Την «αχίλλειο πτέρνα» των Ρώσων φαίνεται ότι βρήκαν οι Ουκρανοί στρατιώτες που επαίρονται ότι κατάφεραν να προελάσουν βορειοανατολικά αποσπώντας μεγάλες νίκες επί του Ρώσου εισβολέα.
Με τους Ρώσους να μετρούν τις πληγές τους και τα πυρομαχικά να τελειώνουν, οι στρατιώτες εμφανίζουν κόπωση, το ηθικό τους είναι πεσμένο, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του κουβέντα.
Όπως γράφει το CNN, περίπου 9.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου, τους τελευταίους έξι μήνες, δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Το Κίεβο υποστηρίζει ότι το Σαββατοκύριακο ανακατέλαβε 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τους Ρώσους στην περιοχή της Χερσώνας και 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο νοτιοανατολικό τμήμα, με τον υπουργό Άμυνας να δηλώνει ότι ο πόλεμος εισήλθε στο «τρίτο στάδιο».
Από τη Μόσχα, το υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πλήττουν θέσεις του ουκρανικού στρατού στην περιφέρεια του Χαρκόβου, με πλήγματα ακριβείας που επιφέρουν οι αερομεταφερόμενες μονάδες, οι πύραυλοι και το πυροβολικό.
Ήττα για τους Ρώσους η αποχώρηση από το Ιζιούμ
Πάντως, η αποχώρηση από την πόλη Ιζιούμ σηματοδοτεί τη χειρότερη ήττα των ρωσικών δυνάμεων αφότου έφυγαν από τα περίχωρα του Κιέβου, τον Μάρτιο.
«Παράλληλα, τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες σε εχθροπραξίες στην πόλη Ιζιούμ αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανόν πολύ μεγαλύτερος», δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος, δύο ημέρες μετά την ανακατάληψη του σημαντικού αυτού κέντρου τροφοδοσίας από τις δυνάμεις του Κιέβου.
Το Ιζιούμ αποτέλεσε για μήνες βασικό προπύργιο της Ρωσίας στη βορειοανατολική Ουκρανία και η ανακατάληψή του από τις ουκρανικές δυνάμεις αντιπροσωπεύει σημαντικό πισωγύρισμα για αυτό που η Μόσχα περιγράφει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι θέλει τη Δύση στο πλευρό του αλλά ο χειμώνας είναι προ των πυλών
Οι νίκες των Ουκρανών είναι κυρίως σημαντικές από πολιτικής πλευράς για τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καθώς προσπαθεί να διατηρήσει ενωμένη την Ευρώπη στο πλευρό της Ουκρανίας και να την ενισχύει με όπλα και χρήματα.
Ωστόσο, ο χειμώνας κοντοζυγώνει με την ενεργειακή κρίση να κτυπά την πόρτα πολλών χωρών εξαιτίας του περιορισμένου ανεφοδιασμού των Ευρωπαίων καταναλωτών με ρωσικό φυσικό αέριο.
Την Κυριακή, που συμπληρώθηκαν 200 ημέρες από την έναρξη της πολυμέτωπης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο ουκρανικός στρατός έκανε μία κίνηση-ματ με άγνωστες συνέπειες. Αιφνιδίασε το ρωσικό στρατό κι ανακατέλαβε τουλάχιστον 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιφέρεια του Χαρκόβου, αλλά και στο Ντονέτσκ, και 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Χερσώνα.
Η κατάρρευση των ρωσικών δυνάμεων «ερεθίζει» τον Πούτιν
Για τους New York Times, η κατάρρευση των ρωσικών δυνάμεων το περασμένο Σαββατοκύριακο «ερεθίζει» τον πρόεδρο Πούτιν. Αμαυρώνει την εικόνα του αλλά και την δύναμή του.
«Μέχρι τις 8 Ιουλίου», γράφει η ρωσική υπηρεσία του BBC, «καταφέραμε να επιβεβαιώσουμε τις πληροφορίες ότι 4.515 Ρώσοι στρατιώτες και αξιωματικοί έχουν χάσει τη ζωή τους».
Την Κυριακή, ο ρωσικός στρατός συνέχισε να υποχωρεί από θέσεις στη βορειοανατολική Ουκρανία, τις οποίες είχε καταλάβει και κρατούσε επί μήνες. Τα δελτία ειδήσεων της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης ανέφεραν ότι πρόκειται για μια προσεκτικά σχεδιασμένη «επιχείρηση ανασυγκρότησης», επαινώντας τον ηρωισμό και τον επαγγελματισμό των ρωσικών στρατευμάτων.
