Την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον της κινεζικής εταιρείας για εξαγορά του 30% με 40% του οικοπέδου 12 και του φυσικού αερίου που φιλοξενεί, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος είπε ότι αυτό αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη ότι η Κύπρος διαθέτει φυσικό αέριο, σε αντίθεση και διαψεύδοντας αυτούς που και στην κυβέρνηση αλλά και εκτός κυβέρνησης, όλο αυτό το διάστημα, αμφισβητούσαν το κατά πόσο η Κύπρος διαθέτει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου, για να αξιοποιηθούν.
Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών Τώνη Αντωνίου, ο κ. Λιλλήκας είπε πως η Συμμαχία Πολιτών πιστεύει ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν με το σχεδιασμό της ενεργειακής υποδομής, κυρίως του τερματικού, να εξαγγείλει τον τρόπο χρηματοδότησης του, αλλά και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του.
Όπως πρόσθεσε πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε προπώληση φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το φυσικό αέριο.
Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Λιλλήκας είπε πως “η τουρκική αδιαλλαξία δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας ή αισιοδοξίας για λύση του Κυπριακού, η οποία να είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη”, για να προσθέσει πως “από ό,τι φαίνεται από τις τουρκικές απαιτήσεις στόχος της Τουρκίας είναι όχι απλά να νομιμοποιήσει μέσα από τη λύση τα δεδομένα της εισβολής και της κατοχής, αλλά να τα διευρύνει και να τα επεκτείνει”.
Εξέφρασε την εκτίμηση πως “έφτασε η ώρα η πολιτική ηγεσία να προβληματιστεί σοβαρά για τους στόχους που έχει χαράξει η Τουρκία, αλλά και για τη στρατηγική που ακολουθεί στις συνομιλίες”.
“Μόνο έτσι θα μπορέσουμε και εμείς να διαμορφώσουμε τη δική μας στρατηγική αναχαίτισης και ανατροπής των τουρκικών σχεδιασμών, αλλά και μια διαφορετική στρατηγική, η οποία θα είναι ικανή να ανοίξει πραγματικά το δρόμο για τη λύση του Κυπριακού”, είπε.
Για την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο κ. Λιλλήκας είπε πως “εκπέμπει μήνυμα ανησυχίας για τις κυπριακές τράπεζες και γενικά για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας”, χαρακτηρίζοντας την “προκλητική και υποκριτική”.
“Ενώ από τη μια εκφράζει ανησυχία για την αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων, που δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα στις κυπριακές τράπεζες, αλλά και βιωσιμότητας των τραπεζών μας, από την άλλη και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και η άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί της Ευρωζώνης επιμένουν να επιβάλλουν στην Κύπρο την πιο αυστηρή φόρμουλα καθορισμού του τι είναι εξυπηρετούμενο και μη εξυπηρετούμενο δάνειο”.
Είπε ότι “εάν όντως οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είναι στο πλευρό της Κύπρου όπως λένε ή θέλουν να βοηθήσουν, το πιο απλό πράγμα που έχουν να κάνουν είναι τουλάχιστον να αντιμετωπίσουν ισότιμα την Κυπριακή Δημοκρατία με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες”.