Η Ουκρανία «βλέπει» διπλωματική επίλυση, αλλά θέλει και κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η Ουκρανία εκτιμά ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πιθανότητες να επιλυθεί η αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία μέσω της διπλωματίας μετά και τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι Ευρωπαίοι τις τελευταίες ημέρες, όμως σημειώνει ότι υφίστανται ήδη λόγοι για να επιβληθούν κυρώσεις στη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

“Σήμερα υπάρχει πραγματικά πιθανότητα για μια διπλωματική διευθέτηση” της κρίσης, εκτίμησε ο Κουλέμπα μιλώντας στο πλευρό του Ισπανού ομολόγου του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο, προσθέτοντας ότι η κατάσταση “είναι τεταμένη αλλά υπό έλεγχο”.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν απειλήσει να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία αν επιτεθεί στην Ουκρανία, αφού έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα των δύο χωρών. Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει μια εισβολή.

“Οι κυρώσεις αυτές έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιβληθούν σε περίπτωση περαιτέρω ή ενός νέου κύματος στρατιωτικής κλιμάκωσης, της ρωσικής επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας”, σημείωσε ο Κουλέμπα, εκτιμώντας ότι πρόκειται για “πρωτόγνωρες αποφάσεις, πολύ επώδυνες για τη Ρωσία”, οι οποίες αποτελούν σημαντικό μέσο αποτροπής για τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον Κουλέμπα, η Ρωσία προκαλεί τις τρέχουσες εντάσεις διότι “προσπαθεί να πάρει εκδίκηση μετά την ήττα της ΕΣΣΔ στον Ψυχρό Πόλεμο”.

Πλέον ο Ουκρανός υπουργός εκτίμησε ότι “στόχος είναι να διατηρηθεί το σύνολο της αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη”, η οποία χτίστηκε πριν 30 χρόνια.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επισημάνει πως το Κίεβο έχει ανάγκη να αναληφθεί δράση εναντίον της Ρωσίας, προτού αυτή εξαπολύσει κάποια επίθεση.

Ο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Μόσχα έχει ήδη παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και αυτό αποτελεί βάση για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της.

Ο Ουκρανός υπουργός αναφερόταν στην έκδοση ρωσικών διαβατηρίων για κάποιους Ουκρανούς πολίτες σε περιοχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

“Κάποιες κυρώσεις θα μπορούσαν να επιβληθούν νωρίτερα, όπως και τώρα, προκειμένου να καταδειχθεί η σοβαρότητα των προθέσεων και η ετοιμότητα για ανάληψη δράσης”, υπογράμμισε ο Κουλέμπα.

Περισσότερα από 700.000 ρωσικά διαβατήρια έχουν εκδοθεί σε κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας αφότου οι αυτονομιστές αντάρτες έθεσαν την περιοχή υπό τον έλεγχό τους το 2014. Το ρωσικό κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει μια έκκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις περιοχές αυτές ως ανεξάρτητα κράτη.