Η κυβέρνηση ελπίζει ότι ακόμα και αν δεν επέλθει συμφωνία θα καταφέρει να φτάσει μέχρι το φθινόπωρο, εξασφαλίζοντας την επιβίωσή της.
Με την πλάτη στον τοίχο εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς οι όποιες πιθανότητες για μια συμφωνία στο Eurogroup της 24 Απριλίου φαίνεται να εξανεμίζονται.
Οι προτάσεις της Ελλάδας εμφανίζουν κενά σε ό,τι αφορά την επεξεργασία και την κοστολόγηση, γεγονός που φέρνει τη χώρα μας σε αντίθεση με τους δανειστές οι οποίοι ζητούν – σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο Reuters:
- Να αλλάξει το ασφαλιστικό μειώνοντας τις συντάξεις – με ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
- Κατάργηση των όσων διατάξεων έχουν απομείνει και προστατεύουν τους εργαζόμενους, κυρίως επιτρέποντας τις ομαδικές απολύσεις.
- Αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.
- Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τα έσοδα της οποία θα καταλήξουν στους δανειστές.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος», η ελπίδα του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης είναι να φτάσουν τα πράγματα στο μη περαιτέρω, λόγω και της γεωπολιτικής σημασίας που έχει η Ελλάδα για τη Δύση, και να καμφθεί η αδιάλλακτη στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με αποτέλεσμα να επικρατήσουν οι μετριοπαθέστερες φωνές που επιδιώκουν συμβιβασμό.
Άλλωστε όπως είναι γνωστό η Ουάσινγκτον, με βάση και τη σύντομη συνομιλία Ομπάμα – Βαρουφάκη πριν από λίγες ημέρες, επιθυμεί μία συντεταγμένη λύση του ελληνικού προβλήματος και σε καμία περίπτωση τη ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών.
Γεγονός είναι πως όσο η χώρα μας πληρώνει κανονικά τις δανειακές τις υποχρεώσεις ουδείς εκ των Ευρωπαίων δεν βιάζεται να προχωρήσει η εκταμίευση χρημάτων. Χαρακτηριστικό είναι – σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα – ότι στη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ η καγκελάριος του υπέδειξε όχι μόνο να σαρώσει κάθε είδους αποθεματικά, αλλά και πού να βρει κρυμμένους πόρους!
Πάντως, η κυβέρνηση ελπίζει ότι ακόμα και αν δεν επέλθει συμφωνία θα καταφέρει να φτάσει μέχρι το φθινόπωρο, εξασφαλίζοντας την επιβίωσή της.
Κι αυτό γιατί πολιτικά θα έχει διαψευστεί εμπράκτως το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης», κάτι στο οποίο ποντάρουν τόσο οι Ευρωπαίοι, όσο και οι Αντώνης Σαμαράς – Ευάγγελος Βενιζέλος.
Επιπλέον, επειδή οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας μειώνονται δραστικά από το Σεπτέμβριο, σε βαθμό που να μπορεί να τις εξυπηρετήσει και με το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως εκτιμά κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας.
Κλειδί είναι τα δύο ομόλογα συνολικής αξίας 6,7 δισ., τα οποία κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η αποπληρωμή τους δεν έχει τον επιτακτικό χαρακτήρα που έχει η αποπληρωμή των δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν πως τα ομόλογα αυτά δεν υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο, γεγονός που παρέχει στη χώρα κάποια περιθώρια ελιγμών. Επίσης, εκτός από την Ελλάδα και η ευρωζώνη έχει συμφέρον να μην προκύψει χρεοκοπία από την αδυναμία αποπληρωμής των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ. Γι’ αυτούς τους λόγους εκτιμάται πως ίσως βρεθεί ένας τρόπος να παρακαμφθεί το εμπόδιο με τη χρήση κονδυλίων τα οποία προορίζονται για την Ελλάδα και σήμερα παρακρατεί η ευρωζώνη.