Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, προέβη σήμερα σε δηλώσεις στην εκπομπή ‘Πρωινό Δρομολόγιο’ του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ σχετικά με την εξέλιξη των συνομιλιών για το κυπριακό πρόβλημα στο Mont Pélerin της Ελβετίας.
Ερωτηθείς αν «είμαστε ένα βήμα πριν από την πλήρη κατάρρευση», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε αρνητικά, ενώ διευκρίνισε:
«Έγιναν συζητήσεις στο Mont Pélerin, δυστυχώς οι συζητήσεις αυτές δεν έφεραν το αναμενόμενο αποτέλεσμα και θα πρέπει να δούμε τώρα πώς θα μπορεί να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Κανείς δεν μπορεί να είναι ευτυχής με το αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή, για να μπορούμε να μιλάμε για συνέχιση της διαδικασίας, θα πρέπει να μην τίθενται οι όποιες προϋποθέσεις όπως έχουν ακουστεί από τον εκπρόσωπο του τουρκικού Υπ. Εξωτερικών χθες βράδυ, να υπάρχει μια συμφωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες και τα συμφωνηθέντα θα πρέπει να τηρούνται. Ένας λόγος που δεν υπήρξε αποτέλεσμα στο Mont Pélerin ήταν ότι όσα είχαν συμφωνηθεί δεν οδήγησαν σε κάποια συμφωνία. Είχε ξεκάθαρα συμφωνηθεί, πριν τη μετάβαση για την πρώτη φάση στο Mont Pélerin, ότι θα πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση επί των κριτηρίων και κατάληξη επί αυτών, αποτύπωσή τους σε συγκεκριμένους χάρτες και την ίδια στιγμή να δοθεί μια ημερομηνία για την πολυμερή Διεθνή Διάσκεψη. Αυτό δεν έγινε, δεν υπήρξε συμφωνία».
Ερωτηθείς περί κατάθεσης χαρτών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε: «Αν υπάρχει τελική συμφωνία στα κριτήρια και πλήρης ταύτιση των θέσεων των δύο πλευρών, μπορούμε να καταλήξουμε και σε κοινό χάρτη. Αυτή θα ήταν η καλύτερη κατάληξη».
Κληθείς να διευκρινίσει τι είχε συμφωνηθεί, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Ήταν ξεκάθαρο το τι έχει συμφωνηθεί, συμφωνία επί των κριτηρίων: είτε σε πολύ συγκεκριμένο ποσοστό, είτε σε ένα ποσοστό που να επέτρεπε αποτύπωση σε χάρτη. Αντιλαμβάνεστε ότι για να μπορούμε να μιλάμε για μια ουσιαστική πρόοδο που να μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση πρέπει οι δύο πλευρές είτε να καταλήξουν, είτε να είναι πολύ κοντά. Κι αυτή ήταν η πλήρης συναντίληψη που υπήρχε ανάμεσα στις δύο πλευρές πριν μεταβούμε στην Ελβετία. Με τις θέσεις που εκφράστηκαν και τις τοποθετήσεις που έγιναν, ήταν εμφανής η προσπάθεια από Τ/κ πλευράς να ξεφύγει του πλαισίου ουσιαστικής συζήτησης του Εδαφικού και σύνδεσής του με τη συζήτηση του κεφαλαίου της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων μέσα στο πλαίσιο μιας πολυμερούς διεθνούς διάσκεψης. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και ξέφευγε του πλαισίου των όσων είχαν συμφωνηθεί στην Λευκωσία».
