Έτοιμη μεν για διάλογο με την Κυβέρνηση δηλώνει η ΠΑΣΥΔΥ για το θέμα της μεταρρύθμισης στη Δημόσια Υπηρεσία αλλά «χωρίς Επιτρόπους, που είναι αχρείαστοι».
Σε δηλώσεις μετά την εξαγγελία, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Σχεδίου Δράσης για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου είπε ότι η ΠΑΣΥΔΥ είναι υπέρ του διαλόγου, για να προσθέσει «χωρίς Επιτρόπους (Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας), που είναι αχρείαστοι, και είναι αχρείαστος και σαν θεσμός».
«Πάντοτε είμαστε υπέρ του διαλόγου. Πιστεύω, χωρίς Επιτρόπους, που είναι αχρείαστοι και είναι αχρείαστος και σαν θεσμός, μέσα από τον κοινωνικό διάλογο με την εμπειρογνωμοσύνη που έχει το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, με το ΥΠΟΙΚ θα μπορούσαμε να δώσουμε λύσεις από μόνοι μας», είπε.
Ανέφερε επίσης ότι «αυτή τη στιγμή είναι στην έξοδο ο διευθυντής Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, ένας άνθρωπος με συσσωρευμένη εμπειρία, που είναι σε υψηλότερη θέση από την κ. Λαμπριανίδου (Επίτροπο Μεταρρύθμισης) και δεν δέχεται να παίρνει οδηγίες από την κ. Λαμπριανίδου. Την ίδια πικρία νοιώθουν και πολλοί άλλοι υπάλληλοι».
Πρόσθεσε ότι η ΠΑΣΥΔΥ επιθυμεί αύξηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας αλλά σημείωσε ότι δεν θα δεχθούν να συνεργαστούν «με πρόσωπο το οποίο έκδηλα έχει διοριστεί παράνομα. Πρέπει να σεβόμαστε τις αποφάσεις των δικαστηρίων μας».
Ερωτηθείς εάν αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να προσέλθει η ΠΑΣΥΔΥ σε διάλογο, είπε ότι είναι αναγκαίο να γίνει για να έχει εμπιστοσύνη ο κόσμος στους κυβερνώντες.
«Αλίμονο εάν η Κυβέρνηση δεν σέβεται τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου», είπε και υπενθύμισε ότι μεταξύ των δικαστών που στήριξαν την απόφαση αυτή ήταν και ο σημερινός Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης. «Θα τον υποχρεώσουμε να αλλάξει γραμμή;» διερωτήθηκε.
Σε ερώτηση εάν αμφισβητεί ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έλαβε νέα γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για το διορισμό της Επιτρόπου, απάντησε καταφατικά.
«Το αμφισβητώ. Εγώ σας λέω ότι έχω υπόψη μου την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της πλήρους ολομέλειας που είναι δημοσιευμένη. Ο κ. Πέτρος Κληρίδης χειρίστηκε την υπόθεση αυτή μετά που κατέθεσε τις αναφορές ο Πρόεδρος και η ολομέλεια πήρε τη σημαντική αυτή απόφαση που διακρίνει την πολιτειακή εξουσία από τη Δημόσια Διοίκηση. Το Δικαστήριο υιοθέτησε ουσιαστικά την επιχειρηματολογία του κ. Κληρίδη. Το ότι μετά πήγε και έδωσε μια άλλη γνώμη, εγώ το θεωρώ αδύνατον», είπε.
Ωστόσο, είπε ότι η ΠΑΣΥΔΥ επιδιώκει τη συνεργασία με την Κυβέρνηση για να βρεθούν λύσεις εκεί όπου υπάρχουν στον δημόσιο τομέα αλλά και για να οδηγηθεί ο τόπος έξω από την ύφεση.
«Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο όπλο που έχει η Κυβέρνηση για έξοδο από την κρίση είναι η ΔΥ. Να μην υπάρχει η εντύπωση ότι έχουμε μια ΔΥ υποανάπτυκτης χώρας, έγιναν ήδη πολλές μεταρρυθμίσεις και ήρθαν πολλοί εμπειρογνώμονες και το επίπεδο της ΔΥ είναι πολύ ψηλό και συγκρίνεται ευνοϊκά με οποιαδήποτε ΔΥ ευρωπαϊκής χώρας. Να σταματήσει η προσπάθεια ενοχοποίησης των δημοσίων υπαλλήλων για όσα κακά βρήκαν τον τόπο μας», είπε.
Η πρώτη μεταρρύθμιση που θα έπρεπε να γίνει, πρόσθεσε, «θα ήταν να εξαφανίσουμε τις κομματικές παρεμβάσεις, και να αφήναμε τη ΔΥ να δουλέψει ανεπηρέαστη. Εδώ θα είμαστε σύμμαχοι με τον Πρόεδρο».
Παράλληλα, χαρακτήρισε ως θετικό το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις και είπε ότι είναι υπέρ των βελτιώσεων που θα βοηθήσουν την καλύτερη λειτουργία, απόδοση και εξυπηρέτηση του πολίτη.
Ο κ. Χατζηπέτρου ανέφερε ότι η ΠΑΣΥΔΥ δεν παραβλέπει την ουσία, επιθυμεί τη συνεργασία αλλά είπε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι ανησυχούν για τους μισθούς τους, τις συντάξεις τους, το εφάπαξ τους.
Όπως είπε, έγιναν πολλές αλλαγές στη ΔΥ επί προηγούμενων Υπουργών και εξέφρασε πικρία λέγοντας ότι «το να παρουσιάζουμε ότι ό,τι πάθαμε το πάθαμε από τη ΔΥ, δεν στέκει καθόλου, διότι αυτή η εντύπωση καλλιεργείται. Και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Άθλιοι τραπεζίτες έχουν καταστρέψει τον τόπο και θα πρέπει να πληρώσουν».
Αναφερόμενος σε αριθμούς, είπε ότι 80.000 είναι όλοι οι κρατικοί υπάλληλοι, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι, με βάση τον προϋπολογισμό του 2009, ήταν 18.500 και σήμερα είναι 14.000.
Η Τρόικα, πρόσθεσε, έθεσε ως στόχο να φύγουν 5.000 από τους 80.000 και έφυγαν 4.000 από τους 18.000 γεγονός που προκαλεί προβλήματα υποστελέχωσης πχ στα νοσοκομεία ή στο γραφείο ευημερίας.
«Έγιναν πολλές προχειρότητες και εμείς δεν είμαστε ευτυχείς. Εμείς θέλουμε την συνεργασία, και είναι υποχρέωσή μας, όσα προβλήματα και εάν δημιουργούνται στην δημοσιοϋπαλληλική τάξη να βρούμε τον τρόπο να συνεργαστούμε», κατέληξε.