Νέες, περισσότερο επιθετικές δηλώσεις, ενάντια στον υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πραγματοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, χαρακτηρίζοντας τον ως «ακατάλληλο πρόσωπο» για τη συγκεκριμένη θέση.
Στη νέα του δήλωση ο κ. Κάμερον υποστήριξε ότι ο κ. Γιούνκερ «δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο για τον θεσμό αυτόν», επιβεβαιώνοντας προηγούμενη δήλωσή του ότι οι διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα «θα είναι σκληρές».
Στον αντίποδα πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν και πάλι χθες την υποστήριξή τους προς το πρόσωπο του υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Κόμματος, «έναν έμπειρο πολιτικό άνδρα», σύμφωνα με την Δανή πρωθυπουργό Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ.
Για τον σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ, «πρόκειται για την ισορροπία ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και δεν είναι θέμα προσώπων. «Ο κ. Γιούνκερ είναι το πρόσωπο που μπορεί να εκλεγεί», είπε.
«Μπορούμε να κατανοήσουμε τη βρετανική θέση και είναι σεβαστή από τη δική τους οπτική γωνία, αλλά δεν μπορούν μόνοι τους να μπλοκάρουν τις 26 ή 27 χώρες που συμφωνούν», δήλωσε από την πλευρά ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ελιο Ντι Ρούπο.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για των Ευρωπαίων ηγετών για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί το Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο τιμόνι της Κομισιόν.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα υποστηρίξει τη υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επαναλαμβάνοντας ότι η Βουδαπέστη δεν πρόκειται να στηρίξει «ύπουλες» αλλαγές της ευρωπαϊκής συνθήκης. Εκτίμησε πάντως, πως ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα εκλεγεί με συντριπτική πλειοψηφία.
Οι συνομιλίες θα είναι σκληρές, διεμήνυσε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας χθες στις Βρυξέλλες.
Μιλώντας στο BBC, ήταν ιδιαίτερα επικριτικός προς τους πρωθυπουργούς που είχαν αρχικά συνταχθεί μαζί του κατά της υποψηφιότητας Γιουνκέρ και στη συνέχεια υπαναχώρησαν. Ο Κάμερον, εμφανίζεται αποφασισμένος να εμμείνει στη στάση του, προκειμένου να δείξει στους Βρετανούς, ότι δεν κάνει πίσω όταν είναι να υπερασπισθεί τα συμφέροντά τους στην Ευρώπη.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υπήρξε πάντοτε εχθρικός απέναντι στο καθεστώς των εξαιρέσεων που απαιτούσαν οι Βρετανοί, θα έχει σήμερα την ευκαιρία να καταγράψει μία νίκη εναντίον τους.
Στα 59 του χρόνια, ο παραδοσιακός Ευρωπαίος φεντεραλιστής, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup, είναι βέβαιος για τον ορισμό του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παρά τις οξείες επικρίσεις του Κάμερον για το «σφάλμα» που έχει διαπραχθεί από τους ομολόγους του, πολλοί από τους 27 ηγέτες του έτειναν χθες το χέρι. «Οφείλουμε να βρούμε ευρύ πεδίο συμφωνίας για το περιεχόμενο» της ευρωπαϊκής πολιτικής, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ η οποία εκτίμησε πως μπορεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση με τη Βρετανία.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε από την πλευρά του ότι οι ηγέτες των 27 πρέπει να ορίσουν στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ένα πρόγραμμα «οικονομικής φιλελευθεροποίησης» που θα προσεγγίζει τις βρετανικές θέσεις.
Για τους πιστούς της δημοσιονομικής πειθαρχίας το διακύβευμα είναι να μην χάσουν τον Βρετανό σύμμαχό τους απέναντι στην επίθεση της ευρωπαϊκής αριστεράς που επιδιώκει μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Οι σοσιαλδημοκράτες Ευρωπαίοι ηγέτες, που συναντήθηκαν το περασμένο σαββατοκύριακο στο Παρίσι, συμφώνησαν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά ζήτησαν μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας για να στηριχθούν οι επενδύσεις και η οικονομική ανάπτυξη.
Η Άγκελα Μέρκελ, ως τοποτηρητής της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πρόβαλε την άρνησή της στη μεταβολή του συμφώνου σταθερότητας , «το οποίο ορίζει σαφείς κανόνες και προσφέρει πολλές δυνατότητες ευελιξίας».
Κατά συνέπεια, οι 28 θα πρέπει να αρκεσθούν σε μία διατύπωση a minima, σύμφωνα του είδους «πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρονται από το σημερινό ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, για την εξεύρεση ισορροπίας ανάμεσα στην δημοσιονομική πειθαρχία και την αναγκαία στήριξη της ανάπτυξης».