Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Χούρικαν, απευθυνόμενος στα μέλη της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΟΕΒ στη Λευκωσία δήλωσε ότι η τράπεζα Κύπρου είναι μια ισχυρή και ασφαλής τράπεζα, έτοιμη και ικανή να στηρίξει την οικονομία του τόπου.
Ο κ. Χούρικαν μίλησε για την αυξημένη ρευστότητα της τράπεζας, την επιστροφή κεφαλαίων, την αύξηση των καταθέσεων, αλλά άσκησε και κριτική μιλώντας για χαμένες ευκαιρίες για ανάκαμψη της οικονομίας.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις με το θέμα της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας και το ότι τα πολιτικά κόμματα ζητούν την παραίτησή της, ο κ. Χούρικαν, αφού ανέφερε ότι δεν θα ήταν ορθό να σχολιάσει την εποπτική αρχή, είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα υπήρξε ένας πολύ καλός συνεργάτης για την Τράπεζα Κύπρου στη διάρκεια της αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
“Δεν έχω να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο για την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή αλλά μπορώ να πω ότι θεωρώ πως η Κεντρική Τράπεζα και η Διοικήτρια υπήρξαν καλοί εταίροι στη διάρκεια δύσκολων στιγμών που περάσαμε”, επισήμανε.
Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση δανείων, ο κ. Χούρικαν είπε ότι η Τράπεζα εξετάζει τις υποθέσεις των δανειζομένων, προσπαθώντας να διασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους με ένα βιώσιμο τρόπο. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλες οι επιχειρήσεις στην Κύπρο μπορούν να επιτύχουν και προς το σκοπό αυτό, είπε, μειώσαμε τα δανειστικά επιτόκια.
Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω μείωση των δανειστικών επιτοκίων, ο κ. Χούρικαν είπε ότι αυτό το θέμα συνδέεται με τα καταθετικά επιτόκια. Θα συνεχίσουμε είπε, τις προσπάθειες για μείωση του κόστους δανεισμού στην Κύπρο, αλλά αυτό θα σημαίνει και μείωση των καταθετικών επιτοκίων κάτι που θα είναι δύσκολο για όσους αποταμιεύουν.
Ερωτηθείς κατά πόσον η μείωση των δανειστικών επιτοκίων είχε μέχρι στιγμής θετικό αντίκτυπο στην τράπεζα, είπε ότι είναι κάπως ενωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, αλλά σημείωσε ότι γενικότερα αλλάζει το κλίμα.
“Ο κόσμος θέλει να δει την οικονομία να λειτουργεί και εμείς πρέπει να αλλάξουμε την ατζέντα μας, από εκείνη της λιτότητας σε εκείνη της ευημερίας για να δημιουργήσουμε ένα μέλλον για τους νέους της Κύπρου και για τα παιδιά τους”, είπε.
Ο κ. Χούρικαν, σε ερώτηση εάν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του ποσού της Επείγουσας Παροχής Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας Κύπρου, υπενθύμισε ότι ο ELA μειώθηκε ήδη από τα 11,4 δισεκατομμύρια στα 7 δισ. και είπε ότι μια περαιτέρω μείωση είναι δυνατή, αλλά σημείωσε ότι η Τράπεζα επιλέγει να διατηρεί τα χρήματα, προκειμένου να διατεθούν για την οικονομία του τόπου όταν υπάρξει η κατάλληλη ευκαιρία.
Σημείωσε ότι επιστρέφουν κεφάλαια στην τράπεζα από το εξωτερικό, υπάρχει μια τάση για αποπληρωμή δανείων, η τράπεζα έχει ανακεφαλαιοποιηθεί, ενώ οι καταθέσεις αυξάνονται.
Η τράπεζα σήμερα, είπε, έχει ψηλά επίπεδα ρευστότητας, είναι έτοιμη για δανεισμό και την ίδια ώρα επιθυμεί να βρίσκεται σε ασφάλεια δεδομένης της οικονομικής αστάθειας είτε αυτή είναι στην Ευρώπη γενικότερα, είτε στην Ελλάδα είτε ακόμη και στη Ρωσία.
Θα μπορούσαμε, είπε, να πληρώναμε περισσότερο ELA, αλλά η Τράπεζα επέλεξε να έχει τα χρήματα διαθέσιμα για την Κύπρο.
Ερωτηθείς για τις διαδικασίες για πώληση της Uniastrum, ο κ. Χούρικαν είπε ότι στους επόμενους μήνες θα υπάρχουν νεότερα για το θέμα αυτό.
Εξάλλου, απευθυνόμενος στα μέλη της ΟΕΒ ο κ. Χούρικαν είπε ότι η Τράπεζα Κύπρου είναι ανακεφαλαιοποιημένη κατά 14% και είναι μια ισχυρή και πολύ πιο ασφαλής τράπεζα έτοιμη να στηρίξει την οικονομία του τόπου.
Μιλώντας στα μέλη της ΟΕΒ και αναφερόμενος στις προοπτικές του νησιού, είπε ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμη να γίνουν και επικεντρώθηκε στον τουρισμό, λέγοντας ότι το νησί θα πρέπει να διπλασιάσει τον αριθμό των επισκεπτών του μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Μίλησε και για το νόμο για τις εκποιήσεις, λέγοντας ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να ρυθμιστεί το θέμα προκειμένου να μπορεί η Τράπεζα πιο εύκολα να προβαίνει σε δανεισμούς.
Εκανε ακόμη λόγο για χάσιμο πολλών ευκαιριών για ανάκαμψη της οικονομίας λόγω καθυστερήσεων ή κακών χειρισμών.
Πρέπει να αλλάξουμε ρητορική και να προχωρήσουμε με μια συζήτηση για το μέλλον του τόπου, κατέληξε ο κ. Χούρικαν.