Από την πλευρά τους, το Κίεβο αλλά και διεθνή ΜΜΕ έκαναν λόγο για άτακτη υποχώρηση του ρωσικού στρατού, που αιφνιδιάστηκε από την ουκρανική επίθεση.
Οι ΝΥΤ επισημαίνουν ότι για την ρωσική υποχώρηση, ο Πούτιν δέχθηκε πυρά και από συμμάχους του, όπως ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος παραδέχτηκε δημόσια ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» δεν προχωράει βάσει σχεδίου.
Η Ουκρανία απέχει πολύ από τον θρίαμβο, λέει ο υπουργός Άμυνας
Ακόμη και μετά την φαινομενικά εκπληκτική πρόοδο των ουκρανικών δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας τους – συμπεριλαμβανομένης της κατάληψης της στρατηγικής πόλης Ιζιούμ και της απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων – είναι ακόμα σαφές, όπως παρατήρησε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksiy Reznikov, ότι η Ουκρανία απέχει πολύ από τον θρίαμβο.
Ο αναλυτής του CNN, David A. Andelman επισημαίνει ότι και οι δύο πλευρές έχουν χρησιμοποιήσει τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών και μεγάλο αριθμό στρατιωτών στην προσπάθεια της Ουκρανίας να έχει μικρές εδαφικές προόδους, από τα τεράστια εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία στα ανατολικά και νότια τις προηγούμενες ημέρες της σύγκρουσης.
«Αυτό που είναι εμφανές στην Ουκρανία –και από τις δύο πλευρές– δεν είναι απλώς μια ικανότητα να συνεχίζεις να αντιστέκεσαι, αλλά μια εκπληκτική ικανότητα να επιμένεις», υπογράμμισε ο David E. Johnson, ερευνητής στο Rand Corp. και επίκουρος καθηγητής στο Σύγχρονο Πολεμικό Ινστιτούτο στο West Point.
«Σε αυτό που έχει εξελιχθεί σε έναν σκληρό πόλεμο φθοράς με μεγάλους αριθμούς απωλειών και από τις δύο πλευρές, κανένας από τις δύο δεν φαίνεται έτοιμος να παραδεχθεί την ήττα του», πρόσθεσε.
Η ανεπάντεχη στρατιωτική προέλαση της Ουκρανίας το Σαββατοκύριακο έδωσε τροφή για σχόλια με την Anne Applebaum από το περιοδικό Αtlantic να επισημαίνει: «Πρέπει να περιμένουμε ότι μια νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας, θα φέρει επίσης το τέλος του καθεστώτος του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν».
Για την εφημερίδα «ΝatSec Daily» η Ουάσινγκτον διερωτάται εάν η στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν μπορεί να αλλάξει, καθώς η Ουκρανία φαίνεται ότι κερδίζει όλο και περισσότερο και ο Πούτιν μπορεί να χρειαστεί να εξετάσει πιο βάναυσες επιλογές εάν απειληθεί η εξουσία του. «Όχι. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσει από την εξουσία», σχολιάζει το δημοσίευμα.
Απειλείται πραγματικά η κυβέρνηση Πούτιν;
Η στρατηγική της Δύσης — παροχή όπλων στην Ουκρανία σε αυτή τη συγκεκριμένη φάση του πολέμου — λειτουργεί. Ωστόσο, δεν είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Πούτιν απειλείται πραγματικά, εν μέρει επειδή η ζωή για τις ελίτ στη Μόσχα δεν έχει αλλάξει πολύ, παρόλο που μαίνεται ένας πόλεμος στο κατώφλι της Ουκρανίας αφήνοντας χιλιάδες νεκρούς και καταφέροντας σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία.
«Πολύ λίγα σχετικά με την καθημερινή ζωή φαίνεται να έχουν αλλάξει στη Μόσχα, όπου οι άνθρωποι έχουν τους οικονομικούς πόρους για να αντιμετωπίσουν σημαντικές αυξήσεις τιμών, σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης χώρας. Το «GUM», πολυτελές εμπορικό κέντρο δίπλα στην Κόκκινη Πλατεία, είναι γεμάτο από καταναλωτές… και τα εστιατόρια και τα θέατρα διανύουν την περίοδο των παχέων αγελάδων. Οι δρόμοι της Μόσχας εξακολουθούν να είναι γεμάτοι με πολυτελή αυτοκίνητα όπως Lamborghini και οι Porsche», αναφέρει η Valerie Hopkins των New York Times.
