Σε «μητέρα των μαχών» της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση εξελίσσεται το ζήτημα των εργασιακών.
Το υπουργείο Εργασίας δέχεται διπλή επίθεση, καθώς από την στιγμή που οι θεσμοί αναχώρησαν από την Αθήνα χωρίς να συμφωνήσουν με την ελληνική πλευρά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαμηνύει ότι το ασφαλιστικό «δεν βγαίνει», δημιουργώντας ανησυχία στην Αθήνα για το ενδεχόμενο νέων και επώδυνων μέτρων.
Υπενθυμίζεται πως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις επεσήμανε ότι το ασφαλιστικό είναι «ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί», καθώς και ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι ένα σημαντικό μέρος των διαπραγματεύσεων για το εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά με νέα δάνεια στο τρίτο μνημόνιο.
Πριν από την αναχώρηση των θεσμών από την Αθήνα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν μόνο στο ότι… διαφωνούν και τα πιο σημαντικά ζητήματα μεταξύ των οποίων ο κατώτατος μισθός, οι ομαδικές απολύσεις κ.α. θα τεθούν επί τάπητος στον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων.
Συμφώνησαν πάντως σε κάποια πιο «εύκολα» θέματα να ολοκληρωθούν και πριν από την επιστροφή του κουαρτέτου στην Ελλάδα μέσω των τηλεδιασκέψεων που θα πραγματοποιηθούν.
Εκτός έμειναν τα «αγκάθια» που αφορούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επαναφέρει ρυθμίσεις του παρελθόντος για τον κατώτατο μισθό και τις κλαδικές συμβάσεις προσέκρουσε στις έντονες αντιδράσεις ΔΝΤ και Ευρωπαίων.
Στην τελευταία συνάντηση πριν αποχωρήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, συζητήθηκε και η δυνατότητα σχεδιασμού ενός κοινωνικού πλάνου στις περιπτώσεις επιχειρήσεων σε αναδιάρθρωση, με στόχο την αποφυγή ομαδικών απολύσεων.
Η τύχη της διοικητικής έγκρισης των ομαδικών απολύσεων, που σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο διατηρεί ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας, θα κριθεί από το Δικαστήριο της Ε.Ε. Ωστόσο, η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να δεχθεί την πρόταση για εργασία μειωμένου ωραρίου αντί ομαδικών απολύσεων.
Παράλληλα, το υπουργείο, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού νόμου και με προφανή στόχο να περιορίσει τη δημιουργία Ενώσεων Προσώπων, έθεσε θέμα διευκόλυνσης της σύστασης επιχειρησιακών σωματείων.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κάνει αποδεκτή την πρόταση που περιλαμβάνεται στο πόρισμα των «Σοφών» για τα εργασιακά και να διευκρινιστεί νομικά πως ο εργοδότης δικαιούται να μην πληρώνει τους μη απεργούς που δεν απασχολούνται λόγω της απεργίας.
Ο κ. Κατρούγκαλος στην τελευταία συνάντηση με τους θεσμούς ενημέρωσε και για την πρόοδο για την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων υπό την ομπρέλα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με τους δανειστές να ζητούν διαβεβαιώσεις πως θα ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί.