Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, η μη εξεύρεση επενδυτών για αγορά των θυγατρικών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας στο εξωτερικό, αλλά και οι δικαστικές διαδικασίες που έχει κινήσει η Λαϊκή, μέσω της Διαχειρίστριας της, έναντι τρίτων με σημαντικότατες οικονομικές απαιτήσεις, ήταν τα δύο κωλύματα, που δεν επέτρεψαν να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξυγίανσης της τράπεζας και η είσοδος της στη διαδικασία εκκαθάρισης.
Ο νομικός σύμβουλος της Διαχειρίστριας της Λαϊκής Παναγιώτης Νεοκλέους τόνισε ότι “η Διαχειρίστρια θέλει το συντομότερο δυνατό να πωλήσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία γιατί κάθε μέρα που περνά η αξία τους μειώνεται”, ενώ επισήμανε ότι εάν το καθεστώς εξυγίανσης της Λαϊκής μετατραπεί σε καθεστώς εκκαθάρισης τότε άμεσα τα ποσοστά της Λαϊκής στις θυγατρικές του εξωτερικού “μετατρέπονται σε ποσοστά ίσο με το μηδέν”.
Μιλώντας ενώπιον των μελών της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η οποία ενημερώθηκε σήμερα έπειτα από σχετική πρόταση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, για τη διαχείριση της πρώην Λαϊκής Τράπεζας και τις προοπτικές εξόδου της τράπεζας από το καθεστώς εξυγίανσης, ο κ. Γεωργιάδης, αφού σημείωσε ότι “όλοι επιθυμούσαμε η διαδικασία της εξυγίανσης να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό”, τόνισε ότι “αν ολοκληρωνόταν η διαδικασία της εξυγίανσης και η Λαϊκή έμπαινε υπό εκκαθάριση θα υπήρχε μεγάλος και άμεσος κίνδυνος οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών όπου λειτουργούν οι θυγατρικές της τράπεζας να παρενέβαιναν αμέσως και να έκλειναν τις θυγατρικές με απώλεια ίσως του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων”.
Επισήμανε ότι θα πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια πώλησης των θυγατρικών και σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο να βρεθούν επενδυτές, αλλά εκτίμησε πως τώρα, όπως είπε, με την επικείμενη πρόσληψη συμβούλου από την Αρχή Εξυγίανσης θα επιταχυνθεί.
Σε σχέση με το δεύτερο κώλυμα που αφορά τις δικαστικές διαδικασίες που κίνησε η Λαϊκή, μέσω της διαχειρίστριας της, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “ένταξη της τράπεζας σε καθεστώς εκκαθάρισης θα θέσει τις δικαστικές διαδικασίες σε κίνδυνο υπονόμευσης των διεκδικήσεων, οι οποίες είναι σημαντικές” και σημείωσε ότι αυτά είναι ζητήματα που θα αξιολογεί η Αρχή Εξυγίανσης που είναι η Διοικητής της ΚΤ και τα δύο εκτελεστικά μέλη του ΔΣ της ΚΤ.
Σε σχέση με την περίπτωση να διανεμηθούν περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής σε δικαιούχους, με το σημερινό καθεστώς εξυγίανσης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “η διανομή θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσα στα πλαίσια μιας διαδικασίας εκκαθάρισης και όχι εξυγίανσης”.
Όσον αφορά το θέμα διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής να περάσει στους πιστωτές της τράπεζας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν έχει ένσταση αν μπορούσε να βρεθεί τρόπος η διαχείριση να γίνεται από τους πιστωτές της τράπεζας, προσθέτοντας, όμως, ότι προέκυψε νομικό πρόβλημα που οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου το οποίο έκρινε πως το δικαίωμα λήψης μιας τέτοιας απόφασης και κίνησης των διαδικασιών εκείνων που θα απέδιδαν τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων σε πιστωτές τον έχει μόνο η ΚΤ”.
Εκπρόσωπος της ΚΤ είπε ότι “όταν ολοκληρωθεί η πώληση των περιουσιακών στοιχείων τότε η Λαϊκή θα τεθεί υπό εκκαθάριση και από τις εισπράξεις που θα προκύψουν θα γίνει η ανάλογη διανομή στους ανασφάλιστους καταθέτες της τράπεζας σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας που θέτει ο νόμος”.
