Η 9η Δεκεμβρίου, ο Οδυσσέας και η ακεραιότητα

Άρθρο του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη

Στις 9 Δεκεμβρίου 2003 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς, καθιερώνοντας την ημέρα αυτή διεθνώς ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.

Σύμφωνα με την «Διεθνή Διαφάνεια», το 2023 η Κύπρος κατείχε την 49η θέση (53/100 η βαθμολογία της) ανάμεσα σε 180 χώρες, ως προς τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI), τον οποίο καταρτίζει αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση.

Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς κατατάσσει 180 χώρες αναφορικά με τα επίπεδα αντίληψης της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα τους, σε μια κλίμακα από το 0 (πολλή διαφθορά) έως το 100 (καθόλου διαφθορά). Για να μπορέσει να καταρτίσει τον Δείκτη, η «Διεθνής Διαφάνεια» συγκεντρώνει απόψεις και εκτιμήσεις ειδικών από διεθνείς οργανισμούς.

Η Κύπρος εξακολουθεί να παραμένει στις τελευταίες θέσεις, όσον αφορά τις χώρες της Ε.Ε, μπροστά μόνο από την Μάλτα, Κροατία, Ελλάδα, Ρουμανία, Ουγγαρία και Βουλγαρία.

Επίσης η Κύπρος έχει μια από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ε.Ε σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου (World Press Freedom Index) αφού μόνο η Ουγγαρία, Μάλτα και η Ελλάδα έχουν χειρότερη επίδοση.

Στο μήνυμα του για την 9η Δεκεμβρίου 2023 ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουντέρες δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η διαφθορά είναι μια επίθεση στις αξίες των Ηνωμένων Εθνών. Κλέβει από τις κοινωνίες τα σχολεία, νοσοκομεία και άλλες ζωτικές υπηρεσίες, απομακρύνει τις ξένες επενδύσεις και τα κράτη από τους φυσικούς τους πόρους. Υπονομεύει το κράτος δικαίου και υποκινεί εγκλήματα όπως η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικών και όπλων. Η φοροδιαφυγή, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλες παράνομες ροές αποσπούν πόρους που χρειάζονται για την αειφόρο ανάπτυξη. Το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ

εκτιμά ότι το κόστος της διαφθοράς είναι τουλάχιστον 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια – ή το 5% του παγκόσμιου ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι επιχειρήσεις και τα άτομα πληρώνουν περισσότερα από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες κάθε χρόνο. Η διαφθορά παράγει περισσότερη διαφθορά και ενθαρρύνει μια διαβρωτική κουλτούρα ατιμωρησίας. Στη Διεθνή Ημέρα κατά της Διαφθοράς, ας πάρουμε θέση υπέρ της ακεραιότητας».

Ως Κίνημα Οικολόγων από την αρχή της ίδρυσης μας το 1996 είχαμε θέσει ως βασική προτεραιότητα της πολιτικής μας ταυτότητας την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Είχαμε ευθύς εξ αρχής διατυπώσει τη θέση πως πίσω από τα περισσότερα και μεγαλύτερα περιβαλλοντικά σκάνδαλα και καταστροφές βρίσκονται οικονομικά συμφέροντα και η διαπλοκή τους με τους φορείς της Κυπριακής Πολιτείας.

Οι θέσεις μας σε θέματα όπως η διαφάνεια στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων, η κατάργηση των προνομίων των αξιωματούχων κλπ μας έφεραν συχνά σε απευθείας αντιπαράθεση με το σύνολο σχεδόν των πολιτικών κομμάτων και την εκάστοτε κυβέρνηση.

Από το 2014 βρήκαμε άξιο και δυνατό συμπαραστάτη στον αγώνα μας για αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής τον Γενικό Ελεγκτή κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Δεν υπάρχει σώφρων άνθρωπος που να μην παραδέχεται ότι την εποχή του η Ελεγκτική Υπηρεσία (ΕΥ) ασχολήθηκε σοβαρά με τα ζητήματα που αφορούν τα περιβαλλοντικά σκάνδαλα και καταστροφές.

