Οι εκπροσώποι της Τρόικα ζητούν χειροπιαστή πρόοδο και δη έτοιμο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις πριν ολοκληρωθεί η παρούσα αξιολόγηση.
Το θέμα δεν είναι απλά το κατά πόσον η έγκριση του νομοσχεδίου τεθεί ως προαιαπαιτούμενη ενέργεια (prior action) για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά το ότι δεν μπορεί να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς να υπάρχει «χειροπιαστή πρόοδος» στο συγκεκριμένο θέμα, δήλωσαν.
Επεξηγώντας ι με τη φράση “χειροπιαστή πρόοδος” εννοεί την ύπαρξη νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις συμφωνημένο με τους δανειστές μέχρι το τέλος της ερχόμενης βδομάδας.
Υπήρξαν κατά καιρούς κάποια σχέδια νόμου που δεν είχαν ολοκληρωθεί, ενώ άλλο προσχέδιο βρίσκεται υπό συζήτηση αυτή τη στιγμή με τους δανειστές.
«Η πρόοδος πρέπει να είναι χειροπιαστή μέχρι την ερχόμενη βδομάδα», είπε, προσθέτοντας ότι εφόσον υπάρξει κατάληξη επί του νομοσχεδίου τότε αυτό θα οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και εναπόκειται στη Βουλή να αποφασίσει κατά πόσον θα συνέλθει εκτάκτως για συζήτηση και έγκριση του νομοσχεδίου.
Επεσήμανε, ωστόσο, ότι οι κινήσεις πρέπει να γίνουν γρήγορα, καθώς η αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει μέχρι τις 25 του μήνα.
Να σημειωθεί ότι το νέο νομικό πλαίσιο που διέπει τις εκποιήσεις θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από το Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Στην τέταρτη αξιολόγηση, η Κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές όπως οι εκποιήσεις ενυπόθηκων εξασφαλίσεων τεθούν σε εφαρμογή από τα τέλη Ιουνίου, με εξαίρεση την κύρια κατοικία, η οποία θα τύγχανε προστασίας μέχρι την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου που θα διέπει την αφερεγγυότητα φυσικών και νομικών προσώπων τον Δεκέμβριο.
Οι δανειστές δίνουν μεγάλη σημασία στο θέμα των εκποιήσεων, καθώς θεωρούν ότι η παρούσα νομοθεσία είναι απαρχαιωμένη και δεν δίνει κίνητρα στους δανειολήπτες να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, ενώ επιτρέπει στρατηγικές χρεοκοπίες, οι οποίες, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, έχουν αυξηθεί. Το θέμα των αναδιαρθρώσεων δανείων θεωρείται ως σημαντικό συστατικό στοιχείο για την επιτυχία του κυπριακού προγράμματος.