Αισθάνεται ότι η Τουρκία δεν είναι εντελώς κλειστή στην πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς για τα Βαρώσια, δήλωσε στην εφημερίδα Κίπρις, ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, προσθέτοντας ότι στο θέμα των απευθείας πτήσεων το αεροδρόμιο Ερτζιάν, όπως αναφέρεται το παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου, στην περίπτωση που εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο, μπορεί να συμπεριληφθεί στο πακέτο προτάσεων σχετικά με τα Βαρώσια.
Με τίτλο «Η Τουρκία δεν είναι εντελώς κλειστή στην πρόταση για τα Βαρώσια», η Κίπρις φιλοξενεί πρωτοσέλιδα συνέντευξη του κ. Μαυρογιάννη και όπως γράφει, ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει πρόθεση να ξεκινήσει από την αρχή τις συνομιλίες για τα διαπραγματευτικά κεφάλαια και δεν θα κόψουν και να πετάξουν τις εποικοδομητικές εργασίες που έγιναν και τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σε ορισμένα θέματα στο παρελθόν. «Ακριβώς το αντίθετο, πρέπει να χτίσουμε πάνω στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μέχρι τώρα. Γι’ αυτό η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί αρκετά».
Προστίθεται ότι ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε επίσης ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι ενάντια στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων το Μάρτιο του 2014, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αλλά θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Το θέμα, είπε, είναι να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις και μετά θα έρθουν τα δημοψηφίσματα, σημειώνοντας ότι εάν ήταν εφικτό να φτάναμε σε λύση χτες και να κάναμε τα δημοψηφίσματα τον ερχόμενο μήνα, δεν θα είχαν αντίρρηση.
Σχετικά με το κείμενο για το κοινό ανακοινωθέν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορές και βασικές και διαδικαστικές, λέγοντας ότι εργάζονται για την εξάλειψη αυτών των διαφορών και πως δεν είναι σωστό να γίνεται λόγος για αδιέξοδο στη διαδικασία.
Στη δισέλιδη συνέντευξή του στον Οσμάν Καλφάογλου ο κ. Μαυρογιάννης εξηγεί ποιος είναι ο ρόλος και τα καθήκοντά του, την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να χρειάζεται το 75% της έγκρισης του Εθνικού Συμβουλίου για τις κινήσεις στο Κυπριακό λέγοντας πως αυτό δεν είναι ένας παράγοντας που τον αποδυναμώνει, αλλά που τον ενδυναμώνει. Εξηγεί επίσης το τι συνέβη από τα δημοψηφίσματα και εντεύθεν στις συνομιλίες, λέγοντας πως τα τελευταία τρία χρόνια οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν αλλά χωρίς πρόοδο και τους τελευταίους 18 μήνες δεν πραγματοποιήθηκαν καν, εκφράζοντας τη λύπη του γι’ αυτό.
Τώρα, συνεχίζει, πρέπει να επωφεληθούμε από τη νέα ευκαιρία και να μην χάσουμε άλλο χρόνο, επαναρχίζοντας τις διαπραγματεύσεις με καλή θέληση, προσθέτοντας ότι για να στεφθεί αυτή η προσπάθεια με επιτυχία χρειάζεται περιεκτική προετοιμασία και ένας δρόμος σε καλά θεμέλια. Σε αντίθετη περίπτωση, συμπλήρωσε, θα είναι μια διαδικασία όπως στο παρελθόν, που δεν παρήγαγε κανένα αποτέλεσμα.
