Τον κώδωνα του κινδύνου για την βιωσιμότητα του χρέους των χωρών της Ε.Ε κρούει σε έκθεσή της η Ευρωπαική Επιτροπή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στα συνταξιοδοτικά συστήματα των χωρών και συγκράτησης του ολοένα αυξανόμενου χρέους τους.
Η γήρανση του πληθυσμού, η υπογεννητικότητα και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής αναμένεται να προκαλέσουν περαιτέρω αύξηση των δημοσίων δαπανών επιδεινώνοντας τη δημοσιονομική κατάσταση των χωρών. Την ίδια στιγμή η έκθεση σημειώνει πως παρά την βραχυπρόθεσμη μείωση των βασικών κινδύνων βιωσιμότητας του χρέους, λόγω της εφαρμογής προγραμμάτων προσαρμογής σε πολλές ευρωπαικές χώρες, μακροπρόθεσμα ο κίνδυνος αυξάνεται δραματικά.
Αυστηρή προειδοποίηση απευθύνει η Κομισιόν σε Κύπρο και Ισπανία σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους. Συγκεκριμένα, για την Κύπρο ο κίνδυνος διαφαίνεται τόσο στο άμεσο, όσο και στο απώτερο μέλλον. “Οι δύο αυτές χώρες φαίνεται πως βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο και σε ότι αφορά τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις, που υποδεικνύουν την ανάγκη για αποφασιστική και άμεση προσαρμογή, ώστε να βελτιωθούν οι προοπτικές βιωσιμότητας του χρέους και να συμμορφωθούν οι χώρες με τον στόχο χρέους στο 60% του ΑΕΠ” αναφέρει η έκθεση.
Η Κομισιόν καλεί τις χώρες της ΕΕ να προβούν σε άμεσες μεταρρυθμίσεις στα συνταξιοδοτικά τους συστήματα και στην επιβολή αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων, ώστε μεσοπρόθεσμα να συμμορφωθούν αρκετές χώρες με τον στόχο χρέους 60% του ΑΕΠ ,όπως το Βέλγιο, Σλοβενία, Βρετανία, Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Αυστρία, Πολωνία, Σλοβακία και Φινλανδία.