Θα συνεχίσει να υλοποιεί και να προσαρμόζει τη μεταναστευτική πολιτική που έχει εκπονήσει, διαβεβαιώνει το Υπουργείο Εσωτερικών, στη βάση των αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης και της μη διάκρισης και με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις θεμελιώδεις αρχές δικαίου.
Σημειώνει όμως ότι αυτό δεν σημαίνει, ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο τόπος και ο λαός μας, “ότι θα επιδείξουμε πνεύμα ανοχής σε φαινόμενα εκμετάλλευσης της κυπριακής νομοθεσίας ή παράνομης μετανάστευσης”.
Σε μήνυμα με την ευκαιρία της 18ης Δεκεμβρίου που έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα για τους Μετανάστες, το ΥΠΕΣ αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, “έχει δεχθεί στις ελεύθερες περιοχές δεκάδες χιλιάδες μετανάστες είτε από χώρες μέλη της ΕΕ είτε από τρίτες χώρες, για σκοπούς νόμιμης εργασίας με βάση τα όσα ισχύουν και στην υπόλοιπη Ευρώπη, συνεπής στην παράδοση ανεκτικότητας και σεβασμού στη διαφορετικότητα που επιδεικνύει, διαχρονικά, ο λαός μας”.
Και αυτό, προστίθεται, “παρόλο ότι σημαντικό τμήμα εδαφών της εξακολουθούν να είναι υπό ξένη παράνομη στρατιωτική κατοχή και να τελούν σε κατάσταση ομηρίας από την Τουρκία και παρά τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της νήσου από τη συνεχή εισροή παράνομων Τούρκων εποίκων στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της”.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Υπουργείο “πράττει παν το δυνατό, μέσα στα πλαίσια της έννομης τάξης, ώστε οι νόμιμοι μετανάστες που εργοδοτούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία να απολαμβάνουν όλων των δικαιωμάτων που τους παρέχει η κείμενη Νομοθεσία”.
Σημειώνεται ακόμη ότι το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο της μετανάστευσης και ιδιαίτερα η παράνομη μετανάστευση, “αντλεί μια πρωτόγνωρη δυναμική εξαιτίας των πολεμικών συρράξεων που έλαβαν και εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα στη γεωγραφική μας περιοχή και της συνεπακόλουθης φτώχειας και εξαθλίωσης των λαών αυτών των χωρών που γειτνιάζουν μ’ εμάς, καθώς και της ελλιπούς λειτουργίας του κράτους δικαίου”.
“Οι παράγοντες αυτοί ενισχύουν σημαντικά τις πιέσεις των μεταναστευτικών ροών που δέχονται οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, εν μέσω δεινής οικονομικής κρίσης, η οποία πλήττει, ταυτόχρονα, τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου για λόγους, βέβαια, άσχετους με τη μετανάστευση”, αναφέρεται.
Το ΥΠΕΣ σημειώνει επίσης ότι η Κύπρος έχει ουσιαστική συμμετοχή στη χάραξη μιας συντονισμένης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και κοινής πολιτικής για το άσυλο, η οποία να αντιμετωπίζει σε πνεύμα αλληλεγγύης και ισότιμης κατανομής ευθυνών τις πολλαπλές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως Ευρώπη.