Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου δήλωσε σήμερα ότι στην απόφαση του Κακουργιοδικείου για την υπόθεση Μαρί «φαίνεται ότι απονέμονται ευθύνες και σε κάποιους που δεν ήταν ενώπιον του δικαστηρίου, μεταξύ αυτών και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας», ο οποίος – όπως υπενθύμισε ωστόσο- ποινικά καλύπτεται από την ασυλία.
Ο κ. Νικολάου επεσήμανε ως εκ τούτου ότι είναι πολύ σωστή η πρόταση που έχει ετοιμάσει η νέα κυβέρνηση με την οποία ξεχωρίζουν και ποινικές ευθύνες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί, όπως είπε, η ασυλία δεν μπορεί να καλύπτει οποιαδήποτε πράξη ενός Προέδρου. Η σχετική πρόταση, δήλωσε, βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομικό έλεγχο και μόλις είναι έτοιμη θα κατατεθεί στη Βουλή.
Σε δηλώσεις του σήμερα στη Βουλή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν είναι θέμα να εξεταστεί ή να συζητηθεί πολιτικά και πως αν αυτή είναι ουσιαστικά ορθή ή όχι πρέπει να κρίνουν οι νομικοί, αν είναι σωστή ή λάθος. «Δεν μπορεί κάποιος από μόνος του να κάνει οποιαδήποτε συζήτηση αναφορικά με το αν απονεμήθηκε πλήρως η δικαιοσύνη ή αν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου ήταν επαρκή για να καταδικαστούν ή να αθωωθούν κάποιοι κ.τ.λ.» συμπλήρωσε.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως πράγματι φαίνεται να έγινε μια μεγάλη προσπάθεια για να παρουσιαστεί όλη η υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου και πολύ περισσότερο έγινε ένας χειρισμός ώστε να αντιμετωπιστούν και οι αντίξοες συνθήκες οι οποίες υπήρχαν, διευκρίνισε ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα μπορούσε να γίνει κάποιος άλλος χειρισμός από νομικής άποψης.
Ερωτηθείς κατά πόσο η αθώωση του πρώην ΥΠΕΞ Μάρκου Κυπριανού δικαιώνει και τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Νικολάου διερωτήθηκε «αν από την ώρα που καταδικάστηκε άλλος υπουργός θα πρέπει να θεωρείται και καταδίκη για τον τέως Πρόεδρο και εξέφρασε την άποψη ότι η συμπερασματική αυτή τοποθέτηση, είναι λανθασμένη όταν παραλείπουμε να καταφεύγουμε στο περιεχόμενο της ίδιας της απόφασης.
Η απόφαση η ίδια, πέραν από τις διαπιστώσεις που έχει κάνει όσον αφορά στο ποιοι είναι ένοχοι και ποιοι αθώοι, κάνει μια σειρά επισημάνσεων αναφορικά με ευθύνες οι οποίες υπάρχουν, παραμένουν να είναι ευθύνες έστω και αν δεν μπορούν να αποδοθούν, δήλωσε.
«Συνεπώς καλύτερα να καταφεύγουμε στο περιεχόμενο της απόφασης αντί σε κάποια συμπεράσματα ή συνειρμούς λόγω καταδίκης ή αθώωσης κάποιου», συμπλήρωσε.
«Ναι, στην απόφαση φαίνεται ότι απονέμονται ευθύνες και σε κάποιους που δεν ήταν ενώπιον του δικαστηρίου, μεταξύ αυτών και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας», ανέφερε.
«Ποινικά καλύπτεται από την ασυλία. Γι’ αυτό είναι πολύ σωστή η πρόταση που έχει ετοιμάσει η νέα κυβέρνηση με την οποία ξεχωρίζουν και ποινικές ευθύνες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί η ασυλία δεν μπορεί να καλύπτει οποιαδήποτε πράξη ενός Προέδρου. Αναδρομικά δεν μπορεί να γίνει. Η ασυλία όπως εφαρμόζεται σήμερα δεν μπορεί να συνεχίσει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να έχει και ποινικές ευθύνες», δήλωσε. Σχετική πρόταση, είπε, τέλος, βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομικό έλεγχο και μόλις είναι έτοιμη θα κατατεθεί στη Βουλή.