Στα δέκα χρόνια της θητείας του είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με την Ελεγκτική Υπηρεσία σε μια πληθώρα θεμάτων όπως το σκάνδαλο στον Άμμο του Καμπούρη στην Αγ. Νάπα, την καταστροφή της περιοχής Νατούρα στην Σωτήρα, τους παράνομους ορόφους ξενοδοχείων στην Αγ. Νάπα και το Λιοπέτρι, το ιχθυοτροφείο στην Τριμίκληνη, τα ξενοδοχείο στις Πλάτρες και το Πέρα Πεδι, στα θέματα του Ακάμα, το λιμάνι στο Πεντάκωμο, την παράνομη μάντρα στο δάσος της Πάφου κοκ

Με τις εκθέσεις της η ΕΥ μας βοήθησε να αναδείξουμε τα κενά στην διαχείριση των ελαστικών στην Κύπρο, στον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών και της ανακύκλωσης με αποκορύφωμα την περίπτωση Πεντακώμου και της Κόσιης και τις μονάδες διαχείρισης των αδρανών υλικών, τις σημαντικές ελλείψεις στη διαχείριση των περιοχών Natura και στους μηχανισμούς πυρόσβεσης κλπ

Ταυτόχρονα συνεργαστήκαμε στην ανάδειξη μιας σειράς οικονομικών σκανδάλων όπως-μεταξύ άλλων- τις σκανδαλώδεις συμφωνίες με τον ΟΠΑΠ και την HERMES, το λιμάνι της Λεμεσού, την φοροδιαφυγή των ποδοσφαιρικών σωματείων, τον Συνεργατισμό, το σφαγείο CYPRA κοκ.
Και φυσικά -ας μην το ξεχνάμε- στο μέγα σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων.

Ήταν λοιπόν επόμενο ότι το βαθύ κράτος της διαφθοράς και της διαπλοκής δεν θα έμενε άπραγο. Έστησε και υλοποίησε μια πλεκτάνη που οδήγησε στην παύση του Οδυσσέα. Θεωρώ ότι η παύση του Οδυσσέα αποτελεί τεράστιο πισωγύρισμα στον αγώνα κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Στις 9 Δεκεμβρίου με την ευκαιρία της παγκόσμιας μέρας κατά της διαφθοράς τιμούμε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη για την προσφορά του στον αγώνα κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, δίνοντας έμφαση στην δική μας βιωματική εμπειρία που χρονολογείται από το 1996 (η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξεν. Κλεοπάτρα).

Μόνο η νοσηρή φαντασία κάποιων βλέπει αλλότρια κίνητρα πίσω από αυτή την τιμητική εκδήλωση. Ούτε ο Οδυσσέας σκέφτεται να ενταχθεί στο Κίνημα Οικολόγων, ούτε εμείς να ενταχθούμε σε οποιοδήποτε νέο κόμμα.

Στα όσα δε απαξιωτικά αναφέρονται περί «αγιοποίησης του Οδυσσέα» ας σημειωθεί ως απάντηση ότι συνήθως η αγιοποίηση έρχεται «μετα θάνατον». Όσο κι αν προσπάθησαν -και προσπαθούν- ο Οδ. Μιχαηλίδης είναι ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά, εν ζωή. Σε εγρήγορση και ακεραιότητα.

Ως Οικολόγοι θεωρούμε ότι η αυτή η εκδήλωση είναι η συνέχεια των 30 χρόνων αγώνων μας κατά της διαφθοράς, της δεκάχρονης συνεργασίας μας με τον Οδ. Μιχαηλίδη και των εκδηλώσεων και δράσεων που έγιναν πριν και μετά την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου.

Διότι δεν θα μείνουμε απαθείς να κλαίμε επί των ερειπίων. Ο αγώνας κατά της διαφθοράς, συνεχίζεται. Στη Διεθνή Ημέρα κατά της Διαφθοράς (9 Δεκεμβρίου) ας πάρουμε θέση υπερ της ακεραιότητας.

Γιώργος Περδίκης,
Πρόεδρος,
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών