Επιστροφή στην εξουσία οραματίζεται ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται για την πέμπτη εκλογική αναμέτρηση την τελευταία τετραετία την ερχόμενη Τρίτη κι η άνοδος της ακροδεξιάς ενισχύει τις πιθανότητες του πρώην πρωθυπουργού.
Είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που ο 73χρονος δεξιός Νετανιάχου, ο μακροβιότερος ηγέτης στην ιστορία του Ισραήλ, διεξάγει προεκλογική εκστρατεία από την αντιπολίτευση, έτοιμος να αναμετρηθεί με τον κεντρώο υπηρεσιακό πρωθυπουργό Γιαϊρ Λαπίντ, που είχε καταφέρει πέρυσι να συμπήξει μια ετερόκλητη οκταμελή συμμαχία για να τον εκδιώξει από την εξουσία.
Ο Λάπιντ κατεβαίνει στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου λίγες μέρες μετά τη διπλωματική επιτυχία της ολοκλήρωσης της συμφωνίας με τον Λίβανο για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων, που ξεκλειδώνει υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου και για τις δύο πλευρές. Ο Νετανιάχου, στο μεταξύ, ελπίζει ότι το ρεκόρ της 15ετούς παραμονής του στην εξουσία μπορεί να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μόνον αυτός διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία για να ηγηθεί της χώρας, μολονότι συνεχίζεται η δίκη του για διαφθορά. Στις δημοσκοπήσεις το Λικούντ του Νετανιάχου αναδεικνύεται ως το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, την Κνεσέτ, όμως ε ένα πολιτικό σύστημα που κυριαρχείται από συνασπισμούς, η επιστροφή του στην πρωθυπουργία δεν είναι καθόλου βέβαιη.
Ακόμη και την ώρα που θα συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, Νετανιάχου και Λαπίντ πιθανώς θα ξεκινήσουν εντατικές διαπραγματεύσεις με μικρότερα κόμματα, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία 61 έδρες στην Κνεσέτ των 120 εδρών. Ο Νετανιάχου θα επιδιώξει αναθέρμανση των μακροχρόνιων δεσμών του με τους υπερορθόδοξους, αλλά έχει επίσης κάνει ανοίγματα στην ακροδεξιά συμμαχία του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και του Μπεζαλέλ Σμότριχ, που ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις και πιθανώς να αναδειχθεί τρίτη δύναμη υπερδιπλασιάζοντας τις έξι έδρες που κατέχει τώρα στο κοινοβούλιο.
ΚΟΣΜΟΣ 24/10/2022 13:26
Εκλογές στο Ισραήλ: Ο Νετανιάχου επιδιώκει να επανέλθει στην εξουσία
ΚΟΣΜΟΣ 05/10/2022 23:07
Ισραήλ: Ξαφνική αδιαθεσία για τον πρώην πρωθυπουργό Νετανιάχου -Αποχώρησε από Λειτουργία στην Ιερουσαλήμ
Η υποστήριξη της ακροδεξιάς θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο στο Νετανιάχου για την επιστροφή του στην πρωθυπουργία, πιθανώς με αντάλλαγμα την εκχώρηση σημαντικών εξουσιών στον Μπεν Γκβιρ.
Η στρατηγική του Λαπίντ
Με το κόμμα του Λαπίντ, το Υesh Atid, να υπολείπεται του Λικούντ στις σφυγμομετρήσεις, ο στόχος του, σύμφωνα με έναν συνεργάτη του, είναι να διασφαλίσει ότι ο Νετανιάχου δεν θα εξασφαλίσει με τους συμμάχους του τις 61 έδρες, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν τον δεξιό πρώην πρωθυπουργό και να διασφαλίσει ότι οι δικοί του πιθανοί σύμμαχοι θα εξασφαλίσουν τουλάχιστον τέσσερις έδρες – το όριο εισόδου στην Κνεσέτ.
Αρκετά κόμματα πλησιάζουν το όριο αυτό, ιδιαίτερα τα τρία υπό την ηγεσία των Άραβων που είχαν αντιταχθεί στο παρελθόν στον Νετανιάχου. Ο Μανσούρ Αμπάς, ηγέτης του Ραάμ που έγινε το πρώτο αραβικό κόμμα που μπήκε πέρυσι σε κυβερνητικό συνασπισμό έκανε λόγο για «κρίση εμπιστοσύνης με το αραβικό κοινό». Οι Αραβο-Ισραηλινοί αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ και εάν μειωθούν τα ποσοστά προσέλευσής τους στη κάλπες, όπως αναμένεται, η συμμαχία η συμμαχία του Νετανιάχου θα μπορούσε να κερδίσει περισσότερες έδρες.
Το μέλλον του Νετανιάχου
Η συνολική συμμετοχή των Ισραηλινών ψηφοφόρων αναμένεται να παραμείνει σχετικά υψηλή, παρά την κόπωσή τους από τις εκλογικές αναμετρήσεις, εκτιμούν εκλογολόγοι. Πάντως, όπως και στις προηγούμενες τέσσερις αναμετρήσεις από τον Απρίλιο του 2019, η πολιτική κρίση δεν θα τελειώσει με την ημέρα των εκλογών. Οι συνομιλίες για τη συγκρότηση συνασπισμού μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες και εάν αποτύχουν δεν αποκλείεται οι Ισραηλινοί ψηφοφόροι να κληθούν ξανά σύντομα στις κάλπες.
Η έκβαση της αναμέτρησης της Τρίτης μπορεί να έχει ευρύτερες συνέπειες για τον υπόδικο για διαφθορά Νετανιάχου, αφού αν επανέλθει στην πρωθυπουργία θα μπορούσε να επιδιώξει την ασυλία, με την υποστήριξη της ακροδεξιάς συμμαχίας, που υπόσχεται να αναθεωρήσει το σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Εάν παραμείνει στην αντιπολίτευση, θα μπορούσε να διαπραγματευτεί έναν δικαστικό διακανονισμό, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.