Η Ρωσία στηρίζει την Κύπρο στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος

Τη στήριξη της Μόσχας στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, που θα επιβεβαιώνει τη μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα στην επιδιωκόμενη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό, εκφράζει ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Stanislav Osadshiy.

Σε συνέντευξή του, ο κ. Osadshiy δηλώνει ότι κάτι τέτοιο θα συμβάλει στην επιτυχή έκβαση των συνομιλιών, ενώ αναφέρεται παράλληλα στη διαχρονική στήριξη της Μόσχας, στη βάση αρχών. Εξάλλου, λέει ότι Μόσχα και Λευκωσία μπορούν να παίξουν από κοινού αποτελεσματικό ρόλο σε ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας.

Αναφορικά με την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», ο Ρώσος Πρέσβης απορρίπτει τα περί παραχώρησης κυπριακών στρατιωτικών βάσεων στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και κάνει λόγο για εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για διευκολύνσεις σε αποστολές ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

Ως προς την πρόθεση της Λευκωσίας για ένταξη στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», ο κ. Osadshiy εκτιμά ότι δεν θα επηρεάσει τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Βλέπει προοπτικές ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό τομέα, παρά το πλήγμα που επέφεραν οι αποφάσεις του Eurogroup, ενώ επαναλαμβάνει την πιθανότητα να επιδειχθεί εκ νέου ρωσικό ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ.
Δεν παραλείπει να αναφερθεί στη διακοπή των διαπραγματεύσεων με τη ρωσική “ITERA” αναφορικά με την πρόταση για την ενδιάμεση λύση φυσικού αερίου, λέγοντας ότι δεν έπεισαν οι επεξηγήσεις που δόθηκαν.

Αναφέρεται επίσης στην κρίση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η ευρωπαϊκή προοπτική διχάζει τη χώρα, ενώ καλεί τέλος τον κόσμο να επισκεφτεί το Σότσι, ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, το Φεβρουάριο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

ΕΡ: Η Μόσχα αποτελεί παραδοσιακό σύμμαχο της Λευκωσίας στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Τι αναμένει στην παρούσα φάση, ενόψει της επικείμενης επανέναρξης των συνομιλιών και ενώ εκκρεμεί η συμφωνία για κοινό ανακοινωθέν;
ΑΠ: Οι θέσεις της Ρωσίας στο Κυπριακό ήταν πάντα θέσεις αρχών. Πάντα συμβάλλαμε στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού προς το συμφέρον των ίδιων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Και στην παρούσα φάση, ενόψει της επικείμενης επανέναρξης των συνομιλιών, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όλες τις ενέργειες, ιδέες και προτάσεις που αποβλέπουν στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Πιστεύω ότι η έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο θα επιβεβαιώσει την κατοχυρωμένη σε αυτά τα ψηφίσματα βάση – διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων και με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα – μπορεί να κάνει τις συνομιλίες πιο αποδοτικές και να συμβάλει στην επιτυχή έκβασή τους.

ΕΡ: Πως διαμορφώνεται η αμυντική συνεργασία Κύπρου – Ρωσίας, μετά την εισήγηση του Υπουργού Άμυνας προς το Υπουργικό Συμβούλιο για υπογραφή συμφωνίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία αναφορικά με την παραχώρηση διευκολύνσεων στη στρατιωτική αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» προς ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη; Ποια μορφή θα έχει η συνεργασία αυτή; Επίσης, η Ρωσία – όπως και άλλες χώρες – αξιοποίησε στο πρόσφατο παρελθόν το λιμάνι της Λεμεσού για πολεμικά της πλοία. Δεδομένης της κατάστασης στη Συρία, αναμένετε ότι θα ενταθεί η συνεργασία των δύο πλευρών;
ΑΠ: Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι τα Υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών μας διεξάγουν διαπραγματεύσεις για θέματα συνεργασίας στον τομέα της αρμοδιότητας τους. Δεν γίνεται λόγος για παραχώρηση κυπριακών στρατιωτικών βάσεων στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας. Συζητάνε θέμα παραχώρησης διευκολύνσεων στα ρωσικά αεροπλάνα από ένα αεροδρόμιο που βρίσκεται στην κυπριακή επικράτεια. Δηλαδή, πρόκειται για παροχή υπηρεσιών που προσφέρονται ήδη από τους Κυπρίους στα αεροπλάνα μιας σειράς ξένων χωρών.

Μιλάμε για διευκολύνσεις που έχουν σχέση, λόγου χάρη, με τον ανεφοδιασμό και που θα είναι αναγκαίες σε έκτακτες καταστάσεις καθώς και κατά την πραγματοποίηση αποστολών ανθρωπιστικού χαρακτήρα, όπως εκκενώσεις πολιτών σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης στην περιοχή.
Όσον αφορά τη χρησιμοποίηση των λιμανιών της Λεμεσού και της Λάρνακας από τα πλοία μας – πολεμικά και εμπορικά – πρόκειται μόνον για την εξυπηρέτηση και τον ανεφοδιασμό τους με καύσιμα και τρόφιμα. Το ίδιο εννοούμε και σε σχέση με τη εξάλειψη των χημικών όπλων της Συρίας.

