Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ζητά ή την άμεση λύση στο Κυπριακό ή ίδρυση κοινής επιτροπής για τη διαχείριση των υδρογονανθράκων.
Πρόσθεσε πως αν δεν γίνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο, τότε “να ξέρουν πως δεν μπορούν να αποκλείσουν την Τουρκία από τη Μεσόγειο.”
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες το βράδυ με τον `πρωθυπουργό` των κατεχομένων Οζκάν Γιοργκατζίογλου και στη συνέχεια έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου. “Η έκκλησή μας είναι καθαρή, το συντομότερο ειρήνη και γι` αυτό εντατικές διαπραγματεύσεις. Αν δεν γίνει αυτό, να ιδρυθεί κοινή επιτροπή και να αξιοποιηθούν οι φυσικές πηγές με τρόπο ώστε να προωθήσουν την ειρήνη.”
Αλλά αν και στα δύο λένε όχι, είπε, να ξέρουν ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος δεν μπορούν να αποκλειστούν από την Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι και οι δύο κοινότητες έχουν ίσα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι με τον Οζκάν Γιοργκατζίογλου αντάλλαξαν απόψεις και για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις που είχε την περασμένη βδομάδα στην Κωνσταντινούπολη με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι ένα από τα βασικά θέματα αυτών των επαφών ήταν οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Πρόσθεσε ότι αντάλλαξαν απόψεις για τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη “με την αποχώρησή του από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, βρίσκοντας ως αφορμή τις σεισμογραφικές έρευνες της Τουρκίας στην νότια Κύπρο”, όπως ισχυρίστηκε. Έχουμε τονίσει αρκετές φορές η Τουρκία και το ψευδοκράτος έχουν ισχυρή βούληση για ειρήνη το συντομότερο, είπε. “Αυτό το δείξαμε το 2004 και το δείξαμε και αργότερα με την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Το τελευταίο διάστημα συνέχεια η Τουρκική Δημοκρατία δήλωνε ότι είναι έτοιμη να στηρίξει τις διαπραγματεύσεις με κάθε τρόπο και κάλεσε και τις άλλες εγγυήτριες δυνάμεις να δώσουν τη στήριξή τους”, ανέφερε. Επιπλέον έκανε έκκληση και για διεθνές συνέδριο.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά ήταν πάντοτε εκείνη που προσπαθούσε να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις. Είπε ότι παρόλο που υπήρξε μια ελπιδοφόρα εικόνα κατά την περίοδο του Προέδρου Αναστασιάδη, δεν διατηρήθηκε. “Ο κύριος Αναστασιάδης προβάλλοντας πρώτα ως αιτιολογία την οικονομική κρίση και στη συνέχεια άλλες αιτιολογίες συνεχώς προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο και η τελευταία αφορμή που βρήκε είναι οι έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο”, ισχυρίστηκε ο Τούρκος Πρωθυπουργός. Αντίθετα, υποστήριξε, οι ίδιοι προέβαλλαν την άποψη συνεχώς ότι οι φυσικές πηγές της Κύπρου θα είναι μια κινητήρια δύναμη για την ειρήνη.
Υποστήριξε πως έλεγαν πάντοτε να υπάρξουν το συντομότερο διαπραγματεύσεις, να διασφαλιστεί ειρήνη το συντομότερο και αυτές οι πηγές να χρησιμοποιηθούν μετά την ειρήνη για την οικοδόμηση της Κύπρου και την ενίσχυσή της. Ταυτόχρονα έλεγαν, σύμφωνα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, οι δύο κοινότητες να έρθουν κοντά η μία στην άλλη και να δημιουργηθεί ένα σημαντικό επίπεδο μέσα στο οποίο Ελλάδα και Τουρκία να πραγματοποιήσουν ειρήνη σε μια κοινή Ανατολική Μεσόγειο. “Εάν αυτό θα είναι δύσκολο και θα πάρουν χρόνο οι διαπραγματεύσεις – αν και εμείς θέλουμε να τελειώσουν το συντομότερο – αυτή τη φορά προτείναμε να ιδρυθεί μια κοινή επιτροπή που να διαχειρίζεται τις φυσικές πηγές,” και να διασφαλίζονται τα δικαιώματα και των δύο πλευρών, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου πρόσθεσε πως “παρά τις εκκλήσεις η νότια Κύπρος διεξήγαγε μονομερώς έρευνες και ανακοίνωσε διαγωνισμούς για γεωτρήσεις και δεν ανταποκρίθηκε στις προειδοποιήσεις”. Ανέφερε ότι μετά από αυτά η Τουρκία ξεκίνησε έρευνες με το Μπαρμπαρός και υπογράφηκαν συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι αυτές τις απόψεις τις μοιράστηκε και με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο και πρόσθεσε πως έπειτα από την επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο είχαν πάρει ώθηση οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε ακόμη ότι είπε στον Μπάιντεν πως βλέπουν θετικά όλες τις κινήσεις των ΗΠΑ και όλων των άλλων πλευρών οι οποίες στοχεύουν στην ώθηση των διαπραγματεύσεων. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ξεπεραστεί αυτό το αδιέξοδο και οι φυσικές πηγές να αποτελέσουν το θεμέλιο για την προοπτική της λύσης και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι πάντα κοντά στο ψευδοκράτος.
Αναφερόμενος στη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι οι συναισθηματικοί δεσμοί θα μετατραπούν σε πραγματικούς δεσμούς. Ανέφερε ότι πουθενά στη Μεσόγειο ή στον κόσμο δεν έχει πραγματοποιηθεί παρόμοιο έργο όπως αυτό της μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα και το χαρακτήρισε ιστορικό. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι βλέπουν το νερό σαν ένα μόνιμο σύμβολο ειρήνης.
Καταλήγοντας, ο Αχμετ Νταβούτογλου είπε ότι συζήτησε με τον Οζκάν Γιορκατζίογλου τις τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, προσθέτοντας ότι τα κατεχόμενα έχουν “εκλογές” το 2015 και ότι η πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντική στα κατεχόμενα.