Σκοπεύουν να στείλουν νανο-διαστημικά αεροσκάφη πολύ έξω από το ηλιακό μας σύστημα, έως τον Άλφα του Κενταύρου
Πρόκειται αναμφίβολα για την πιο σημαντική ανακοίνωση εδώ και αρκετά χρόνια σε ότι αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος. Ο λόγος για το Starshot Project το οποίο έχει ως στόχο να στείλει σκάφη-μινιατούρες σε πολύ μακρινά αστέρια, εκεί που ποτέ δεν έχει φθάσει μέχρι τώρα ανθρώπινο δημιούργημα.
Στο τεράστιο αυτό πρότζεκτ συμμετέχουν δεκάδες επιστήμονες αλλά και διασημότητες όπως ο γνωστός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ αλλά και ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ.
Το πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα σκοπεύει να στείλει πίσω στην γη φωτογραφίες και μετρήσεις από σημεία που μέχρι σήμερα ούτε μπορούσαμε να φανταστούμε.
Πρώτος στόχος του Starshot Project είναι να φθάσουν αυτά τα μικρά ρομπότ-σκάφη στον Άλφα του Κενταύρου, περίπου 25 τρισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Για να φθάσει κάποιο γήινο κατασκεύασμα σ’ αυτό το σημείο, θα χρειαζόταν με τις νορμάλ μεθόδους (ένα κανονικό σκάφος) περίπου 30.000 χρόνια. Όμως οι επιστήμονες πίσω από το νέο πρόγραμμα υποστηρίζουν ότι με την δική τους προσέγγιση θα χρειαστούν μόλις 20 χρόνια για αυτό το απίστευτο ταξίδι.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το σύστημα του Άλφα του Κενταύρου είναι πάρα πολύ πιθανό να περιέχει πλανήτες που να μοιάζουν στην Γη, και τα μικρά αυτά σκάφη θα μπορούν όχι μόνο να φωτογραφήσουν αυτούς του πλανήτες αλλά και να βρουν αν υπάρχει ζωή σ’ αυτούς τους πλανήτες.
Οι εμπνευστές αυτών των σκαφών υποστηρίζουν ότι θα μπορούν να ταξιδεύουν υπό την ώθηση μιας ακτίνας φωτός, ενώ η σχεδίασή τους θα τα καθιστά ικανά να ταξιδεύουν σε ταχύτητες κοντά στο 25% της ταχύτητας του φωτός.
Τα σκάφη αυτά θα είναι πλήρως εξοπλισμένα με κάμερα, κομπιούτερ, όργανα μέτρησης, τα οποία θα εφαρμόζονται πάνω σε μία ελάχιστου μεγέθους πλακέτα.
Μέχρι την τελική κατασκευή των μικρών αυτών σκαφών-νάνων, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες στην Γη, με την δημιουργία της ειδικής ακτίνας φωτός η οποία θα τα προωθεί στα βάθη του διαστήματος.
Μάλιστα χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο πρότζεκτ υποστηρίζουν ότι το κόστος είναι απίστευτα χαμηλό σε σχέση με τα αποτελέσματα που θα μπορούσε να φέρει.