Ειδική γραμματεία για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, την προώθηση των προαπαιτούμενων και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην τρόικα, συγκροτεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός βάζοντας «καπέλο» στους υπουργούς.
Στη δημιουργία ειδικής γραμματείας που θα συγκροτείται από 63 άτομα, θα απευθύνεται απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο και θα έχει ως κύριο στόχο και σκοπό το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και την αντιμετώπιση διαφωνιών ή αλληλοκαλύψεων στις αρμοδιότητες, προχωρά ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε μία προσπάθεια να προχωρήσει τάχιστα στην εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων και των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα απέναντι στην τρόικα.
Η συγκρότηση της νέας γραμματείας προβλέπεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη για την κατάργηση και συγχώνευση δημόσιων φορέων. Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου τονίζεται μάλιστα πως ο ειδικός γραμματέας που θα αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση θα έχει πενταετή θητεία.
Επί της ουσίας πρόκειται για μία γενική εποπτεία πάνω από τα υπουργεία –ένα «καπέλο» -σε μία προσπάθεια να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές δυσκολίες στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη.
Η συγκρότηση της γενικής γραμματείας θα προχωρήσει άμεσα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και όπως περιγράφεται στην εισηγητική έκθεση η λειτουργία της θα υπάγεται στη γενικότερη κυβερνητική λειτουργία με ρόλους όμως που υπερβαίνουν τα συνηθισμένα υπουργικά καθήκοντα αφού μέσα σε αυτά προβλέπεται και η παρέμβαση για την άρση διαφωνιών όπως και η συνεχής παρακολούθηση όλου του κυβερνητικού έργου αλλά και ο προγραμματισμός του σε ετήσια βάση.