ΕΡ: Θα επηρεασθούν οι σχέσεις των δύο χωρών από ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη;
ΑΠ: Ως προς την ενδεχόμενη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη πρέπει να σημειώσω ότι ο χειρισμός αυτού του θέματος αποτελεί κυρίαρχο δικαίωμα της κυπριακής Κυβέρνησης. Από την πλευρά μας πιστεύουμε, ότι η υλοποίηση της απόφασης για ένταξη στο πρόγραμμα Συνεταιρισμού για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ δεν θα επηρεάσει αρνητικά την κυπρο-ρωσική συνεργασία.

Γενικά, ευελπιστούμε ότι από τον επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου που πραγματοποιείται σήμερα, δεν θα επηρεασθούν οι παραδοσιακές φιλικές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας και των λαών τους, όπως διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στην πρόσφατη ομιλία του στο London School of Economics.
ΕΡ: Οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών επλήγησαν την άνοιξη του 2013, με την απόφαση για το κούρεμα καταθέσεων, με τις συνέπειες να γίνονται αισθητές κυρίως στην Κύπρο. Πώς ανακάμπτουν οι σχέσεις των δύο πλευρών και ποιες οι προοπτικές στο άμεσο μέλλον;

Απ.: Το κούρεμα καταθέσεων γέμισε τους Ρώσους καταθέτες με αρνητικά μόνον συναισθήματα και πικρία και υπέσκαψε το κύρος των κυπριακών τραπεζών. Το κούρεμα αυτό κατά τη γνώμη των εκπροσώπων των ρωσικών επιχειρηματικών κύκλων αποτέλεσε «μια βίαιη κατάσχεση των προσωπικών και εταιρικών κεφαλαίων» τους που «παραβίασε κοινά αποδεκτούς νόμους».
Και όχι μόνον αυτό. Οι περιορισμοί των τραπεζικών δραστηριοτήτων που επιβλήθηκαν μαζί με το κούρεμα παρεμπόδισαν την κανονική λειτουργία των διεθνών οικονομικών σχέσεων της Κύπρου. Όλα αυτά φυσικά επέδρασαν αρνητικά και στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών μας.
Τα ζητήματα ανάκαμψής της βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνόδου της Διακυβερνητικής επιτροπής Ρωσίας – Κύπρου για οικονομικά θέματα, που έλαβε χώρα στο τέλος του 2013, στη Μόσχα. Αυτά τα ζητήματα απασχολούν άμεσα τις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών.
Προοπτικές ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό τομέα υπάρχουν. Όμως η υλοποίησή τους θα εξαρτηθεί από ορισμένους παράγοντες. Ένας απ’ αυτούς είναι κατά πόσο η κυπριακή Κυβέρνηση θα απαντήσει στις προσδοκίες των Ρώσων επιχειρηματιών. Τα μηνύματα που στέλνει η κυπριακή πλευρά είναι θετικά.
ΕΡ: Ο ίδιος είχατε δηλώσει δημόσια τον περασμένο Δεκέμβριο ότι οι ρωσικές εταιρείες «θα επιδείξουν εκ νέου ενδιαφέρον στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Θεωρείτε πιθανό να υπάρξει ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ σε έναν ενδεχόμενο τρίτο γύρο αδειοδότησης;

ΑΠ: Πάλι λέω ότι οι δυνατότητες για την επίδειξη ενδιαφέροντος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από μέρους των ρωσικών εταιρειών υπάρχουν. Μπορεί να επιδειχθεί ξανά το ρωσικό ενδιαφέρον και για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΕΡ: Ποιες οι προοπτικές της κυπρο-ρωσικής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα;

ΑΠ: Θεωρώ ότι οι προοπτικές της κυπρο-ρωσικής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα είναι ευοίωνες. Αν και βέβαια η ύπαρξη τέτοιων δυνατοτήτων και προοπτικών δεν σημαίνει ότι υλοποιούνται κάθε φορά. Για το μέλλον της συνεργασίας Ρωσίας και Κύπρου στον τομέα της ενέργειας είμαι μάλλον αισιόδοξος. Αν και την αισιοδοξία μου κάπως περιορίζουν οι αρνητικές εντυπώσεις που ο ρωσικός επιχειρηματικός κόσμος έχει συναποκομίσει από την πρόσφατη αποτυχημένη εμπειρία της ρωσικής εταιρείας “ITERA”, που πήρε μέρος στο διαγωνισμό για ενδιάμεση προμήθεια φυσικού αερίου για τις ανάγκες της παραγωγής ηλεκτρισμού στην Κύπρο.
Η προσφορά της εταιρείας μας κρίθηκε η καλύτερη, όμως τα πράγματα δεν έφθασαν στην υπογραφή σχετικού συμβολαίου, ενώ οι επεξηγήσεις που δόθηκαν δεν μας έπεισαν.
ΕΡ: Πώς βλέπει η Μόσχα τις τούρκικες αντιδράσεις στις ενέργειες της Λευκωσίας για εκμετάλλευση του πλούτου στην ΑΟΖ;

