Θέλουμε επίλυση πρακτικών δυσκολιών όχι επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου

O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης είπε σήμερα ότι υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες που προκύπτουν από την εφαρμογή του Μνημονίου, τις οποίες η Κυβέρνηση επιθυμεί να συζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους της στο Γιούρογκρουπ, επαναλαμβάνοντας πως δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου και απόκλισης από τα συμφωνηθέντα.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε πως στο πλαίσιο της σημερινής συζήτησης που θα γίνει στο Γιούρογκρουπ για την Κύπρο, αναπόφευκτα θα συζητηθούν και οι θέσεις του Προέδρου οι οποίες αναφέρονται στην επιστολή.

«Έχουμε τονίσει ότι για μας δεν τίθεται και δεν τέθηκε ποτέ θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Δεν τίθεται και δεν τέθηκε ποτέ οποιαδήποτε απόκλιση από τα συμφωνηθέντα» ανέφερε.

Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πρακτικές δυσκολίες, οι οποίες εκδηλώνονται με την εφαρμογή του Μνημονίου και τις οποίες η Κυβέρνηση θέλει να συζητήσει σε επίπεδο συλλογικό με τους ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου, είτε στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ, είτε σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις στο περιθώριο του Γιούρογκρουπ, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα επίλυσής τους.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι σε άλλες περιπτώσεις έχουν δοθεί λύσεις τέτοιων πρακτικών δυσκολιών δίχως να επηρεαστούν καθόλου τα συμφωνηθέντα. Συγκεκριμένα είπε ότι το Φεβρουάριο πάρθηκαν αποφάσεις που αφορούσαν την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία, οι οποίες επίλυαν πρακτικές δυσκολίες, κατά τρόπο που υποβοηθούσε την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Μνημονίου.

Στόχος της Κύπρου, αλλά και των δανειστών της, ανέφερε, είναι  να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα η εφαρμογή του Μνημονίου και να βγει η χώρα το γρηγορότερο από τη δανειακή σύμβαση και να εισέλθει σε οικονομική ανάπτυξη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες αναφορικά με τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να κάνει ζημιά στη συζήτηση που διεξάγεται.

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε σε άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό Φορμπς, το οποίο, όπως είπε, «κινείται στην ίδια φιλοσοφία με τις θέσεις που διατύπωσε στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Φαίνεται ότι υπάρχουν και άλλες παρόμοιες απόψεις που υποβοηθούν και την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτή τη διαβούλευση των πρακτικών δυσκολιών».

Ερωτηθείς αν Κύπρος σκοπεύει να ζητήσει απευθείας χρηματοδότηση των κυπριακών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο κ. Στυλιανίδης είπε πως η Κυβέρνηση έχει βασικές θέσεις αρχών και συμφωνεί με τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης  και τη δυνατότητα τα κράτη να μην έχουν την άμεση ευθύνη αναχρηματοδότησης και ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, αλλά να γίνεται από ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Είπε ακόμα πως τόσο ο Πρόεδρος, όσο και η Κυβέρνηση στις διαβουλεύσεις τους έχουν ταχθεί ανεπιφύλαχτα υπέρ της γρηγορότερης ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης.