Κανένα πεδίο συνεννόησης με τον Τσίπρα λέει τελικά η κυβέρνηση

Τέλος στα σενάρια περί συνάντησης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρας έβαλε η κυβέρνηση τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα κοινό σημείο ευρύτερης συνεννόησης.

Η συζήτηση για τη συνάντηση ξεκίνησε μετά τις δραματικές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Δημοσιεύματα της Τετάρτης ανέφεραν ότι Σαμαράς και Βενιζέλος εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να τον θέσουν προ των ευθυνών του.

Απαντώντας στα δημοσιεύματα ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως είναι ανοικτός στο ενδεχόμενο συνάντησης Σαμαρά – Τσίπρα, ωστόσο απέκλεισε από τη συνάντηση τον Ευάγγελο Βενιζέλο λέγοντας ότι δεν θα μπει στη λογική μιας τριμερούς συνάντησης.

Απορρίπτοντας το σενάριο, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος, ο οποίος έθεσε θέμα εθνικής ομοψυχίας και ενότητας για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες».

» Η απάντηση που έλαβε, μέσω δημοσίων δηλώσεων των στελεχών -των πιο επίσημων στελεχών- του ΣΥΡΙΖΑ στα Μέσα Ενημέρωσης ήταν συγκεκριμένη. Ο ίδιος ο διευθυντής του γραφείου του, ο κ. Παππάς έχει πει από την αρχή ότι δεν θα αρνηθεί μεν την πρόσκληση ο κ. Τσίπρας -είχε αυτοπροσκληθεί, γιατί εμείς δεν είχαμε θέσει τέτοιο θέμα- αλλά θα πει ενώπιον του πρωθυπουργού ότι πρέπει να παραιτηθεί. Σε άλλη του δήλωση είπε πως αν ο κ. Σαμαράς καλέσει τον κ. Τσίπρα στη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει εκλογές».

«Αυτό δεν είναι διάλογος, είναι υπονομευμένος διάλογος. Δεν υπάρχει κοινό σημείο ευρύτερης συνεννόησης» σημείωσε η κ. Βούλτεψη.

Και ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, μιλώντας στον Βήμα 99,5, απέρριψε το ενδεχόμενο συνάντησης λέγοντας πως «δεν έχει καμία λογική η συνεννόηση και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν πρόκειται να συναντηθούμε και να συνεννοηθούμε με ανθρώπους που στήνουν τον διχασμό και όλα αυτά είναι προφάσεις».

Ο κ. Παπαμιμίκος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτη για υπό όρους συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Τσίπρα, πρόσθεσε:

«Απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση (ο πρωθυπουργός) να καθίσουμε όλοι και να συμφωνήσουμε ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αλλά, όταν η απάντηση που παίρνουμε από τον διευθυντή του γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι ο κ. Τσίπρας, αν θελήσει να δει τον πρωθυπουργό, θα ζητήσει την παραίτησή του, συγγνώμη, αλλά αυτό προσβάλλει όχι μόνο τον πρωθυπουργό, αλλά τον ίδιο τον θεσμό. Σε υποθετικά σενάρια δεν μπορεί, λοιπόν, να απαντήσει κανένας. Ας δούμε πώς θα είναι τα πράγματα λοιπόν και μετά το συζητάμε».