Ο στόχος, ανέφερε, στη συνέχεια, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ήταν να κλείσει πλήρως το Εδαφικό. «Αν ο στόχος αυτός δεν ήταν εφικτό να επιτευχθεί εντελώς, αυτό είναι κατανοητό, αλλά έπρεπε να ήμασταν πολύ κοντά σε συμφωνία επί του συγκεκριμένου κεφαλαίου. Ο στόχος δεν είναι απλά να γίνει μια διεθνής διάσκεψη. Μια διεθνής διάσκεψη μπορεί να γίνει και αύριο. Ο στόχος είναι να φέρει αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν η Ε/κ πλευρά συμφωνούσε στο να μείνει μια «ουρά» για να τεθεί αργότερα στην πολυμερή, π.χ. το θέμα της Μόρφου, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε:
«Η Μόρφου δεν είναι καμιά ουρά. Η Μόρφου είναι ουσιαστικό μέρος της συζήτησης του Εδαφικού. Σε καμία περίπτωση η Μόρφου δεν θα μπορούσε να αφεθεί σε μία διεθνή διάσκεψη γιατί είχε ξεκαθαρίσει πριν μεταβούμε στο Mont Pélerin, ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύνδεση του κεφαλαίου της Ασφάλειας με το Εδαφικό. Αντιλαμβάνεστε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα γινόταν παζάρι ανάμεσα στα δύο αυτά κεφάλαια. Αυτό δεν μπορεί να γίνει».
Ερωτηθείς τι «χαρτιά αφήναμε εμείς στα χέρια μας» για το παζάρι με τις Εγγυήσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Φυσικά και υπάρχουν χαρτιά στα χέρια μας και πώς θα κινηθούμε σε διαπραγματευτικό επίπεδο, υπάρχει και ο σχεδιασμός και η τακτική. Αλλά όταν συμφωνούμε κάτι, τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται».
Ερωτηθείς πότε θα συζητηθούν τα άλλα ανοικτά ζητήματα διακυβέρνησης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Εμείς επιθυμούμε όλα αυτά τα θέματα να συζητηθούν και να υπάρξει πρόοδος. Όταν επιστρέψαμε από το Mont Pélerin η δική μας πλευρά ζήτησε να γίνουν συναντήσεις σε επίπεδο διαπραγματευτών για να συζητηθούν και αυτά τα θέματα όπου υπάρχουν εκκρεμότητες στα τέσσερα κεφάλαια αλλά και πολλές άλλες πτυχές που αφορούν στην πρώτη μέρα της λύσης, τις τράπεζες στις κατεχόμενες περιοχές, το θέμα του Περιουσιακού και συνεργασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα κτλ. Δεν είναι μόνο το θέμα της διακυβέρνησης».
«Υπάρχει μια συμφωνία», συνέχισε, «που έγινε ανάμεσα στις δύο πλευρές και που δεν έλεγε απολύτως τίποτα για το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας. Ήταν ξεκάθαρος ο σκοπός για τον οποίο μεταβαίναμε στο Mont Pélerin».
Σε σχετική παρατήρηση, στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Δεν υπήρξε καμία αλλαγή στη στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης και δεν πρέπει να συγχέουμε όλοι μας την ευθύνη και τη θέση της Ελλάδας και της Τουρκίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Γιατί, αυτή η προσπάθεια από κάποιους να εξισώσουν τις δύο χώρες, δεν μπορεί να στηριχθεί σε κανένα δεδομένο».
Πρόσθεσε, δε, ότι δεν πρέπει να επιρρίπτονται ευθύνες στην Ελληνική Κυβέρνηση ή στην Ε/κ πλευρά για το ότι δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα στο Mont Pélerin. «Όταν είσαι σε μια διαπραγμάτευση τόσο σοβαρή, το τι συμφωνείς θα πρέπει να το τηρείς. Την Δευτέρα, την πρώτη μέρα στο Mont Pélerin, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε δύο φορές με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Υπήρχε συμφωνία για ημερομηνία για πραγματοποίηση πολυμερούς, αν τηρούνταν τα συμφωνηθέντα και αυτή η ημερομηνία ήταν γνωστή και στα Ηνωμένα Έθνη και στην Τ/κ πλευρά. Άρα ας μην ψάχνουμε αφορμές για τους λόγους που δεν επιτεύχθηκε πρόοδος ή συμφωνία στο Mont Pélerin».
