Η Πρόεδρος της Επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου κατά την απογευματινή συνάντηση της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, ζήτησε τη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο σημαντικό έργο που επιτελεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τόσο στην ενίσχυση της οικονομίας όσο και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τον χρηματοοικονομικό τομέα.
Επίσης, η κ. Καλογήρου ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στον τομέα εποπτείας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό της Επιτροπής, κάτι που θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη εποπτεία της κεφαλαιαγοράς και στην καλύτερη επιτέλεση των αυξανόμενων σε αριθμό και πολυπλοκότητα εποπτευόμενων οργανισμών που αγγίζουν τις 400 εταιρείες.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα αναλάβει σύντομα, με την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας που βρίσκεται ενώπιον της Γενικής Εισαγγελίας, την εποπτεία των πέρα των 90 Διεθνών Συλλογικών Επενδυτικών Σχεδίων, τα οποία σήμερα εποπτεύονται από την Κεντρική Τράπεζα.
Μετά τη συνάντηση, η κ. Καλογήρου είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν θετικός στα αιτήματα της Επιτροπής και εξέφρασε τη στήριξη στο έργο που επιτελεί, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα βοηθήσει την εποπτική αρχή να αντεπεξέλθει στο έργο της.
Η κ. Καλογήρου είπε ότι προέβη κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια σύντομη παρουσίαση των εξελίξεων και δεδομένων που αφορούν τον τομέα εποπτείας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και αναφέρθηκε στα έργα που έχουν γίνει κατά το 2013 και στο πού θα επικεντρωθεί η Επιτροπή το 2014 και τα επόμενα χρόνια.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε την ανάγκη ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών μέσω της αποτελεσματικής εποπτείας, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του χρηματοοικονομικού τομέα.
“Για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε εκ νέου το επενδυτικό ενδιαφέρον χρειάζεται αυξημένη εποπτεία έτσι ώστε να νιώθουν ασφάλεια οι επενδυτές”, επισήμανε.
Η κ. Καλογήρου είπε ότι οι συναλλαγές που διενήργησαν μέσω της Κύπρου, μόνο οι ΚΕΠΕΥ ανήλθαν το 2013 στα 4,9 τρισεκατομμύρια ευρώ, από 2,9 τρισεκατομμύρια ευρώ το 2011.
Ανέφερε ότι από τον εταιρικό φόρο που κατέβαλαν οι ΚΕΠΕΥ από το 2008 μέχρι το 2011 το κράτος εισέπραξε 35 εκατομμύρια ευρώ και σημείωσε ότι αυτό το ποσό σήμερα θα έχει αυξηθεί σημαντικά με δεδομένο ότι οι ΚΕΠΕΥ ανέρχονται σήμερα στις 154.
Είπε ακόμη ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι ΚΕΠΕΥ κατέβαλαν για ΦΠΑ το 2011 γύρω στα 3,7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για πληρωμές σε ελεγκτές και δικηγόρους και άλλους κατέβαλαν 13 εκ. ευρώ και για ενοικίαση χώρων 31 εκ. ευρώ.
Επιπλέον, κατά τη συνάντηση, η κ. Καλογήρου έδωσε έμφαση στην στελέχωση της Επιτροπής με επιπλέον προσωπικό κάτι που θα βοηθήσει, όπως σημείωσε, στην άσκηση αποτελεσματικής εποπτείας αλλά και στην αποτελεσματικότερη εκτέλεση των νέων καθηκόντων που έχει αναλάβει.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε επίσης στη λειτουργία και στις προοπτικές των Αμοιβαίων Κεφαλαίων στην Κύπρο.
Η κ. Καλογήρου είπεπως τόνισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανάγκη να δοθεί έμφαση στον τομέα των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, τα οποία μπορεί να θεωρηθούν, όπως επισήμανε, μια εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης σε σχέση με τις τράπεζες.
Ήδη η Επιτροπή έχει αδειοδοτήσει την πρώτη εταιρεία διαχείρισης κυπριακών αμοιβαίων κεφαλαίων, η οποία θα επενδύει σε Κύπρο και Ευρώπη.
Επιπλέον, η κ. Καλογήρου εξέφρασε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την ανάγκη προώθησης του νέου αναβαθμισμένου νόμου περί Διεθνών Συλλογικών Επενδυτικών Σχεδίων, ο οποίος θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των εναλλακτικών αμοιβαίων κεφαλαίων, όπως είναι τα Διεθνές Συλλογικά Επενδυτικά Σχέδια.
Σημείωσε ότι με τη νέα νομοθεσία τόσο τα αμοιβαία κεφάλαια όσο και τα εναλλακτικά αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία σήμερα εποπτεύονται από την Κεντρική Τράπεζα, θα περάσουν κάτω από την ομπρέλα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.