ΑΠ: Αναφορικά με τις απειλές και προκλήσεις που έχουν σχέση με τη νόμιμη δραστηριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, θέλω να επαναλάβω ότι απ’ όπου και αν ξεκινάνε, είναι επικίνδυνες για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια, ιδιαίτερα σε μια τόσο ταραγμένη περιοχή, όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος.
Θέλω να προσθέσω ότι η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί έναν επιπρόσθετο λόγο για την αναζήτηση δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος. Η λύση του σίγουρα θα ανεβάσει τον πήχη της ασφάλειας και θα ενισχύσει την ειρήνη στην περιοχή. Γεγονός που θα επιτρέψει στους Κύπριους να εκμεταλλεύονται ήσυχα τον πλούτο της ΑΟΖ τους.
ΕΡ: Μπορούν Κύπρος και Ρωσία να παίξουν από κοινού ενεργό ρόλο σε περιφερειακά ζητήματα ασφάλειας; Έχουμε το παράδειγμα της Συρίας όπου εμπλέκονται τόσο η Μόσχα, όσο και η Λευκωσία, με αφορμή την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Δαμασκού.

ΑΠ: Νομίζω ότι το δεύτερο μέρος της ερώτησής σας περιέχει την απάντηση στη ίδια την ερώτηση. Και την απάντηση αυτή τη συμμερίζομαι. Είμαι βέβαιος ότι οι χώρες μας μπορούν να παίξουν από κοινού ενεργό και αποτελεσματικό ρόλο στα ζητήματα της περιφερειακής ασφάλειας. Το παράδειγμα της καταστροφής του πυρηνικού οπλοστασίου της Συρίας που αναφέρατε δείχνει ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να έχει και πολυμερή χαρακτήρα.
Θα πρόσθετα ότι, όπως απόδειξε η κοινή μας πείρα, τέτοια συνεργασία μπορεί να αγκαλιάζει και αρκετά προβλήματα πανευρωπαϊκής καθώς και παγκόσμιας ασφάλειας, όπως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, των ναρκωτικών, του οργανωμένου εγκλήματος και άλλα.
ΕΡ: Πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ, μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία αναφορικά με τη συμφωνία σύνδεσης;

ΑΠ.: Το κατά πόσο θα γίνει η Ουκρανία συνδεδεμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή όχι εξαρτάται από την ίδια την Ουκρανία. Και η όποια απόφασή της δεν πρέπει να επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ. Πιστεύω πως το αντιλαμβάνονται αυτό όλοι οι ρεαλιστικά σκεπτόμενοι πολιτικοί της ΕΕ. Είναι παράλογο να ισχυρισθεί κανείς ότι η απόφαση για αυτό το θέμα λαμβάνεται στη Μόσχα και όχι στο Κίεβο. Εάν οι Ουκρανοί έβλεπαν ότι η σύνδεση της χώρας τους με την ΕΕ θα τους έφερνε αναμφισβήτητα οφέλη, θα ακολουθούσαν τον ευρωπαϊκό δρόμο. Όμως, οι διαμάχες και συγκρούσεις τους δείχνουν ότι ενότητα στην ουκρανική κοινωνία για αυτό το θέμα δεν υπάρχει. Αντίθετα, η ευρωπαϊκή προοπτική διχάζει τη χώρα.
Πρέπει να πω ότι πρώτα απ’ όλα μας απασχολεί ακριβώς το γεγονός ότι οι δραματικές εξελίξεις στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας συνεχίζονται και δημιουργούν όλο και πιο μεγάλα προβλήματα για την ίδια τη χώρα και τους πολίτες της .
ΕΡ: Ποιο το μήνυμα της Ρωσίας στον κόσμο με αφορμή τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι; Το γεγονός αποτελεί συχνά αφορμή για κριτική σε διάφορα εσωτερικά θέματα, είναι όμως και μια ευκαιρία για μια θετική προβολή της χώρας;

Απ.: Το μήνυμά που στέλνουμε με την ευκαιρία των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που σε λίγο θα αρχίσουν στο Σότσι είναι μήνυμα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας, μήνυμα ελεύθερης και αρμονικής ανάπτυξης του ανθρώπου, των σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων του.
Αγαπητοί Κύπριοι φίλοι, σας προσκαλώ να παρακολουθήσετε τους Ολυμπιακούς στο Σότσι. Θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε παράλληλα και τις ανεπανάληπτες ομορφιές μιας μοναδικής περιοχής της Νότιας Ρωσίας, όπου τα χιονισμένα βουνά βρίσκονται κοντά στη ζεστή θάλασσα, να δείτε νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία, δρόμους και πολλές άλλες υποδομές που κατασκευάστηκαν για τους XXII Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.