Μια νέα διαμάχη ξέσπασε στην Ισπανία, αυτή τη φορά με αφορμή το αγαπημένο πιάτο στο τραπέζι που δεν είναι άλλο από την μπριζόλα. Η χώρα της ιβηρικής χερσονήσου κατέχει το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης κρέατος στην Ευρώπη, αλλά οι επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή φαίνεται πως θα βάλει φρένο στους καλοφαγάδες Ισπανούς.
Βίντεο που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του Υπουργού Υποθέσεων Καταναλωτή Αλμπέρτο Γκαρθόν στο Twitter, δείχνει την άμεση σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και της κλιματικής αλλαγής. Όπως δήλωσε, οι άνθρωποι πρέπει να ακολουθήσουν μια διατροφή, με λιγότερα ζωικά προϊόντα, επειδή είναι πιο υγιεινό και καλύτερο για το περιβάλλον: «Δεν θέλω να επιπλήξω κανέναν, αλλά πρέπει να αναλογιστούμε τις επιπτώσεις πριν το πρόβλημα διογκωθεί» είπε.
El 14,5% de las emisiones de gases de efecto invernadero proviene de la ganadería, especialmente de las macrogranjas, mientras que para que tengamos 1 kilo de carne de vaca se requieren 15.000 litros de agua.
De ello os hablo en este vídeo:#MenosCarneMásVida pic.twitter.com/wMDOd1GI8J
— Alberto Garzón🔻 (@agarzon) July 7, 2021
Ο Γκαρθόν χτύπησε φλέβα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλωτές αύξησαν την κατανάλωση κρέατος κατά 10,5% πέρυσι ποσοστό που αντιστοιχεί σε 50 κιλά ανά άτομο – περίπου το διπλάσιο της συνιστώμενης ποσότητας. Σε λιγότερες από 24 ώρες, το βίντεο διάρκειας έξι λεπτών συγκέντρωσε πάνω από μισό εκατομμύριο προβολές. Επιπλέον, τράβηξε την προσοχή πολιτικών οι οποίοι έσπευσαν να υπερασπιστούν την κτηνοτροφία με πιο χαρακτηριστική τη δήλωση του υπουργού Γεωργίας και Αλιείας, Λούις Πλάνας, ο οποίος δήλωσε ότι «οι κτηνοτρόφοι αξίζουν τον σεβασμό μας».
Εάν η Ισπανία επιτύχει τον στόχο της εξάλειψης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2050, σύμφωνα με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις εκπομπές από τη κτηνοτροφία. Ο τομέας αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία της Ισπανίας και αντιπροσωπεύει το 14% των εκπομπών αερίων της χώρας.
Σε άλλες χώρες, οι παραγωγοί κρέατος ελαχιστοποιούν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με καινοτόμες λύσεις, με προεξάρχοντα τον αμερικανικό γεωργικό κολοσσό της Cargill που θα βγάλει στην παραγωγή μάσκες για αγελάδες που απορροφούν το μεθάνιο.
Ύστερα από την ανάρτηση του βίντεο κτηνοτροφικοί σύνδεσμοι έστειλαν ανοιχτή επιστολή σε ραδιοφωνικό σταθμό, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την «ανεύθυνη» και «εσφαλμένη» δήλωση του Γκαρθόν, με το επιχείρημα πως κανένας δεν πρόκειται να σταματήσει να τρώει κρέας.