Θετικά απάντησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στην πρόσκληση του Α. Νεοφύτου για συνάντηση και ενότητα

Την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να συναντηθεί με την ηγεσία του ΔΗΣΥ και να συμβάλει στην εθνική συμφιλίωση, εξέφρασε ο ΓΓ του κόμματος Αντρος Κυπριανού, απαντώντας κατά την ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, στην πρόσκληση που απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για συνεργασία και ενότητα.

Σε εκτός κειμένου αναφορά του κατά την ομιλία του στην επετειακή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο κ. Κυπριανού είπε πως όταν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για την ύπαρξη της ενότητας, όταν διασφαλιστεί η συλλογικότητα και ένας στοιχειώδης σεβασμός προς τις διαφορετικές απόψεις, το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να στηρίξει και την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν σωστοί χειρισμοί και ακολουθηθούν σωστές πολιτικές.

Αφού σημείωσε ότι η ενότητα μπορεί να επανέλθει με την παραδοχή των ιστορικών γεγονότων και πραγματικοτήτων, ο κ. Κυπριανού είπε πως επιβάλλεται, έστω και αν υπάρχουν διαφωνίες, οι πολιτικές δυνάμεις να επιδιώξουν να βρουν την κοινή συνισταμένη για την αντιμετώπιση των δυσκολιών.

Στην ομιλία του, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι οι συνομιλίες αναμένεται να αρχίσουν το φθινόπωρο και πως προεκλογικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διατύπωσε το πλαίσιο των θέσεων και των χειρισμών του στο Κυπριακό.

«Ξεκαθαρίζω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ελεύθερος να χειριστεί το Κυπριακό στη βάση των θέσεων του. Εμείς θα τον κρίνουμε με βάση τα αποτελέσματα των προσπαθειών του. Την ίδια στιγμή έχουμε υποχρέωση να προειδοποιήσουμε για κάποιους κινδύνους. Οι ενέργειες που θα γίνουν θα πρέπει να εξυπηρετούν το στρατηγικό στόχο της επίτευξης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης και όχι να ικανοποιούν τις επικοινωνιακές ανάγκες της Κυβέρνησης. Χρειάζεται σ’ αυτή την πορεία να απαντηθούν κάποια κρίσιμα ερωτήματα», είπε, και διερωτήθηκε αν η εξάρτηση από το Μνημόνιο θα βοηθήσει τις προσπάθειες μας ή αν υπάρχει κίνδυνος να μας θέσει ενώπιον εκβιαστικών διλημμάτων.

Διερωτήθηκε, επίσης, αν θα έχουμε όφελος αν υποβάλουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία αίτηση για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη ή θα ζήσουμε απλώς ένα φιάσκο, διαταράσσοντας τις σχέσεις μας και με ένα συνεπή υποστηριχτή των θέσεων μας, τη Ρωσία.

Ακόμη, διερωτήθηκε αν τυχόν διορισμός διαπραγματευτή θα δώσει ώθηση στις συνομιλίες ή θα τις οδηγήσει σε καρκινοβασία. “Ποιον και τί θα εξυπηρετήσει η απόσυρση προτάσεων του Δ. Χριστόφια τις οποίες, απέρριψε ο κ. Έρογλου, ενώ ο κ. Ντάουνερ δεν τις συμπεριέλαβε στο έγγραφο του”, διερωτήθηκε.

O ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι η σημερινή μέρα είναι μέρα τιμής σε όσους αντιστάθηκαν βάζοντας τη ζωή τους τροχοπέδη στην επέλαση του φασισμού της ΕΟΚΑ Β΄και της ελληνικής Χούντας, σε όσους αντιστάθηκαν στον Τούρκο εισβολέα, σε όσους έτρεξαν στη μάχη για να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια, τη Δημοκρατία και την πατρίδα κι ας ήξεραν ότι βάδιζαν σε μάχη προδομένη και χαμένη, σε όσους έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την Κύπρο.