Η Eυρώπη δεν θα συζητήσει την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο

  • Κάλας: «Πιστεύω ότι το φυσικό αέριο θα πρέπει να υπάρχει στο έβδομο πακέτο, αλλά είμαι και ρεαλίστρια»… «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει» δήλωσε

Η ΕΕ δεν θα συζητήσει την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στο πλαίσιο του επόμενου πακέτου κυρώσεων που θα επιβάλει στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νέχαμερ.

«Το εμπάργκο στο αέριο δεν θα συζητηθεί, ο (Γερμανός καγκελάριος) Όλαφ Σολτς το έχει επίσης ξεκαθαρίσει», επεσήμανε ο Νέχαμερ προσερχόμενος στη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλες.

«Το ρωσικό πετρέλαιο είναι πιο εύκολο να αντικατασταθεί (…) το αέριο είναι εντελώς διαφορετικό και για τον λόγο αυτό ένα εμπάργκο στο αέριο δεν θα αποτελέσει θέμα για το επόμενο πακέτο κυρώσεων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν χαιρέτισε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι 27 χώρες της ΕΕ για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η οποία περιλαμβάνει μία εξαίρεση για το πετρέλαιο που εισάγεται μέσω αγωγών, γεγονός που επιτρέπει στη χώρα του να προμηθεύεται αργό από τη Ρωσία.

Ο εθνικιστής ηγέτης μπλόκαρε εδώ και αρκετές εβδομάδες την πρόταση της ΕΕ για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Τελικά οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να επιβάλουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης, κάτι που αφορά τα δύο τρίτα των εισαγωγών του μπλοκ.

«Οι οικογένειες μπορούν να κοιμούνται ήρεμα, αποφύγαμε την πιο παράλογη ιδέα», αντέδρασε ο Ορμπάν με βίντεο που ανήρτησε στο Facebook.

«Θα μας ήταν αδύνατο να λειτουργήσουμε την ουγγρική οικονομία με τον πιο ακριβό (μη ρωσικό) πετρέλαιο (…) κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με ατομική βόμβα, αλλά καταφέραμε να το αποφύγουμε», υπογράμμισε.

Η Ουγγαρία, περίκλειστη χώρα δίχως πρόσβαση στη θάλασσα, εξαρτάται κατά το 65% για τον εφοδιασμό της με πετρέλαιο από τον αγωγό Ντρούζμπα.

Ήταν αντίθετη στην αρχική πρόταση για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αν δεν λάμβανε εξαίρεση για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους περίπου 800 εκ. ευρώ για να προσαρμόσει τις υποδομές της.

Οι εισαγωγές μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, που τροφοδοτεί κυρίως την Ουγγαρία, αρχικά θα εξαιρεθούν, στοιχείο που επέτρεψε να αρθεί το βέτο της Βουδαπέστης, η οποία εμπόδιζε εδώ και αρκετές εβδομάδες την εφαρμογή του 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Χάρη στις εθελοντικές δεσμεύσεις της Γερμανίας και της Βαρσοβίας να σταματήσουν τις εισαγωγές τους μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, το ευρωπαϊκό εμπάργκο θα περικόψει κατά «περίπου 90% τις ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως το τέλος της χρονιάς», επεσήμαναν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η επέκταση του εμπάργκο και στις εισαγωγές μέσω πετρελαιαγωγού θα συζητηθεί «το συντομότερο δυνατό», χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία, σημείωσε η γαλλική προεδρία.

Η Λετονία χαιρετίζει την απαγόρευση από την ΕΕ του μεγαλύτερου μέρους των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου – Η ΕΕ πρέπει να συζητήσει περισσότερες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του αερίου, σύμφωνα με την Εσθονία

Ο πρωθυπουργός της Λετονίας χαιρέτισε την συμφωνία της ΕΕ να απαγορεύσει το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, σημειώνοντας ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ κινήθηκαν μαζί για την έκτη δέσμη κυρώσεων για να στερήσουν τη Μόσχα από πόρους για τη διεξαγωγή του πολέμου της κατά της Ουκρανίας.

«Κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε όλοι μαζί για να καταστήσουμε πιο δύσκολο για τη Ρωσία να χρηματοδοτεί αυτόν τον επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε ο Κριστιάνις Κάρινς μετά την συμφωνία που επετεύχθη στους κόλπους της ΕΕ, ξεπερνώντας την αντίσταση της Ουγγαρίας.

Η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει περισσότερο και να συζητήσει μια έβδομη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στην οποία θα περιλαμβάνονται βήματα κατά των εισαγωγών φυσικού αερίου, δήλωσε παράλληλα η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν έχει μεγάλες ελπίδες ότι αυτό θα συμβεί.

«Πιστεύω ότι το φυσικό αέριο θα πρέπει να υπάρχει στο έβδομο πακέτο, αλλά είμαι και ρεαλίστρια», δήλωσε η Κάλας σε δημοσιογράφους προσερχόμενη για την δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει», πρόσθεσε.

Σχετικά με την συμφωνία που επετεύχθη χθες την τελευταία στιγμή για τις κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο, η Κάλας σημείωσε: «Είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός (…) αυτό ήταν το καλύτερο που μπορούσαμε να επιτύχουμε. Χθες ήμουν πολύ επιφυλακτική ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία άρα είναι θετικό ότι το κάναμε».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