Υποσχέσεις, αλλά με σοβαρά περιθώρια ερμηνειών -ερωτηματικά για το «πώς» και «πότε» για την ακρίβεια- σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Ουκρανίας στη Συμμαχία έριξε αυλαία η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, όσο πιο κοντά δηλαδή γινόταν στη Μόσχα. Ίσως το τελευταίο να ήταν και το πιο σημαντικό στοιχείο της συνάντησης των ηγετών. Μια συνάντηση της Δύσης λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη Μόσχα, σε μία απόσταση που όποιος θέλει να την κάνει με το τρένο πληρώνει… 40 ευρώ!
Ένα σαφές και δυνατό μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο οποίος, βέβαια, μόνο δυσαρεστημένος δεν θα πρέπει να είναι από την εικόνα του μοναχικού Ζελένσκι να προσπαθεί να προσανατολιστεί για την οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών, αλλά και από τα ίδια τα συμπεράσματα της Συνόδου.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.
Στο ανακοινωθέν εκφράζεται η ικανοποίηση των ηγετών για την πρόθεση της Τουρκίας να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας, η οποίος όμως θα πρέπει να επικυρωθεί πρώτα από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση. «Θα με ερωτηματικό» δηλαδή, όπως επισήμανε στο protothema.gr διπλωματική πηγή.
«Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τη Σουηδία ως πλήρες μέλος της Συμμαχίας και, από αυτή την άποψη, χαιρετίζουμε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, του Προέδρου της Τουρκίας και του Πρωθυπουργού της Σουηδίας» επισημαίνεται σχετικά στο κείμενο των συμπερασμάτων.
Σε ό,τι αφορά στην ένταξη της Ουκρανίας η διατύπωση είναι περίτεχνη: «Υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέγει τις δικές της ρυθμίσεις ασφαλείας. Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στο ΝΑΤΟ… Η Συμμαχία θα υποστηρίξει την Ουκρανία στην πραγματοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων στην πορεία της προς τη μελλοντική ένταξη. Θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη Συμμαχία όταν συμφωνήσουν οι Σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι».
Και για όσους έχουν αμφιβολίες για τον διπλωματικό ελιγμό ακολουθεί η αναφορά για τη Ρωσία: «Το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει αντιπαράθεση και δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία… Παραμένουμε πρόθυμοι να διατηρήσουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα για τη διαχείριση και τον μετριασμό των κινδύνων, την πρόληψη της κλιμάκωσης και την αύξηση της διαφάνειας. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε και να αξιολογούμε τις επιπτώσεις των πολιτικών και των ενεργειών της Ρωσίας για την ασφάλειά μας και να απαντάμε στις ρωσικές απειλές και εχθρικές ενέργειες με ενιαίο και υπεύθυνο τρόπο».
Σοκ Ζελένσκι από τον Βρετανό Υπουργό Άμυνας
Αν και οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να συνεχίσουν την ενίσχυση της στρατιωτικής προσπάθειας της Ουκρανίας αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Βρετανού Υπουργού Άμυνας, Μπεν Γουάλας. «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι η Amazon, ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου, σε ό,τι αφορά την παράδοση όπλων στην Ουκρανία» είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας δυσφορία για τα συνεχή αιτήματα του Κιέβου.
Τις ισορροπίες κράτησε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος εστίασε στα «ευχαριστώ» των Ουκρανών: «Ο πρόεδρος Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για όσα έχουμε κάνει σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως στην απίστευτα συγκινητική ομιλία του στο (βρετανικό) κοινοβούλιο, νωρίτερα φέτος».