Υπήρχε πάντα ο φόβος ότι ο Πούτιν μπορεί να πατήσει το «κόκκινο» κουμπί ενεργοποιώντας το πυρηνικό του οπλοστάσιο αν όλα ήταν μία χαμένη υπόθεση στην Ουκρανία.
Θα μπορούσε επίσης να δώσει εντολή στα ρωσικά στρατεύματα «να υποχωρήσουν σε πιο αμυντικές γραμμές», υποστηρίζει είπε ο Michael Kofman του CNA στην εφημερίδα « NatSec Daily», ή θα μπορούσε «να προχωρήσει με μια μερική κινητοποίηση και να θεσπίσει πολιτικές για πόλεμο χωρίς τέλος».
Φυσικά, δεν είναι σαφές εάν θα επιλέξει κάποια από αυτές τις επιλογές, κάτι πιο αυστηρό, ή αν θα παραμείνει ως έχει. Ό,τι κι αν κάνει, ωστόσο, δεν θα πρέπει να ενισχύει τα σενάρια περί αλλαγής εξουσίας – τουλάχιστον προς το παρόν – αν και εκτελούνται σχέδια έκτακτης ανάγκης ανά πάσα στιγμή.
Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου αντιμετωπίζει και μία ακόμη πρόκληση: δημοτικοί σύμβουλοι 18 περιφερειών της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης τον κάλεσαν να παραιτηθεί. Την έκκληση δημοσίευσε η δημοτικός σύμβουλος της περιφέρειας Σεμιόνοφσκι της Αγίας Πετρούπολης Ξένια Τορτσιόμ.
Το ρωσικό αφήγημα
Από την πλευρά της, η Ρωσία δήλωσε πως βομβάρδισε ζώνες στην περιοχή του Χαρκόβου που ανακαταλήφθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τις δυνάμεις του Κιέβου στη διάρκεια μιας ξαφνικής αντεπίθεσης.
«Στις ζώνες των κοινοτήτων Κουπιάνσκ και Ιζιούμ, επλήγησαν μαχητές και εξοπλισμός του εθνικιστικού σχηματισμού Kraken της 113ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας εδαφικής άμυνας και της 93ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε πως ο πόλεμος βρίσκεται στο τρίτο στάδιο και οι ουκρανικές στρατιωτικές επιτυχίες θα έχουν αποτέλεσμα «χιονοστιβάδας» μέχρι την ήττα του ρωσικού στρατού.
«Το πρώτο στάδιο στον πόλεμο είχε σκοπό να αποτρέψει τους Ρώσους. Το δεύτερο, να εγκαθιδρύσει μια ισορροπία ανάμεσα σε εκείνους και σε εμάς στο μέτωπο, να σταθεροποιήσει το μέτωπο, και να δοκιμάσει τις ικανότητες αντοχής τους», πρόσθεσε.
«Το επιτελείο μας εκπόνησε ένα σχέδιο ανάλογα με τον εξοπλισμό που έχουμε λάβει από τους εταίρους μας – αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε τα κινητά συστήματα πυροβολικού Himars για να αποκόψουμε τις γραμμές επιμελητειακής υποστήριξης του εχθρού, να καταστρέψουμε τις αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών. Είναι το τρίτο στάδιο του πολέμου που ξεκίνησε στον νότο και στον βορρά στους τομείς της Χερσώνας και του Χαρκόβου», υπογράμμισε.
Απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών θέλει η Ουκρανία
Ο σκοπός της Ουκρανίας είναι «η απελευθέρωση όλων των κατεχόμενων εδαφών, περιλαμβανομένης της Κριμαίας (που προσαρτήθηκε το 2014), του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, εκεί όπου βρίσκονταν το 1991», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ενός πολέμου που θα έχει διάρκεια, ο Ρέζνικοφ δεν έκανε προβλέψεις, ωστόσο αρκέστηκε να σχολιάσει:
«Θα είναι σαν χιονοστιβάδα, θα αρχίσει να κυλάει, να κυλάει, και θα γίνεται όλο και πιο μεγάλη, όλο και πιο μεγάλη… Και θα δούμε τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο να σημάνει υποχώρηση».