Πρόσφατα αποτελέσματα παγκύπριας έρευνας έδειξαν σταθερή μείωση της μνήμης των Κυπρίων ενηλίκων για κάθε δεκαετία της ζωής τους, μετά την ηλικία των 30.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στόχος της Νευρογνωστικής Μελέτης Ενηλίκων, που διεξάγεται από το 2009 από το Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, διάφορους Δήμους, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και την Αναπτυξιακή Εταιρείας Λευκωσίας, είναι η κατανόηση της μνήμης στους ενήλικες.
Προστίθεται ότι στη μελέτη έχουν στρατολογηθεί, μέχρι στιγμής, πάνω από 600 πολίτες από όλες τις μεγάλες πόλεις της Κύπρου, οι οποίοι αξιολογούνται με ερωτηματολόγια και νευροψυχολογικά δοκίμια που εξετάζουν κυρίως τις νοητικές λειτουργίες.
Όπως αναφέρεται, με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, παρατηρείται και αύξηση νόσων που συνδέονται με την τρίτη ηλικία. Ο μέσος όρος ζωής στην Κύπρο είναι ένας από τους υψηλότερους στην ΕΕ, στα 79 και 82 έτη για τους άντρες και τις γυναίκες αντίστοιχα.
Αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πως η ηλικία επιδρά αρνητικά σε γνωστικές λειτουργίες όπως η μνήμη και οι εκτελεστικές λειτουργίες, λόγω αλλοιώσεων στην εγκεφαλική δομή και λειτουργία.
Με την πάροδο του χρόνου, προστίθεται, οι επιδόσεις σε γνωστικά έργα που απαιτούν εκτελεστικές λειτουργίες ή δεξιότητες μνήμης παρουσιάζουν πτώση.
Πρόσφατα αποτελέσματα της ομάδας του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης έδειξαν μία σταθερή μείωση της μνήμης για κάθε δεκαετία μετά τα 30 σε ένα μεγάλο δείγμα 800 συμμετεχόντων από Κύπρο και Κρήτη.
Η ερευνητική υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η Φώφη Κωνσταντινίδου, Καθηγήτρια Ψυχολογίας και Διευθύντρια του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης.