Ο Χρήστος Στυλιανίδης, υποψήφιος Επίτροπος για Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων στην ακρόαση του ενώπιον της Επιτροπής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτήρισε ως προνόμιο να έχει προταθεί για αυτό το χαρτοφυλάκιο που είναι στην καρδιά των παγκοσμίων αξιών – όπως είπε – σημειώνοντας ότι “είμαι ενήμερος για τη βαριά ευθύνη”.
Η ακρόαση άρχισε στις 19:00 ώρα Κύπρου και κράτησε τρεις ώρες.
Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι οι ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια αυξάνονται καθημερινά λόγω των συγκρούσεων, κλιματικών αλλαγών, καταστροφών στον τομέα της υγείας, ακραία φτώχεια και πείνα.
Επίσης, έκανε αναφορά στην ιδιαίτερη του πατρίδα, Κύπρο, και την εθνική της υπόθεση. “Γνωρίζω τί σημαίνει κατάσταση σύγκρουσης, να μην έχεις στέγη, να είσαι χωρίς τις βασικές ανάγκες, να ζεις στον φόβο και να σου αφαιρούν την αξιοπρέπεια σου. Έγινα μάρτυρας του πόνου της προσφυγιάς. Κατάλαβα με τον δύσκολο τρόπο την προσφυγιά. Κατάλαβα με τον δύσκολο τρόπο τη σημασία και την αναγκαιότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας”, είπε.
Ξεκαθάρισε ότι η επίδραση της σύγκρουσης δεν έχει εθνικό ή θρησκευτικό χρόνο, αλλά κτυπά, όπως σημείωσε, τους πάντες – γέρους, νέους, άνδρες, γυναίκες, κορίτσια, αγόρια.
Ο κόσμος, ανέφερε, γίνεται πιο εύθραυστος λόγω της αυξημένης συχνότητας των φυσικών καταστροφών. Σημείωσε ότι πίσω από τις ανθρώπινες τραγωδίες, οι καταστροφές έχουν δραστικές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι η διαχείριση κρίσης σημαίνει να εργάζεσαι σε ολόκληρο τον κύκλο, συμπεριλαμβανομένου της πρόληψης και της προετοιμασίας.
Μιλώντας με αριθμούς, ο κ. Στυλιανίδης ότι σχεδόν 32.000 κόσμου εκτοπίζεται καθημερινά, ενώ κάθε μέρα περισσότερα από 8.000 παιδιά πεθαίνουν από έλλειψη τροφής, και σχεδόν 3.000 βρέφη πεθαίνουν την ημέρα που γεννιούνται. “Έχουμε την ευθύνη να δούμε αυτό το πρόβλημα τώρα κι όχι αργότερα”, σημείωσε.
Αναφερόμενος στις συγκρούσεις σε Συρία, Ιράκ, Κεντρική Αφρική και Νότιο Σουδάν, Παλαιστίνη, Κόνγκο, Μάλι, Κολομβία και αλλού, ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε την αυξανόμενη ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια.
Είπε πως έχει όραμα, ότι οι προκλήσεις που έχει ενώπιον του είναι τεράστιες, όπως τεράστιος είναι ο ενθουσιασμός και η αποφασιστικότητα του.
Στις ερωτήσεις που δέχθηκε από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Στυλιανίδης, όσον αφορά την αντιμετώπιση της επιδημίας Έμπολα, τόνισε την ανάγκη άμεσης δράσης, γιατροί να πάνε επιτόπου, να στηθούν νοσοκομεία. Είπε ότι ο ίδιος, αν τιμηθεί με τη θέση του Επιτρόπου, θα πάει στις πληγείσες περιοχές, δίνοντας τη σημασία που πρέπει στο θέμα αυτό. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους και να υπάρξει συντονισμένη εγρήγορση.
Είπε πως πρόκειται για “μέγα φυσική καταστροφή”, όπως “τον τυφώνα σε βραδυκίνητη κίνηση”. Είναι, πρόσθεσε, “απειλή στην παγκόσμια ασφάλεια”.
Διαβεβαίωσε ότι η πρώτη του επίσκεψη ως Επιτρόπου θα γίνει στις πληγείσες περιοχές του Έμπολα για να δώσει το συμβολικό μήνυμα ότι το πρόβλημα χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Είπε μάλιστα ότι θα καλέσει και τους Κύπριους γιατρούς να συνεισφέρουν εθελοντικά στις περιοχές όπου χρειάζονται γιατροί. “Αυτό είναι που νιώθω”, σημείωσε.
Σε άλλο θέμα είπε ότι πρέπει οι οικονομικές χορηγίες για τους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς να δίνονται την ώρα που χρειάζονται.
Ερωτηθείς για το θέμα των μεταναστών, είπε πως θα υπάρξει στενή συνεργασία με τον αρμόδιο Επίτροπο Αβραμόπουλο. Είπε ότι ως Επίτροπος θα αντιμετωπίσει το θέμα στα καταλύματα, ώστε οι άνθρωποι να έχουν να φάνε, να έχουν νερό, υγιεινή, αποχέτευση, τα παιδιά να έχουν παιδεία.
Σε άλλη ερώτηση, είπε πως “η στρατιωτική δράση δεν πρέπει να είναι εργαλείο διαχείρισης ανθρωπιστικής δράσης”.
Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δυστυχώς δεν απαντά στις προκλήσεις που υπάρχουν. Ευχαρίστησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή Ανάπτυξης για τη σταθερή δέσμευση τους στη στήριξη, όπως σημείωσε, των αναγκαίων επιχειρήσεων διάσωσης ζωών.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ικανοποιητική ροή πληρωμών για την εκπλήρωση υποχρεώσεων.
Όσον αφορά το θέμα της σεξουαλικής βίας, είπε πως είναι μεγάλο πρόβλημα και είναι καταδικαστέο.
Είπε πως μια από τις ιδέες που έχει είναι η ανάμειξη των εθελοντών στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ώστε να βοηθήσουν ενεργά στο ρόλο τους.
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η ανθρωπιστική δράση θα πρέπει με κάθε μέσο να έχει πρόσβαση στα θέματα ανεξαρτήτως της πολιτικής, να υπάρχει αμεροληψία, ανθρωπισμός.
Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει την πετυχημένη πολιτική της προκατόχου του, Κρισταλίνας Γκεορκίβας. Τόνισε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, σημειώνοντας πως υπάρχει αλληλοσύνδεση ανθρωπιστικής δράσης και ανάπτυξης. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι καλύτερη η επένδυση χρημάτων στην πρόληψη παρά στη θεραπεία.
Σε σχέση με τις κλιματικές αλλαγές, σημείωσε ότι “πρέπει να προωθήσουμε τις απόψεις μας ως Ευρώπη για τις κλιματικές αλλαγές αλλά πρέπει να κάνουμε κάτι για την πρόληψη”. Πρόσθεσε ότι είναι οι κλιματικές αλλαγές που φέρνουν τις μεγάλες φυσικές καταστροφές.
“Είμαι έτοιμος να συνομιλήσω και με τον διάβολο ώστε να υπάρχει πρόσβαση στα θύματα που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.
“Θέλω να είμαι ο εκπρόσωπος των λιγότερο τυχερών, η φωνή των άφωνων”, σημείωσε.
Υποσχέθηκε, επίσης, ότι θα υποστηρίξει τις αρχές της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Τέλος, μίλησε για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών έναντι των φυσικών καταστροφών.