Η Κύπρος είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί για ειρηνική επίλυση θαλασσίων διαφορών
Ο Εκπρόσωπος της Κύπρου στην Έκτη Επιτροπή (Νομικά Θέματα) του ΟΗΕ κ. Χάρης Χρυσοστόμου προέβη στις 27.10.2022 σε δήλωση στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης αναφορικά με την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (περίοδος 1 Αυγούστου 2021 μέχρι 31 Ιουλίου 2022).
Στην παρέμβαση του, ο κ. Χρυσοστόμου χαιρέτισε το σημαντικό έργο του Διεθνούς Δικαστηρίου κατά την περίοδο αναφοράς, με εξέταση υποθέσεων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που περιλαμβάνει εδαφικές και θαλάσσιες οριοθετήσεις, παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, ανθρώπινα δικαιώματα και διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, γενοκτονία, αποζημιώσεις για διεθνώς παράνομες πράξεις, προστασία του περιβάλλοντος και, γενικότερα, ερμηνεία και εφαρμογή διεθνών συνθηκών.
Σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος που προασπίζεται το διεθνές δίκαιο και την πολυμέρεια, υπήρξε ανέκαθεν ένθερμος υποστηρικτής του Δικαστηρίου και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε όλα τα μέσα ειρηνικής επίλυσης διαφορών σύμφωνα με τα άρθρα 2 (3) και 33 του Χάρτη ΟΗΕ. Ο κ. Χρυσοστόμου υπενθύμισε ότι η Κύπρος έχει αναγνωρίσει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου από το 1988 και κάλεσε όλα τα κράτη να πράξουν το ίδιο.
Ο εκπρόσωπος της Κύπρου αναφέρθηκε στη σημασία της νομολογίας του Διεθνούς Δικαστηρίου σε ό,τι αφορά στο έγκλημα της επίθεσης (crime of aggression), της απαγόρευσης της χρήσης βίας καθώς και στο δίκαιο της θάλασσας. Επί του τελευταίου, ο κ. Χρυσοστόμου εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με οποιαδήποτε χώρα με σκοπό την ειρηνική επίλυση κάθε θαλάσσιας διαφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο, με καλή πίστη και πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης οποιασδήποτε τέτοιας διαφοράς ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Τέλος, ο κ. Χρυσοστόμου αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στην επιλογή των πιο εξεχουσών νομικών προσωπικοτήτων με διεθνή αναγνώριση, από όλες τις περιοχές του κόσμου και από διαφορετικές νομικές παραδόσεις, για να υπηρετήσουν ως δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου.