Τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Ρωσία αξιολογούν οι 28 υπουργοί Εξωτερικών και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Κάθριν Άστον, στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, που συγκαλείται στο Ζάππειο, σε συνδυασμό με τη χάραξη της στρατηγικής της ΕΕ για τους γείτονές της.
Το ζητούμενο είναι η αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και η επιλογή των τρόπων που η ΕΕ θα δείξει τη συνδρομή της στην Ουκρανία, διατηρώντας τη θέση της έναντι της Ρωσίας.
Η Κάθριν Άστον τόνισε σχετικά πως πρέπει «να σκεφτούμε προσεκτικά τις μελλοντικές μας σχέσεις με τη Ρωσία που είναι ένας “κολοσσιαίος γείτονας”», ο οποίος όμως πρέπει να συμβάλει στην «εκτόνωση» της κρίση και ταυτόχρονα «να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία».
«Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις» σημείωσε και προσέθεσε πως «η περιγραφή ότι κάποια στρατεύματα υποχωρούσαν, δεν έχει ακόμη επαληθευθεί από το ΝΑΤΟ».
«Είναι πραγματικά πάρα πολύ σημαντικό να δείξει η Ρωσία ότι είναι σοβαρή όταν μιλά για εκτόνωση, αποσύροντας στρατεύματά της. Και αυτό είναι κάτι που ελπίζουμε να δούμε. Πάντως τώρα παρακολουθούμε με μεγάλη έννοια» τόνισε.
Για το ίδιο θέμα, ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Φρανς Τίμερμανς παρατήρησε ότι υπάρχουν τρία εργαλεία βοήθειας προς την Ουκρανία: η συμφωνία σύνδεσης της ΕΕ με την Ουκρανία, το πρόγραμμα του ΔΝΤ και οι επικείμενες προεδρικές εκλογές.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ υπογράμμισε πως «δεν έχουμε δει μια τάση αποκλιμάκωσης εκ μέρους της Ρωσίας» και κάλεσε την ΕΕ «να μην επαναπαύεται, προετοιμάζοντας σκληρότερες κυρώσεις».
«Το γεγονός ότι η Ρωσία παραβίασε την ανεξαρτησία και την κυριαρχία γειτονικής χώρας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Ευρώπη τον 21ο αιώνα» τόνισε ο βρετανός υπουργός και πρόσθεσε πως «πρέπει να μειώσουμε την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία» και να παραμείνουν σε ισχύ οι κυρώσεις.