Ο νομικός σύμβουλος της Διαχειρίστριας της Λαϊκής Παναγιώτης Νεοκλέους εξέφρασε λύπη “γιατί τέτοια ζητήματα συζητούνται δημόσια γιατί μόνο κακό μπορούν να κάνουν” στις δικαστικές διαδικασίες, προσθέτοντας ότι η Διαχειρίστρια ασκεί τις εξουσίες και τα καθήκοντα της βάσει του νόμου και κανένας δεν τις δίνει οδηγίες”.
Αναφέροντας ότι δύο σοβαρά θέματα είναι τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής και οι νομικές διαδικασίες έναντι τρίτων, ο κ. Νεοκλέους είπε ότι σε σχέση με το πρώτο ότι η Διαχειρίστρια παρέδωσε έκθεση διαχείρισης, προσθέτοντας ότι τα περιουσιακά στοιχεία αφορούν τις ξένες θυγατρικές της τράπεζας και το 18% της Τράπεζας Κύπρου.
Χαρακτηρίζοντας κύριο πρόβλημα τις ξένες θυγατρικές της Λαϊκής, ο κ. Νεοκλέους, αφού επικαλέστηκε αλληλογραφία της Διαχειρίστριας με ξένους κεντρικούς τραπεζίτες, είπε ότι “εάν το καθεστώς εξυγίανσης μετατραπεί σε καθεστώς εκκαθάρισης τότε άμεσα σε χώρες όπως Ρουμανία, Σερβία, Ρωσία και πιθανότατα Ουκρανία – η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της παρουσίας της Λαϊκής στην περιοχή της Κριμαίας – τα ποσοστά της Λαϊκής μετατρέπονται σε ποσοστά ίσο με το μηδέν”.
Ανέφερε ότι “η Διαχειρίστρια θέλει το συντομότερο δυνατό να πωλήσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία γιατί κάθε μέρα που περνά η αξία τους μειώνεται”, ενώ έφερε ως παράδειγμα την επιθυμία να πωληθεί το συντομότερο δυνατό το 18% της Τράπεζας Κύπρου στην καταλληλότερη τιμή γιατί αν προχωρήσει η Τράπεζα Κύπρου στην αύξηση κεφαλαίου εννοείται ότι η Διαχειρίστρια δεν είναι σε θέση να συμμετάσχει (στην αύξηση κεφαλαίου) με το πιο πιθανό να βρεθεί να κρατεί” ποσοστό στην Τράπεζα Κύπρου το οποίο μετά την αύξηση αντί για παράδειγμα να αξίζει όπως σήμερα 400 εκ. ευρώ να αξίζει 100 εκ. ευρώ.
Σε σχέση με τις δικαστικές διαδικασίες, ο κ. Νεοκλέους είπε ότι η Διαχειρίστρια ήταν η μόνη που τόλμησε να κινηθεί εναντίον συγκεκριμένων ατόμων, προσθέτοντας ότι ακολουθείται για τις υποθέσεις αυτές συγκεκριμένη στρατηγική για την οποία μπορεί μόνο κατ` ιδίαν να ενημερώσει τους βουλευτές.
Σημείωσε ότι από τον Απρίλιο του 2013 δουλεύουν ασταμάτητα για αυτές τις υποθέσεις, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει συγκεκριμένο αξιόγραφο του οποίου οι κάτοχοι του είναι στην ίδια μοίρα με τους καταθέτες.
Ο νομικός σύμβουλος του Συνδέσμου Καταθετών της Λαϊκής (ΣΥΚΑΛΑ) ανέφερε ότι δεν ενημερώνονται τα μέλη του Συνδέσμου για τις διαδικασίες που ακολουθούνται από τη Διαχειρίστρια, ότι δεν υπάρχει πλάνο και ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι νομικό.
Ανέφερε επίσης ότι δεν έγινε τίποτε τους τελευταίους 15 μήνες προς όφελος των πιστωτών και διερωτήθηκε γιατί δεν συγκαλείται Γενικής Συνέλευση των πιστωτών της Λαϊκής.