Οι βολές Χριστόφια εναντίον του προκαθήμενου της Κυπριακής Εκκλησίας, δεν έμειναν αναπάντητες..
Κι ενώ ο Πρόεδρος προσπάθησε να αποποιηθεί τις ευθύνες της διαμάχης και να τις επιρρίψει στον Αρχιεπίσκοπο, χρησιμοποιώντας βαρύς χαρακτηρισμούς, μιλώντας και για δικοινοτικό και όχι θεοκρατικό κράτος, ο προκαθήμενος δεν έμεινε άπραγος κι αμέτοχος.
Είναι δεδομένο ότι η Κύπρος είναι ένα Ευρωπαϊκό Κράτος, αυτό όμως δεν δικαιολογεί στην ηγεσία της χώρας, την αγνόηση των παραδόσεων.
Όταν ο Δημήτρης Χριστόφιας έλαμψε δια της απουσίας του από την πρωτοχρονιάτικη Δοξολογία, ήταν αναμενόμενο να σχολιασθεί ποικιλοτρόπως. Απαντώντας με το δριμύ κατηγορώ του, κάθε άλλο παρά ελάφρυνε τη θέση του.
Εύλογα ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε ότι πρώτα και κύρια οφείλει να σέβεται τους θεσμούς, ως αρχηγός κράτους. Στην παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ανέφερε επίσης, τις επενδύσεις της εκκλησίας, προκειμένου να επωφεληθεί ο Κυπριακό λαός –ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σε αντίστοιχη κίνηση για το συμφέρον των Κύπριων πολιτών, διατυμπανίζει ότι εξασφάλισε τον κεκτημένο 13ο μισθό, από τα μέτρα της Τρόϊκας.
Από τα λεγόμενα του Αρχιεπισκόπου αφήνεται να εννοηθεί ότι ο κ. Χριστόφιας επ’ ουδενί λόγω δεν έχει σχέση με τον Μακάριο που μεταξύ άλλων ήταν από τους πιο λαοφιλείς ηγέτες. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να εννοεί με την “πρόκληση-πρόσκληση” να θέσει ξανά υποψηφιότητα ο νυν Πρόεδρος και το πασιφανές συμπέρασμα για τις ψήφους που θα συγκεντρώσει…