Η Κυβέρνηση χαρακτηρίζει την Κοινή Θέση της ΕΕ για το Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας – ΕΕ έγγραφο υψίστης σημασίας, κάνοντας λόγο για σημαντικά στοιχεία που αφορούν στην Κύπρο και στις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ απέναντι σε ένα από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία, και εκφράζοντας ικανοποίηση, γενικά, για το κείμενο που υιοθετήθηκε.
Παράλληλα η Κυβέρνηση υποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να εφαρμόσει και τις κυπρογενείς υποχρεώσεις που είναι και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της, εάν θέλει να προχωρήσει με ομαλότητα στο δρόμο της ένταξης.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι από πλευράς Κύπρου ειδική έμφαση δόθηκε φέτος στο ζήτημα εφαρμογής και εκτέλεσης από την Τουρκία όλων των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά και από την απόφαση 12ης Μαΐου για τη «δίκαιη αποζημίωση», όπως επίσης και στο ζήτημα νέας ηλεκτρονικής διαδικασίας έκδοσης τουρκικών θεωρήσεων, η οποία συνιστά διάκριση έναντι κατόχων διαβατηρίου Κυπριακής Δημοκρατίας, ζήτημα το οποίο, όπως ανέφερε, ήγειρε και ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης προς τους Ευρωπαίους Επιτρόπους Διεύρνσης Στέφαν Φούλε και Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ.
Ο κ. Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως μέσα από την Κοινή Θέση της ΕΕ η Τουρκία καλείται για ακόμη μια φορά να σεβαστεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της πλήρους και χωρίς διακρίσεις εφαρμογής έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Άγκυρας (που αποτελεί τη βάση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας) και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει έντονη απογοήτευση για το γεγονός ότι παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο έναντι της Κύπρου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι θα διατηρήσει τα μέτρα που επέβαλε στην Τουρκία το 2006, δηλαδή το πάγωμα 8 ενταξιακών κεφαλαίων που συνδέονται με την τελωνειακή ένωση, αναμένοντας πρόοδο σε όλα τα θέματα που αναφέρονται σε Δήλωση της ΕΕ της 21ης Σεπτεμβρίου χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση.
Πρόσθεσε ακόμη ότι στην Κοινή Θέση υπενθυμίζεται η υποχρέωση της Τουρκίας για σεβασμό σχέσεων καλής γειτονίας, ενώ εκφράζεται σοβαρή ανησυχία και καλείται η Τουρκία να τερματίσει τις όποιες ενέργειες ή απειλές κατά κράτους μέλους που επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Κοινή Θέση της ΕΕ υπογραμμίζονται εκ νέου τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ που συμπεριλαμβάνουν το δικαίωμα σύναψης διμερών συμφωνιών και την έρευνα και εκμετάλλευση φυσικών πόρων βάσει κεκτημένου και διεθνούς Δικαίου, με την ΕΕ να τονίζει επίσης την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών σε χωρικά ύδατα τους.
Δια στόματος Κυβερνητικού Εκπροσώπου η Κυβέρνηση σημειώνει, σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ότι μέσα από την Κοινή Θέση, που υιοθετήθηκε, η ΕΕ καλεί την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις για επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού στη βάση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση αρχών της ΕΕ. «Τονίζεται αυτή η υποχρέωση της Τουρκίας που συμπεριλαμβάνεται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο που διέπει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, και σημειώνεται ότι η συμβολή της Τουρκίας με απτό τρόπο είναι ζωτικής σημασίας,» πρόσθεσε.
Στις δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι ως προς καταδικαστικές αποφάσεις ΕΔΑΔ, η ΕΕ καλεί την Τουρκία να ενισχύσει τις προσπάθειες της για εφαρμογή όλων των αποφάσεων και υπενθυμίζει ότι βάσει άρθρου 46 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα συμβαλλόμενα μέρη – συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας – αναλαμβάνουν την υποχρέωση να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου.
«Αυτή η σημαντική αναφορά αποτελεί την απάντηση σε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι δεν προτίθενται να συμμορφωθούν με απόφαση ΕΔΑΔ της 12ης Μαΐου στην τέταρτη Διακρατική (προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας)» επεσήμανε.
Υπέδειξε ακόμη ότι σε σχέση με τη νέα διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικών θεωρήσεων για την Τουρκία, έχει συμπεριληφθεί αναφορά στην Κοινή Θέση όπου η ΕΕ εκφράζει την ανησυχία της αφού η νέα αυτή διαδικασία αποτελεί δυσμενή διάκριση και υπενθυμίζεται σχετική υποχρέωση Τουρκίας βάσει οδικού χάρτη για φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων. «Η Τουρκία θα πρέπει να ακολουθεί ομοιόμορφη πολιτική έναντι όλων των πολιτών της ΕΕ, χωρίς διακρίσεις. Δυστυχώς διαφοροποιείται σε σχέση με την Κύπρο πράγμα που επιμένουμε ότι θα πρέπει να διορθώσει,» υπογράμμισε.
Δήλωσε τέλος ότι η κυπριακή Κυβέρνηση είναι γενικά ικανοποιημένη με το κείμενο της Κοινής Θέσης, επισημαίνοντας ότι καταβάλλεται κάθε φορά μεγάλη προσπάθεια να επικαιροποιείται το κείμενο, να είναι δεόντως αυστηρό και να περνάει τα σωστά μηνύματα προς την Τουρκία, η οποία, όπως υπέδειξε, δεν έχει άλλη επιλογή από το να εφαρμόσει και τις κυπρογενείς υποχρεώσεις που είναι και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της, εάν θέλει να προχωρήσει με ομαλότητα στο δρόμο της ένταξης.