Ο μεσοσταθμικός δείκτης των νομισμάτων των αναδυομένων αγορών (MSCI EM), αυξήθηκε φέτος κατά 13%. Η τουρκική λίρα, αντίθετα, μειώθηκε κατά 9%.
Η τελευταία φορά που η τουρκική λίρα κατέγραψε μια τόσο απογοητευτική πορεία σε αντίθεση με την αντίστοιχη άλλων αναδυομένων αγορών, ήταν λίγο μετά τη μέρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε βγει από τη φυλακή, και προσπαθούσε να κερδίσει έδαφος στην κεντρική πολιτική σκηνή. Όλα αυτά έγιναν το μακρινό 1999.
Δυο δεκαετίες αργότερα, μετά από το είδος της γρήγορης ανάπτυξης που είδε η Τουρκία, οι κίνδυνοι από την κυριαρχία του προέδρου Ερντογάν έχουν προκαλέσει στην τουρκική πορεία μαι πορεία αποκλίνουσα από τα αντίστοιχα νομίσματα των άλλων αναδυόμενων αγορών.
Ζητήματα που εκτείνονται από το βαθμό ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας, έως τις πιθανές κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ, επισκιάζουν άλλους παράγοντες όπως η πολιτική της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, που εκτοξεύουν τα νομίσματα των άλλων αναδυομένων αγορών.
«Εγχώριοι αλλά και διεθνείς παράγοντες δείχνουν ότι η απόκλιση των μέσων επιδόσεων των νομισμάτων στις αναδυόμενες αγορές, σε σχέση με τη συγκεκριμένη απόδοση της τουρκικής λίρας, θα συνεχιστεί» αναφέρει ο Κριστιάν Μάτζο, επικεφαλής του τμήματος για τις αναδυόμενες αγορές στην TD Securities στο Λονδίνο. «Αν επρόκειτο για μόνον ένα παράγοντα, ίσως αυτός θα μπορούσε να παραβλεφθεί. Αλλά όταν μιλάμε για τόσο πολλούς παράγοντες, οι οποίοι μάλιστα διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για μια αρκετά ανθεκτική οικονομία, όταν μιλάμε για την Τουρκία».
Η κυλιόμενη μηνιαία σύγκριση της τουρκικής λίρας και του μεσοσταθμικού δείκτη νομισμάτων των αναδυομένων αγορών (MSCI EM) δείχνει τα πιο αρνητικά στοιχεία για το τουρκικό νόμισμα στην τελευταία 20ετία, σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία που έχει υπόψη του το Bloomberg.