Τη διαβεβαίωση προς τους συγγενείς όλων των αγνοουμένων ότι “θα αναλώσουμε το άπαν των δυνάμεων μας για τη διερεύνηση της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων”, έδωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γεώργιου Λακκοτρύπη στην κηδεία των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή Κώστα και Χαράλαμπου Αττά, στη Λάρνακα.
Στον επικήδειο λόγο του, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι είναι ιερό χρέος “να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα, μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων και θα διαφυλάττει την εθνική μας ταυτότητα”.
Όπως είπε, “στις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται σήμερα ο τόπος μας, δεν χωρούν οι όποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες και αντιπαραθέσεις”, προσθέτοντας ότι “για την ορθή επίλυση του κυπριακού προβλήματος απαιτείται ενότητα και συλλογική δράση, στο πλαίσιο και της δέσμευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον καθοριστικό ρόλο που το Εθνικό Συμβούλιο θα διαδραματίζει πλέον στον καταρτισμό ενός συνολικού περιγράμματος λύσης”.
“Και όλα αυτά ενώ η διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής και διεκδικητικής στρατηγικής στο Κυπριακό θα επιχειρείται παράλληλα και ταυτόχρονα με τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουμε για την όσο το δυνατόν συντομότερη έξοδο από τη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση”, σημείωσε.
Αναφερόμενους τους δύο πεσόντες, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι “τα γεγονότα που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο των Κώστα και Χαράλαμπου Αττά δείχνουν ξεκάθαρα τη βαρβαρότητα του Τούρκου κατακτητή και αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας το στυγνό έγκλημα που διαπράχθηκε σε βάρος του κυπριακού Ελληνισμού”.
“Τα δύο αδέλφια είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν με τις οικογένειες τους το χωριό τους Λύση μετά τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, μεταβαίνοντας για ασφάλεια στην Ξυλοτύμπου. Ο σαραντάχρονος Κώστας με τη γυναίκα του και τα τέσσερα τους παιδιά και ο εικοσιτετράχρονος Χαράλαμπος με τους γονείς τους”, είπε.
Ανέφερε ότι “στις 18 Αυγούστου του 1974 οι δύο άνδρες, μαζί με πέντε άλλους συγχωριανούς τους, αγνοώντας τον κίνδυνο επέστρεψαν στη Λύση με σκοπό να φροντίσουν τα ζώα στις φάρμες τους”.
“Εκεί, στη φάρμα του Κώστα, οι έξι από τους επτά συγχωριανούς συνελήφθηκαν από ένοπλους Τούρκους που τους οδήγησαν με τη βία στο τουρκοκυπριακό χωριό Σίντα. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και τα δύο αδέλφια. Έκτοτε ο Κώστας και ο Χαράλαμπος, καθώς και οι άλλοι τέσσερεις συλληφθέντες συγχωριανοί τους δεν είχαν δώσει σημεία ζωής και αγνοούντο”, είπε.
Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι “η εκταφή των λειψάνων των αδελφών Αττά πραγματοποιήθηκε το 2009 από ομαδικό τάφο που εντοπίστηκε σε περιοχή του τουρκοκυπριακού χωριού Σίντα” και “στη συνέχεια ταυτοποιήθηκαν με ανθρωπολογικές εξετάσεις και εξετάσεις γενετικού υλικού, οι οποίες διενεργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, και ενημερώθηκαν οι οικογένειες τους”.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι “η τύχη εκατοντάδων από τους αγνοούμενους μας παραμένει ακόμη άγνωστη και η κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους του πολύπαθου νησιού μας συνεχίζεται μέχρι σήμερα, κατά παράβαση κάθε αρχής δικαίου και έννοιας σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα”.
Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), έχουν γίνει εκσκαφές σε 738 σημεία εκ των οποίων οι 479 περιπτώσεις ή 65% δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα και μόνο σε 259 τοποθεσίες (35%) βρέθηκαν οστά. Από την έναρξη της νέας φάσης του προγράμματος της ΔΕΑ τον περασμένο Αύγουστο μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2013 έχουν αναλυθεί ανθρωπολογικά και αποσταλεί για γενετικές αναλύσεις 1351 σκελετικά δείγματα, δηλαδή περισσότερο από το 50% του συνόλου των δειγμάτων που έχουν ετοιμαστεί και αναλυθεί κατά την τελευταία επταετία.
Στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2013 έχουν ταυτοποιηθεί 60 υποθέσεις αγνοουμένων και εντός του Μαΐου πραγματοποιήθηκαν ακόμη έξι ταυτοποιήσεις, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στις 66, ήτοι κατά δέκα περιπτώσεις περισσότερες από τις 56, που ήταν ο μέσος όρος των ετήσιων ταυτοποιήσεων στο διάστημα μεταξύ 2006 – 2012.
Ο συνολικός αριθμός των ταυτοποιήσεων μέχρι σήμερα ανήλθε, από τις 337 που ήταν μέχρι τα τέλη του 2012, σε 403 εκ των οποίων οι 333 ή το 83% είναι Ελληνοκύπριοι και οι 70 ή το 17% είναι Τουρκοκύπριοι.