«Δύο σημεία είναι σημαντικά να δούμε: δεν δημιουργείται αυτό το αποτέλεσμα σε μια διαπραγμάτευση και μετά από 5-10 λεπτά είσαι έτοιμος να μπεις σε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών. Να μου επιτρέψετε να σημειώσω ότι αυτό δεν είναι μια εξέλιξη προς την ορθή κατεύθυνση και επιτρέπει διαφορετικές ερμηνείες. Είναι πολύ λογικό μέσα στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης να υπάρξουν δυσκολίες και προβλήματα. Είχαμε πει από προηγουμένως ότι το Mont Pélerin δεν είναι το τέλος του δρόμου. Εκείνο που αλλάζει είναι ότι αυτή η ευχή για το 2016 απομακρύνεται. Είχαμε πει κι εμείς, είχε δηλώσει και ο κ. Akıncı, ότι αν δεν υπάρξει κατάληξη στο Mont Pélerin αυτή η επιθυμία δεν θα είναι πλέον εφικτό να πραγματοποιηθεί. Έχει σημασία τώρα το πώς προχωρούμε».
Ερωτηθείς αν «ήταν όντως θαρραλέα η στάση του κ. Akıncı στην πρώτη φάση του Mont Pélerin γι’ αυτά που έδωσε στο Eδαφικό», ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε: «Ήταν μια πτυχή του Εδαφικού η οποία επαναλήφθηκε και στη δεύτερη φάση του Mont Pélerin. Όταν μπήκαμε στο δεύτερο κριτήριο ήταν εκεί όπου υπήρξε διαφωνία, η Τ/κ πλευρά δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στο να υπάρξει τέτοια πρόοδος που να επιτρέπει να μεταβούμε στην επόμενη φάση».
Διευκρίνισε, δε, ότι από το τέλος της πρώτης φάσης του Mont Pélerin, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχείρησε να υπάρξει συναντίληψη επί του κριτηρίου που αφορά τον αριθμό των Ε/κ που επιστρέφουν στις περιουσίες τους, στο πλαίσιο των εδαφικών αναπροσαρμογών, δεν υπήρξε ανταπόκριση από Τ/κ πλευράς. Τα νούμερα που δόθηκαν στην Τ/κ πλευρά δεν ανταποκρίνονταν σε αυτό που πρέπει να διέπει μια διαπραγμάτευση επί του Εδαφικού».
«Τώρα θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος στην Κύπρο, όπως ήταν και η αρχική μας θέση, να κινηθούμε μέσα στο πλαίσιο του τι έχουμε συμφωνήσει, που είναι πολύ συγκεκριμένο, κριτήρια αποτύπωσης σε χάρτη και κριτήρια για πολυμερή. Παράλληλα, πρέπει να δούμε τις εκκρεμότητες των τεσσάρων κεφαλαίων, είναι η δική μας πλευρά που πιέζει γι’ αυτό το θέμα, και τρίτο, να δούμε όλα αυτά που αφορούν την πρώτη μέρα της λύσης: η αξιολόγηση των τραπεζών που υπάρχει τρομερή καθυστέρηση η οποία επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις, η συνεργασία με την παγκόσμια τράπεζα κοκ. Αν υπάρχει θέληση για να τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα προχωρήσει αυτή η προσπάθεια. Και θέλουμε να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια γιατί είναι μια προσπάθεια που μέχρι στιγμής έχει φέρει πολύ καλά αποτελέσματα».
Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι στο διάγγελμά του απόψε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει πολύ λεπτομερώς τον κυπριακό λαό για τι ακριβώς έχει γίνει στην Ελβετία και πώς βλέπει τη διαδικασία να προχωρά. Αναφορικά με το Εθνικό Συμβούλιο, αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί Πέμπτη ή Παρασκευή.
Πηγη: PIO