Σε δηλώσεις του σήμερα, ο Γραμματέας της Θεματικής Υγείας της ΕΔΕΚ Μαρίνος Θεοδώρου ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ καλεί την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το θέμα του ΓΕΣΥ και να απευθυνθεί στο λαό με ειλικρίνεια και να αναλάβει το πολιτικό κόστος των προθέσεων της.
Είπε επίσηης πως τον τελευταίο καιρό “παρακολουθούμε με έντονο προβληματισμό τα τεκταινόμενα” σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και της καθημερινότητας του Κύπριου πολίτη.
“Παρακολουθούμε ένα κράτος παράλυτο και μια κυβέρνηση ανίκανη να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο. Παρακολουθούμε με αγωνία τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των πολιτών, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα όρια της απλής διαμαρτυρίας και διερωτόμαστε: Πού πάμε; Οι πολίτες και η κοινωνία ολόκληρη έχουν φθάσει στα όριά τους”, δήλωσε.
Ιδιαίτερη ανησυχία, ανέφερε, προκαλεί η κατάσταση στον τομέα της υγείας, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα έρχονται στην επιφάνεια το ένα μετά το άλλο με ανησυχητική συχνότητα.
“Οι υπηρεσίες υγείας, κύρια του κρατικού τομέα, βυθίζονται καθημερινά ολοένα και πιο βαθιά στην κρίση. Οι μακρές λίστες αναμονής και η φθίνουσα ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο την υγεία του κόσμου.
Οι πρόσφατες αντιδράσεις των οργανωμένων ασθενών και των συγγενών τους, των διαβητικών, των καρκινοπαθών, των ασθενών με κατά πλάκα σκλήρυνση, των θαλασσαιμικών και οι καταγγελίες για απώλεια ανθρώπινων ζωών από την ανικανότητα των κρατούντων να αντιμετωπίσουν την κρίση, αποτελούν αδιάψευστα τεκμήρια της πλήρους αποδιοργάνωσης του υφιστάμενου συστήματος υγείας”, πρόσθεσε.
Θα ανέμεναν οι πολίτες, συνέχισε ο κ. Θεοδώρου, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του θα αντιμετώπιζαν ως θέμα προτεραιότητας τα κακώς έχοντα στον τομέα της υγείας. Αντίθετα διαπιστώνουν μια αδικαιολόγητη αδράνεια και εξαγγελία προθέσεων για «νέο σχέδιο υγείας».
“Εύλογα διερωτάται ο απλός πολίτης τι κάνουν; Η απάντηση είναι απλή. Αναλώνονται σε οργανωμένες προσπάθειες για να τορπιλίσουν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, με ένα και μόνο ξεκάθαρο στόχο. Την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ασφαλιστικού κεφαλαίου με τον δήθεν επανασχεδιασμό ενός νέου Γενικού Σχεδίου Υγείας και την εφαρμογή ενός μικτού συστήματος με κύριο άξονα τις ασφαλιστικές εταιρείες. Εξ’ ου και οι οδηγίες για τη διενέργεια νέας μελέτης. Διαφορετικά προς τι η νέα μελέτη;”, διερωτήθηκε.
Ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ ως σοσιαλιστικό και προοδευτικό κίνημα αυτού του τόπου, που για 45 χρόνια πρωταγωνιστεί για την εφαρμογή του ολοκληρωμένου σχεδίου υγείας, δεν πρόκειται να παραμείνει απλός παρατηρητής στην εμπορευματοποίηση και το ξεπούλημα της υγείας στις ασφαλιστικές εταιρείες.
Η ΕΔΕΚ, είπε, δεν πρόκειται να συναινέσει σε οτιδήποτε λιγότερο από την ολοκληρωμένη εφαρμογή του ΓεΣΥ, όπως έχει σχεδιασθεί μέσα από την μακρόχρονες διαβουλεύσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.
“Το τροποποιητικό νομοσχέδιο που βρίσκεται εδώ και μήνες ενώπιον του Υπουργού Υγείας αποτελεί τη συμφωνημένη βάση ενός τέτοιου Σχεδίου. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση οφείλει να δεσμευτεί με την υλοποίηση οδικού χάρτη για την εφαρμογή του ΓεΣΥ μέχρι το τέλος του 2015, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, χωρίς αιτιάσεις και προφάσεις”, πρόσθεσε.
Για την ΕΔΕΚ, συνέχισε, οι βασικές αρχές λειτουργίας του ΓεΣΥ για να μπορέσει να προσφέρει υψηλού επίπεδου περίθαλψη και κύρια σε αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να την αγοράσουν από τις όποιες ασφαλιστικές εταιρείες είναι αδιαπραγμάτευτες:
– 1. Καθολική κάλυψη 2. Ισότιμη μεταχείριση όλων των πολιτών και ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας 3. Δικαίωμα του ασθενούς για ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου και απευθείας πρόσβαση στους ειδικούς γιατρούς 4. Αναστολή της εφαρμογής του θεσμού του προσωπικού ιατρού για μία πενταετία. 5. Αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων σε διοικητικό οικονομικό και επιστημονικό επίπεδο 6. Οργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και αναβάθμιση των Αγροτικών Κέντρων Υγείας 7. Προώθηση της συνεργασίας του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στο επίπεδο της τριτοβάθμιας και τεταρτοβάθμιας περίθαλψης με στόχο να περιορισθούν ακόμα περισσότερο οι αποστολές ασθενών στο εξωτερικό, να προσελκύσουμε ασθενείς από το εξωτερικό και να μειωθούν οι μη παραγωγικές δαπάνες 8. Επανεξέταση του ρόλου των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του κράτους 9. Έναρξη της σταδιακής εφαρμογής του ΓεΣΥ , από την πρωτοβάθμια εξωνοσοκομειακή περίθαλψη και την εκτέλεση της συνταγογράφησης των φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία στη βάση ενός καλά σχεδιασμένου εθνικού συνταγολογίου –
Ως ΕΔΕΚ, δήλωσε, επαναλαμβάνουμε ότι το χρονικό ορόσημο του 2015 αποτελεί κοινωνική απαίτηση και υποχρέωση της κυβέρνησης προς τους πολίτες της για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας.
“Οποιεσδήποτε υπαναχωρήσεις και νέοι σχεδιασμοί αποτελούν πισωγύρισμα και απλά επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες για την εξόφληση προεκλογικών γραμματίων προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Γι’ αυτό καλούμε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το τεράστιο αυτό θέμα, να απευθυνθεί στο λαό με ειλικρίνεια και να αναλάβει το πολιτικό κόστος των προθέσεων της”, κατέληξε ο κ. Θεοδώρου.