«Το κορίτσι ευθύνεται πολύ περισσότερο από το αγόρι» είχε πει ο καταδικασμένος σε θάνατο βιαστής
Ινδικό δικαστήριο απαγόρευσε τη μετάδοση ενός ντοκιμαντέρ στο οποίο ένας από τους καταδικασμένους σε θάνατο για τον ομαδικό βιασμό και το φόνο μιας φοιτήτριας στα τέλη του 2012 στο Νέο Δελχί κατακρίνει τη συμπεριφορά του θύματός του, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.
Η αστυνομία του Νέου Δελχί πέτυχε αργά χθες το βράδυ την απαγόρευση της προβολής στην Ινδία του ντοκιμαντέρ «Κόρη της Ινδίας» λόγω του «επιλήψιμου περιεχομένου» του, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ράτζαν Μπαγκάτ.
«Είδαμε διαφημιστικά αποσπάσματα της ταινίας και θέσαμε το ζήτημα στη δικαιοσύνη επειδή πιστεύουμε ότι μπορεί να συνιστά προσβολή για τη δημόσια τάξη. Δείχνει μια πολύ επίμαχη συνέντευξη του καταδικασμένου βιαστή», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Ο Μουκές Σινγκ, ένας από τους τέσσερις καταδικασμένους σε θάνατο γι’ αυτό το βιασμό και το φόνο που διαπράχθηκαν στα τέλη του 2012 και είχαν προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών στην Ινδία, δήλωσε από το κελί του πως η φοιτήτρια δεν έπρεπε να βρίσκεται έξω τέτοια ώρα την νύκτα και την κατηγόρησε επειδή αντιστάθηκε στους βιαστές της.
Η δημιουργός του ντοκιμαντέρ, η σκηνοθέτρια Λέσλι Άντγουιν, δήλωσε αναστατωμένη από την απόφαση αυτή. «Η απόφαση του δικαστηρίου μου ραγίζει την καρδιά», δήλωσε τηλεφωνικά. «Όσο περισσότερο θα προσπαθούν να εμποδίσουν την ταινία, τόσο πιο ζωηρό θα είναι το ενδιαφέρον του κόσμου γι’ αυτή. Τώρα όλοι θέλουν να την δουν» είπε.
Το ντοκιμαντέρ πρόκειται να προβληθεί την Κυριακή σε επτά χώρες, μεταξύ των οποίων η Ινδία και η Βρετανία, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.
Η Άντγουιν δήλωσε πως πήρε το πράσινο φως των σωφρονιστικών αρχών και του υπουργείου Εσωτερικών για να συνομιλήσει με τον κατάδικο μέσα στη γιγάντια φυλακή Τιχάρ του Νέου Δελχί στο πλαίσιο αυτού του ντοκιμαντέρ σχετικά με τα επακόλουθα αυτού του εγκλήματος.
Στη συνέντευξή του, ο Σινγκ δηλώνει πως το θύμα δεν έπρεπε «να γυρνάει έξω στις 9 το βράδυ» και πως «σ’ έναν βιασμό, το κορίτσι ευθύνεται πολύ περισσότερο από το αγόρι».
Η φοιτήτρια κινησιοθεραπείας υπέκυψε στα τραύματά της 13 ημέρες αφού δέχθηκε την άγρια επίθεση μέσα σ’ ένα λεωφορείο, στο οποίο είχε επιβιβασθεί μαζί μ’ έναν φίλο της αφού βγήκαν από κινηματογράφο στις 16 Δεκεμβρίου 2012.
Το έγκλημα αυτό προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση και έγινε αφορμή για μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ινδία. Έφερε στο φως τη βία που υφίστανται οι γυναίκες στη χώρα και επέφερε μια σκλήρυνση του νόμου για τη σεξουαλική βία.