Ικανοποίηση για το ότι το ψευδοκράτος έγινε αποδεκτό με το καθεστώς παρατηρητή στην 21η Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών (COM) του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ECO), εξέφρασε ο «υπουργός» εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ναμί βρίσκεται ήδη στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, όπου θα πραγματοποιηθεί σήμερα η σύνοδος. Σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή, ανέφερε ότι η διαδικασία συμπερίληψης του ψευδοκράτους στον ECO συνδέεται με την απόφαση που είχε ληφθεί στην τελευταία σύνοδο στο Αζερμπαϊτζάν χάριν στις προσωπικές πρωτοβουλίες του Τούρκου ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Είναι δύσκολο, πρόσθεσε, για το ψευδοκράτος, που βρίσκεται υπό άδικα – όπως είπε – «εμπάργκο» να προσπαθεί να δημιουργήσει επαφές με τη διεθνή κοινότητα. «Το στάτους που μας έδωσε ο ECO, είναι για μας μια μεγάλη ευκαιρία. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε με τον πιο ενεργό τρόπο την επόμενη περίοδο το δικαίωμα αυτό που μας έχει αναγνωριστεί».
Για τον κ. Ναμί είναι ένα σημαντικό βήμα το καθεστώς παρατηρητή στον ECO. «Σίγουρα δίνουμε μεγάλη σημασία στην οικονομική διάσταση του θέματος». Υποστήριξε δε ότι τον Μάρτιο του 2014 θα κλείσουν 50 χρόνια από την δημιουργία του κυπριακού προβλήματος, από τον Μάρτιο του 1964. «Σήμερα υπάρχει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των ΗΕ στην Κύπρο. Εμείς σε όλες τις αδελφικές και φίλες χώρες λέμε αυτό: ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις δεν έχει κανένα νόημα και δεν υπάρχει κανένα δικαίωμα που να κρατά τον κυπριακό ‘λαό’ κάτω από εμπάργκο».
Ακόμα και η ε/κ πλευρά έγινε μέλος της ΕΕ ενώ συνεχιζόταν οι διαπραγματεύσεις, συνέχισε ο Οζντίλ Ναμί διερωτώμενος γιατί οι φιλικές χώρες δεν τους αποδέχονται περισσότερο στους δικούς τους θεσμούς. «Πρέπει να διευρύνουμε τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές μας σχέσεις. Ελπίζουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρξει στο νησί μια ομοσπονδιακή λύση και το πρόβλημα που είναι γνωστό εδώ και 50 χρόνια ως Κυπριακό, πλέον να μείνει στην ιστορία».
Στόχος τους, συνέχισε, είναι να γίνουν πλήρες μέλος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και εξέφρασε την ελπίδα αυτό το δικαίωμα να τους δοθεί στην επόμενη συνάντηση. Το ψευδοκράτος, είπε, έχει «αντιπροσώπους» σε 21 χώρες αλλά όχι ακόμη στην Τεχεράνη θεωρώντας ότι εάν το Ιράν ανοίξει αυτή την πόρτα «θα συμβάλλει σημαντικά στη διεύρυνση των σχέσεών μας».