Εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, δήλωσαν στη σημερινή συνεδρία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ότι ενέχουν τον κίνδυνο νέου εκτροχιασμού του προγράμματος οικονομικής προσαρμογή ςοι τροποποιήσεις του ΚΣ ΕΔΕΚ επί του νόμου εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων.
«Όλες οι τροποποιήσεις που έγιναν στο νόμο για τις εκποιήσεις έγιναν αποδεκτές από την τρόικα και η όποια τροποποίηση νόμου θα διακινδυνεύσει το πρόγραμμα», ανέφερε εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ στη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, όπου συζητήθηκαν προτάσεις νόμου του βουλευτή της ΕΔΕΚ Νίκου Νικολαϊδη, που τροποποιούν τους νόμους για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα.
«Δεν θα ήταν καλό», πρόσθεσε, «να γίνουν άλλες τροποποιήσεις, θα ήταν καλό να αφήσουμε να λειτουργήσει νομικό πλαίσιο και εάν προκύψουν κενά τότε να κάνουμε αλλαγές».
Τόνισε πως ο καθορισμός δύο εκτιμητών από το πιστωτή και το δανειζόμενο προσδίδει την πραγματική αξία που έχει ακίνητο τη δεδομένη στιγμή των εκποιήσεων.
«Αφήστε το νόμο να δουλέψει», είπε, «και εάν κρίνεται ότι υπάρχουν κενά, νομοθετική και εκτελεστική εξουσία να κάνουμε αλλαγές».
Θεωρούμε, σημείωσε, πως με όποια πρόσθετη αλλαγή θα διακινδυνεύσει το πρόγραμμα.
Η πρώτη πρόταση νόμου διαλαμβάνει ότι για σκοπούς διεξαγωγής διαδικασίας πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου με τη διαδικασία πώλησης του πλειστηριασμού, ως αξία ακινήτου θα λαμβάνεται υπόψη ότι η αρχική αξία ακινήτου η οποία είχε γίνει αποδεκτή από τα πιστωτικά ιδρύματα κατά τη σύναψη της αρχικής σύμβασης. Προβλέπει επίσης ότι σε περίπτωση που ο ενυπόθηκος οφειλέτης έχει λόγους να πιστεύει ότι η αγοραία αξία του υπό πώληση δια πλειστηριασμού ακινήτου του θα είναι ψηλότερη αν διενεργηθεί εκτίμηση με βάση τις σημερινές συνθήκες αγοράς έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη διενέργεια εκτίμησης σύμφωνα με τη διαδικασία που ήδη προβλέπεται στη βασική νομοθεσία.
Η δεύτερη πρόταση νόμου προβλέπει απαλλαγή των εγγυητών σε περίπτωση εκποίησης του ακινήτου, ενώ το υπόλοιπο του δανείου να βαραίνει τον πρωτοφειλέτη, προτείνει η ΕΔΕΚ με πρόταση νόμου, η οποία κάνει πράξη την άτυπη δέσμευση που δόθηκε από τα υπόλοιπα κόμματα κατά την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Νικολαϊδη, σε περίπτωση εκποίησης ακινήτου του πρωτοφειλέτη για σκοπούς ικανοποίησης αξίωσης του πιστωτή, οι εγγυητές στη σύμβαση είτε να απαλλάσσονται της ευθύνης που απορρέει της συναφθείσας σύμβασης , είτε να καθίστανται υπόχρεοι μεταξύ τους σε ίσο ποσό, αν ο πρωτοφειλέτης τελεί σε πτώχευση ή αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του.
Ειδικότερα προστίθεται νέο άρθρο στο νόμο σύμφωνα με το οποίο παρά την εκποίηση ακινήτου για σκοπούς ικανοποίησης αξίωσης πιστωτή εναντίον προωτοφειλέτη, παραμένει υπόλοιπο χρέος η ευθύνη κάλυψης του υπολοίπου να βαρύνει τον πρωτοφειλέτη.
Σε περίπτωση που ο εγγυητής έχει πτωχεύσει ή αποθάνει, το μερίδιο του δεν θα μεταφέρεται στους υπόλοιπους εγγυητές.
Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών η κ. Παπαβασιλείου, σημείωσε πως η τρόικα είχε εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για το πλαίσιο αφερεγγυότητα και ειδικά για τους εγγυητές.
«Πιστεύουμε» είπε « να αφεθεί το πλαίσιο να λειτουργήσει και μετά γίνουν τροποποιήσεις» .
Σύμφωνα με την κ. Παπαβασιλείου η πρόταση νόμου αντιμετωπίζει προβλήματα γιατί καταστρατηγεί το νόμο για προστασία κύριας κατοικίας.
Είπε πως η πρόταση αντιμετωπίζει και πιθανά αντισυνταγματικά προβλήματα επισημαίνοντας πως ήταν στις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών για να γίνει διαχωρισμός εγγυητών, αλλά είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις από τη νομική υπηρεσία.