Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο διάγγελμά του με την ευκαιρία συμπλήρωσης 54 χρόνων από την ανακήρυξη και εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το διεθνές ενδιαφέρον και η κινητικότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό θα δημιουργήσει τις προοπτικές για επίτευξη των στόχων της κυπριακής Κυβέρνησης.
Ο Πρόεδρος έκανε λόγο για μια κρίσιμη περίοδο, με συσσωρευμένες προκλήσεις σε εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο που δεν αφήνουν άλλη επιλογή από τη συνεχή εγρήγορση.
Μετά από επίμονες προσπάθειες της Κυβέρνησης έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για τη διεξαγωγή μιας διαδικασίας, χωρίς περιοριστικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, που να οδηγεί στον τερματισμό του απαράδεκτου κατοχικού στάτους κβο.
«Θέλω να πιστεύω ότι το διεθνές ενδιαφέρον και η κινητικότητα που παρατηρείται θα δημιουργήσει τις προοπτικές για επίτευξη των στόχων μας», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση εργάζεται για επίτευξη λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου των νόμιμων πολιτών. Μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, ανέφερε, που θα επανενώσει τον λαό, τον τόπο και τους θεσμούς στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προνοούν οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου, τα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου.
Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους, διαμήνυσε πως, ενώ θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη την ειλικρινή επιθυμία και αποφασιστικότητά της Κυβέρνησης για εξεύρεση λύσης, δεν πρέπει να αναμένουν πως θα ήταν ποτέ δυνατόν να γίνει αποδεχτή μια λύση που δεν θα ανταποκρίνεται και στις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων, ή που θα καθιστά τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους δευτέρας τάξεως πολίτες της ΕΕ.
«Εξάλλου οι κίνδυνοι από την απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων που επικρατεί δεν αφορούν μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους ίδιους τους Τουρκοκυπρίους», πρόσθεσε.
Κάλεσε την ίδια ώρα την τουρκική κυβέρνηση να ανταποκριθεί και να συμβάλει ουσιαστικά, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για επίλυση του κυπριακού.
«Η 54η επέτειος της ανεξαρτησίας ας αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής και πορείας που θα θέσει τις βάσεις για την Κύπρο του αύριο, που θα επιτρέπει στις νέες γενιές να συμβιώσουν και να συνδημιουργήσουν σε συνθήκες ασφάλειας, ανάπτυξης, ευημερίας και ειρήνης», ευχήθηκε ο Πρόεδρος.
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ότι «επωμιζόμαστε σήμερα το κόστος των διαχρονικών προβλημάτων, των παθογενειών του συστήματος, της αναποφασιστικότητας και της ευθυνοφοβίας του παρελθόντος, καθώς και των πολιτικών αδυναμιών, των λανθασμένων στρατηγικών επιλογών και των προκαταλήψεων, που οδήγησαν την πατρίδα μας στα όρια της καταστροφής».
Πρόσθεσε ότι είναι η ώρα «που οφείλουμε με αυτογνωσία, αυτοκριτική διάθεση και τόλμη να αναγνωρίσουμε ενώπιον των πολιτών τα λάθη μας, να αναγνωρίσουμε τους λόγους που η χώρα μας από τόπος ευημερίας, σταθερότητας, σιγουριάς και ασφάλειας, βρέθηκε στο χείλος της οικονομικής αλλά και της εθνικής χρεοκοπίας».
Εξέφρασε αισιοδοξία ότι, παρά τα τεράστια προβλήματα και τις πιεστικές ανάγκες που προκαλούν οι σημερινές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, τα εμπόδια θα ξεπεραστούν και η Κύπρος θα επιστρέψει σε συνθήκες ανάπτυξης και προόδου, απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος.
«Ήδη έχουμε καταγράψει τα πρώτα, αλλά αρκετά, θετικά αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν ότι η Κύπρος βρίσκεται στο σωστό δρόμο», ανέφερε, εκφράζοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στη θέληση, το φιλότιμο, τη φιλοπατρία και την εργατικότητα του κυπριακού λαού και αναφέροντας ότι δεν έχει αμφιβολία ότι «θα τα καταφέρουμε, όπως και στο παρελθόν».
«Είναι στο δικό μας χέρι, εμείς οι ίδιοι να καθορίσουμε το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας», είπε.
Είπε, επίσης, ότι μέσα από συντονισμένες ενέργειες και συγκεκριμένη στρατηγική η Κυβέρνηση εργάζεται για να μετατρέψει την Κύπρο σε μια σύγχρονη, αξιόπιστη και ευρωπαϊκή χώρα, που θα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ιδιαιτέρως σημαντική και ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και που θα ηγηθεί της προσπάθειας για συνεργασία, ειρήνη και σταθερότητα.