Ο κ. Μαυρογιάννης έκανε λόγο για ορισμένους άλλους παράγοντες, όπως η πρωτοβουλία για «αλλαγή του παιχνιδιού» όπως ονόμασαν (η ε/κ πλευρά) τις προτάσεις για αλλαγή του κλίματος, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόταση για την κλειστή περιοχή των Βαρωσίων που θα δοθεί στα ΗΕ και σε αντίκρισμα το κλειστό λιμάνι της Αμμοχώστου θα χρησιμοποιηθεί για τη διακίνηση εμπορευμάτων υπό την ΕΕ, αλλά και το άνοιγμα κάποιων κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας για διαπραγμάτευση. «Όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν τη δυναμική της διαδικασίας».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έναρξη διαπραγματεύσεων από το μηδέν, ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει καθώς υπάρχουν πολλές αποφάσεις του ΟΗΕ, μια στερεή βάση και το ότι η Κύπρος εδώ και 9 χρόνια μέλος της ΕΕ, πράγμα που έχει δημιουργήσει σημαντικές πραγματικότητες που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. «Η νέα διαδικασία πρέπει να ενδυναμωθεί, χρειάζεται χρόνο. Τις χρήσιμες εργασίες που έγιναν δεν μπορούμε να τις κόψουμε και να τις πετάξουμε. Γι’ αυτό η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί αρκετά». Η κύρια ιδέα, πρόσθεσε, είναι να αξιολογήσουμε τις νέες ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της ιδιότητας της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ, κάνοντας λόγο για διεύρυνση, επέκταση του σεβασμού των δικαιωμάτων και της ελευθερίας όλων των Κυπρίων, όχι μόνο των Ε/κ ή των Τ/κ.
Ερωτηθείς για τη μεγαλύτερη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών στο κοινό ανακοινωθέν, ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε ότι υπάρχουν θέματα βασικά και διαδικασίας στα οποία έχουν διαφορετικές απόψεις και μετά από ένα μήνα, για να προχωρήσουν, τα ΗΕ υπέβαλλαν γεφυρωτικές προτάσεις και αυτές συζητούν τώρα. Σημείωσε δε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει εκφράσει την άποψη ότι εάν δεν υπάρχει κάτι ικανοποιητικό ως προς την ανακοίνωση στην πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών, δεν βρίσκει ότι υπάρχει λόγος να παρακαθίσει σε αυτή. «Δεν θέλουμε μόνο μια συνάντηση τελετουργική». Απαντώντας δε σε άλλη ερώτηση, είπε ότι δεν είναι σε θέση να καθορίσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την πραγματοποίηση της συνάντησης.
Σε ερώτηση για έναρξη διαπραγματεύσεων χωρίς κοινό ανακοινωθέν, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε ότι δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο, καθώς η συνάντηση των δύο ηγετών πρέπει «να καλύψει κάποια χιλιόμετρα» διερωτώμενος πιο το όφελος για μια συνάντηση απλά για να συναντηθούν.
Ερωτηθείς σχετικά με την επικείμενη επίσκεψή του στην Άγκυρα, ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί η ημερομηνία, λέγοντας ότι είναι σημαντικό το ότι θα μπορέσει να μεταφέρει τις απόψεις, να γνωρίσει τους ανθρώπους και ίσως να ακολουθήσει και μια δεύτερη συνάντηση, ενώ σημαντικό δήλωσε ότι είναι να ακούσεις και τις σκέψεις και τις απόψεις αυτών που θα συναντήσεις. Θα μεταφέρουν, συνέχισε, τις απόψεις και τις επιθυμίες τους στο βαθμό που θα είναι εφικτό και σε όσο το δυνατόν σύντομο χρονικό διάστημα να συζητηθούν πάνω σε μια βάση. Δεν ξέρει, είπε, αυτό εάν μπορεί ή όχι να συμβεί σε μια πρώτη συνάντηση και μπορεί μετά από ένα διάστημα να συναντηθούν για δεύτερη, για τρίτη ή για τέταρτη φορά.
Ως προς την πρόταση της ε/κ πλευράς για τα Βαρώσια, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι αισθάνεται πως η Τουρκία δεν είναι εντελώς κλειστή και αντιλαμβάνεται για πρώτη ίσως φορά υπάρχει μια πιο θετική αντίδραση από την πλευρά τους, αποφεύγοντας να πει περισσότερα για το περιεχόμενο της πρότασης και σημειώνοντας ότι «αυτό θα το δούμε στο μέλλον, αλλά με μια επιφύλαξη».
Σε παρατήρηση ότι στο πακέτο δεν περιλαμβάνεται το παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι αυτό είναι ένα άλλο θέμα, διαφορετικό και εάν η τουρκική και η τ/κ πλευρά θέλει να το συμπεριλάβει «δεν το απορρίπτουμε εξ ολοκλήρου, αλλά όπως είπαμε και στο παρελθόν, οι ανησυχίες μας εδώ αφορούν το να μπορέσει να λειτουργήσει ένα αεροδρόμιο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και έννομα». Έχουμε δηλώσει δημόσια, πρόσθεσε, ότι με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο αυτό είναι δυνατό να συμβεί.