Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, δήλωσε ότι θα χρειαστούμε την Τρόικα για ακόμη λίγο, τονίζοντας πως η σφραγίδα των δανειστών στην πορεία μεταρρύθμισης και προσαρμογής είναι σημαντική στην πορεία αποκατάστασης της διεθνούς εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην μεγάλη απόσταση που έχει καλύψει η κυπριακή οικονομία στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, στην ανθεκτικότητα των σημαντικότερων τομέων της οικονομίας, αλλά και στην υπερκάλυψη των στόχων του προγράμματος, με αποτέλεσμα η Κύπρος να εξέρχεται από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ δύο χρόνια πριν από τον στόχο του προγράμματος, αλλά και στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ένα χρόνο νωρίτερα.
Πάντως, τόνισε ήταν η απώλεια της εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία που είχε ως αποτέλεσμα η Κύπρος να ζητήσει οικονομική στήριξη από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Άφησε αιχμές στην προηγούμενη Κυβέρνηση κάνοντας αναφορά στην «απώλεια της εμπιστοσύνης στην αριστερή Κυβέρνηση, για την προφανή ανικανότητα ή την αναποφασιστικότητα να δράσει και η οποία τελικά οδήγησε στην εκλογική της ήττα και αυτό ας είναι ένα μήνυμα σε όποιον αναλογίζεται πολιτικά κέρδη με το να αποφεύγει δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις».
Όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, μετά τη συνομολόγηση του μνημονίου, «καλύψαμε πολύ δρόμο, αλλά ταυτόχρονα έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε».
«Θα πρέπει να πάρουμε την ιδιοκτησία του προγράμματος. Αυτό το πρόγραμμα, που βασικά περιλαμβάνει αυτά που έπρεπε να είχαμε κάνει με δική μας πρωτοβουλία, αλλά πάντα αναβάλλαμε και είναι ένα πρόγραμμα το οποίο κατ` ακρίβεια πετυχαίνει. Ήδη αποδίδει αποτελέσματα, επαναφέρει την εμπιστοσύνη», είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η κυπριακή οικονομία εισήλθε σε μια διπλή ύφεση, με την δεύτερη φάση που ξεκίνησε από τα μέσα του 2011 να παρουσιάζει οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης. Τόνισε όμως ότι τα τελευταία τρίμηνα η απόδοση του ΑΕΠ βελτιώνεται «και η μακρά ύφεση φαίνεται να οδεύει προς το τέλος της».
«Αυτή η βελτιωμένη οικονομική απόδοση είναι χωρίς αμφιβολία αποτέλεσμα μια ισχυρότερης από την αναμενόμενη ανθεκτικότητας των βασικών τομέων της οικονομίας, αλλά είναι αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης η οποία ανακτάται μέσω της υλοποίησης ενός απαιτητικού, δύσκολου, αλλά απόλυτα αναγκαίου προγράμματος μεταρρυθμίσεων και εξυγίανσης», τόνισε.
Απέρριψε τη θέση ότι η εφαρμογή ενός προγράμματος συνοδεύεται από υψηλή ανεργία, λέγοντας ότι η ανεργία στην Κύπρο από την κορύφωση του 15,8% πριν την έναρξη του προγράμματος, αποκλιμακώθηκε στο 15,1%. «Ακόμη είναι απαράδεκτα ψηλή, αλλά πρόκειται για την πρώτη καθοδική τάση (της ανεργίας) τα τελευταία έξι χρόνια», συμπλήρωσε.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμη ότι τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται πλέον υπό έλεγχο, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε ότι θα εξέλθουμε από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος φέτος, δύο χρόνια πριν από τον στόχο, όπως επίσης και την παρουσίαση πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος».
Είπε ακόμη ότι μετά και την αναθεώρηση του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος θα κορυφωθεί φέτος στο 105% του ΑΕΠ σε αντίθεση με τη πρόβλεψη του προγράμματος για 126%.
«Με τέτοια χειροπιαστά αποτελέσματα, ήδη αποκαθιστούμε την διεθνή εμπιστοσύνη στην κυπριακή οικονομία», είπε, προσθέτοντας οι συνεχείς υποβαθμίσεις έχουν μετατραπεί σε αναβαθμίσεις.
«Είναι απόλυτα αναγκαίο να συνεχίσουμε την προσπάθεια για μεταρρύθμιση και εξυγίανση με την ίδια αυστηρότητα και αποφασιστικότητα και θα χρειαστούμε τους θεσμούς της Τρόικας για λίγο ακόμα. Για μένα, αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η σφραγίδα του ΔΝΤ και των άλλων θεσμών που απαρτίζουν την Τρόικα», τόνισε.
Αναγνώρισε μεν ότι «το να έχεις τρίτα μέρη να ανακατεύονται στην εγχώρια πολιτική διαδικασία μιας δημοκρατικής κοινωνίας δεν είναι ποτέ ευχάριστο», τονίζοντας δε ότι «προσπαθούμε να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος και αναγκαστικά χρειαζόμαστε την επιβεβαίωση ότι κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διορθώσουμε την οικονομία μας».
«Με αυτό τον τρόπο θα αποκαταστήσουμε πλήρως τη διεθνή εμπιστοσύνη, με αυτόν τον τρόπο θα θέσουμε τις βάσεις για ένα πολύ πιο βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, με αυτόν τον τρόπο θα προσελκύσουμε επενδύσεις, με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και νέες ευκαιρίες. Το μνημόνιο είναι μέρος αυτής της προσπάθειας αλλά δεν είναι αρκετό».
Σε αυτό το σημείο ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για μείωση της γραφειοκρατίας και την αναδιάρθρωση της κρατικής μηχανής.
«Αλλά το σημαντικότερο απ` όλα είναι ότι θα πρέπει να μείνουμε μακριά από τον πειρασμό του λαϊκισμού και την λανθασμένη πολυτέλεια της αναποφασιστικότητας. Αυτό που είναι καλό για την κοινωνία και την ευεργετικό για την οικονομίας μας, δεν είναι πάντα δημοφιλές», κατέληξε.