Την ανάγκη να μπει τέλος στα φαινόμενα αυθαιρεσίας, παραβατικής συμπεριφοράς, ανομίας και ατιμωρησίας που τις συνέπειες τους, πληρώνει σήμερα, όπως είπε, ο κυπριακός λαός, τόνισε ο ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, σε ομιλία του το πρωί στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο πεσόντων αστυνομικών, πυροσβεστών, αξιωματούχων του πολεμικού ναυτικού και αλτρουιστών πολιτών.
«Με γνώμονα την τήρηση του νόμου, με οδηγό τις προσδοκίες των πολιτών και την απαίτηση για ασφάλεια και ευνομία στο τόπο μας, συναισθανόμαστε την ανάγκη μετάβασης στη νέα εποχή», ανέφερε ο κ. Νικολάου.
Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης στηρίζει και ενισχύει από το υψηλότερο δυνατό επίπεδο, το έργο του κάθε αστυνομικού, τη δύσκολη και πολλές φορές επικίνδυνη καθημερινή του αποστολή να διαφυλάξει την τάξη και να προστατεύσει τα δικαιώματα του κάθε μέλους της κοινωνίας, των συμπολιτών του.
«Με ήθος και επαγγελματισμό, έντιμα και υπερήφανα όπως αρμόζει στα μέλη ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού αστυνομικού σώματος», ανέφερε.
Ο κ. Νικολάου είπε ότι «οι ευγενικές μορφές των τιμωμένων συμπολιτών μας, των πεσόντων αστυνομικών, των πυροσβεστών, των ηρώων τέκνων αστυνομικών και των πεσόντων του Πολεμικού Ναυτικού, είναι παρούσες στη μνήμη και στην καρδιά μας. Φάροι φωτεινοί και παραδείγματα μίμησης στην προσπάθεια επίτευξης των εθνικών και κοινωνικών μας οραματισμών. Για το παρόν και κυρίως το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας. Προσευχόμαστε για τις ικεσίες της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Ειρήνης και υποσχόμαστε ότι η μνήμη τους, θα παραμείνει αιωνία», ανέφερε.
Ο κ. Νικολάου συνεχάρη εκ μέρους της πολιτείας, τον Φιλοαστυνομικό Σύνδεσμο Κύπρου, για τη αδιάπτωτη και ανιδιοτελή προσφορά του προς το δύσκολο και πολυσχιδές έργο της Αστυνομίας Κύπρου, για την πρωτοπόρο σε πολλά επίπεδα δράση του και κυρίως γιατί, μέσα, είτε από την επιδοκιμαστική είτε από την επικριτική του στάση, παρέχει την πολύτιμη δυνατότητα στο Σώμα, να εξελίσσεται και να βελτιώνεται.
Η 5η του Μαΐου, έχει καθιερωθεί με πρωτοβουλία του Φιλοαστυνομικού Συνδέσμου και γιορτάζεται από το 1994, ως Ημέρα Τιμής της Αστυνομίας από την εορτάζουσα προστάτιδα της, Αγία Ειρήνη.
Κατά την ακολουθία μνημονεύτηκαν οι 51 πεσόντες Αστυνομικοί, οι έξι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ και τα εφτά μέλη του Πολεμικού Ναυτικού που θυσιάστηκαν στην Ναυτική Βάση στο Μαρί. Τιμήθηκαν οι έξι πεσόντες γόνοι αστυνομικών: Ο Ευαγόρας Μιλτιάδη Παλληκαρίδης, ο Κωστάκης Μιχάλης Παντελίδης, ο Χριστόδουλος Θεοφάνους Αργυρού, ο Ανδρέας Χρυσάνθου Παναγιώτου, ο Κωνσταντίνος Γεωργίου Πηλείδη και ο Θεόφιλος Χαράλαμπου Γεωργιάδη.
Τιμήθηκε, επίσης, η μνήμη των 11 επίσημα Ανακηρυχθέντων Μετά Θάνατον ως Γενναίων Αλτρουιστών Πολιτών, από το Φιλοαστυνομικό Σύνδεσμο. Αυτών που θυσιάστηκαν για τον συνάνθρωπό τους, για τη τήρηση της νομιμότητας και για την αστυνομική αποστολή: Του Νεόφυτου Αντωνίου Πούλου, του Αλμπέρτο Ρούπιο Ρεπουέλτα, του Παύλου Ιησού, του Λοΐζου Ασκάνη, του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, του Σάββα Σάββα, του Ελευθέριου Καμαρίτη, του Χριστόδουλου Κυριάκου, του Στέλιου Δημοκρίτου και του Ιάκωβου Κυριάκου. Ο κ. Νικολάου εξήρε επίσης την προσφορά των μελών της Αστυνομίας στους εθνικούς αγώνες κατά τα έτη 1955-59, κατά τη τουρκανταρσία του 1963-64 και στις μάχες κατά τις αποφράδες μέρες του μαύρου καλοκαιριού του ‘74.
«Η απαρασάλευτη όμως πίστη των μελών της Δύναμης προς το καθήκον αποδεικνύεται και θα συνεχίσει να επιδεικνύεται και σε καιρούς ειρήνης. Καθημερινά, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο. Ιδιαίτερα σήμερα, στο μεταίχμιο που έχουμε οδηγήσει με τα λάθη και παραλείψεις μας τον τόπο, το έργο της Αστυνομίας καθίσταται βαρύτερο και ίσως, ας μου επιτραπεί, σημαντικότερο από ποτέ», κατέληξε ο Υπουργός.