Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος δήλωσε σήμερα ότι η Kυβέρνηση δεν συμφωνεί με τη μείωση του αριθμού των Δήμων, προσθέτοντας παράλληλα πως είναι αναγκαία η εξοικονόμηση χρημάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Εξάλλου, ο κ. Χάσικος χαρακτήρισε το συμβόλαιο για το ΧΥΤΥ «κακό» και σημείωσε πως χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευσή του. Ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση είναι κάθετα αντίθετη με την νέα νομοθεσία για τη διαχείριση των παραλιών που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή και σημείωσε πως εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τί θα πράξει για το θέμα.
Σε δηλώσεις στο Παραλίμνι και απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «είναι γεγονός πως ενώ οι Δήμοι αυξήθηκαν, οι χορηγίες, τα χρήματα που παίρνουν από το κράτος, όχι μόνο δεν αυξήθηκαν αλλά μειώθηκαν. Όταν λαμβανόταν η απόφαση για αύξηση του αριθμού των Δήμων ούτε καμιά οικονομική μελέτη έγινε, ούτε ελήφθη καθόλου υπόψη η επερχόμενη οικονομική κρίση”, ανέφερε.
“Αρα λοιπόν μπορούμε να μιλούμε για μειωμένα κονδύλια προς τους Δήμους» είπε και πρόσθεσε πως «αυτή η κυβέρνηση προχώρησε σε μείωση μόνο 11 – 12% . Οι σοβαρές μειώσεις επήλθαν από το 2010. Αν συγκρίνουμε τους προϋπολογισμούς του 2010 με τους προϋπολογισμούς του 2013 θα δούμε ότι υπάρχει μία μεγάλη μείωση, από 75 τόσα εκατομμύρια πέσαμε στα 55 περίπου εκατομμύρια, που είναι πολύ μεγάλη μείωση».
Ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «πρέπει να βλέπουμε τί κάνουν οι άλλες χώρες και να παραδειγματιζόμαστε ειδικά σε ότι αφορά θέματα εξοικονόμησης χρημάτων και όλ’ αυτά εν μέσω κρίσης. Τώρα το τί γίνεται με τους Δήμους είναι ότι υπάρχει ένας διάλογος του ΥΠΕΣ και της Ενωσης Δήμων από τη μια, αλλά από την άλλη υπάρχουν οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες οι οποίοι μελετούν και θα κάνουν τις δικές τους εισηγήσεις».
Εν πάση περιπτώσει, συνέχισε ο Υπουργός «δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση με τους Δήμους, παρ’ όλο ότι είναι άποψη της κυβέρνησης πως δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε μειώσεις Δήμων. Την ίδια στιγμή όμως καθίσταται απόλυτη ανάγκη να εξευρεθούν τρόποι, μέσα από συνέργειες ή συνεργασίες των ίδιων των Δήμων και των Κοινοτήτων, έτσι ώστε να εξοικονομήσουμε χρήματα», σημείωσε.
Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «εάν η Βουλή επιθυμεί τη μείωση των Δήμων εμείς σαν Κυβέρνηση το συζητούμε. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μην λαμβάνει υπόψη το λαό όπως εκφράζεται μέσα από τη Βουλή. Δεν βλέπω για την ώρα καμία επίσημη τοποθέτηση των κομμάτων εκτός του Συναγερμού, για τη μείωση δηλαδή των Δήμων τα κόμματα δεν έχουν τοποθετηθεί. Ο ΔΗΣΥ μίλησε για εθελούσια ενοποίηση Δήμων και εμάς αυτό μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους», ανέφερε.
Ερωτηθείς για το θέμα του ΧΥΤΥ, ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε πως «οι μειώσεις που υπήρχαν για το μοναδικό ΧΥΤΥ που υπάρχει σήμερα είναι της τάξης των 10 ευρώ από την κρατική χορηγία, έχουν εξοικονομηθεί μέσα από μια πρώτη διαβούλευση της Διαχειριστικής Επιτροπής του ΧΥΤΥ με τον εργολάβο και μπαίνουμε στην τελική ευθεία για διαπραγμάτευση ξανά με τον εργολάβο. Η διοικητική έρευνα που διετάχθη έδωσε πόρισμα, βρίσκεται ενώπιον της Εισαγγελίας, υπήρχαν παραλείψεις, ήταν ένα κακό συμβόλαιο και ζητούμε επαναδιαπραγμάτευση του συμβολαίου».
Απαντωντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χάσικος είπε πως «από το συμβόλαιο αυτό επωφελήθηκε σίγουρα ο επενδυτής και φαίνεται ότι υπάρχουν θέματα προς διερεύνηση εάν επωφελήθηκαν από πλευράς διοίκησης και κυβέρνησης» από το συμβόλαιο του ΧΥΤΥ.
Κληθείς να σχολιάσει τη νέα νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή για τη διαχείριση των παραλιών, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως «η Βουλή έδωσε άλλα δέκα χρόνια στο υφιστάμενο άναρχο κατ’ εμένα καθεστώς για τη διαχείριση των παραλιών.
“Αυτός ήταν ένας νόμος που έπρεπε να είχε ψηφιστεί πριν 30 χρόνια. Εμάς μας βρίσκει κάθετα αντίθετους με την απόφαση της Βουλής», είπε, και σημείωσε πως «πέραν του θέματος της σωστής διαχείρισης και του ανταγωνισμού σε μια ελεύθερη οικονομία, είναι σοβαρότατοι οι λόγοι που θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί το θέμα πριν από δέκα χρόνια. Εχουμε και μνημονιακή υποχρέωση απέναντι σ’ αυτό, έπρεπε να είχε ψηφιστεί. Παρ’όλα αυτά η Βουλή εν τη σοφία της έδωσε άλλα 10 χρόνια άναρχης κατ’ εμένα, διαχείρισης», πρόσθεσε.
Ο Υπουργός επανέλαβε ότι «είμαστε κάθετα αντίθετοι στην άναρχη αυτή κατ’ εμένα διαχείριση και εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τί θα πράξει».
Σε ερώτηση κατά πόσον η μνημονιακή υποχρέωση δίνει δικαίωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακόμα και να ανατρέψει την απόφαση της Βουλής, ο Υπουργός απάντησε πως «είναι θέμα Συντάγματος, αναπομπή. Αλλά να πω ότι δεν γίνεται 100 επιχειρηματίες που νέμονται τις παραλίες αυτές για δεκαετίες ολόκληρες να έχουν τόση δύναμη και να επηρεάζουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και μάλιστα σε θέματα που υπάρχουν μνημονιακές υποχρεώσεις. Αυτό κατ’ εμένα είναι ακατανόητο”, ανέφερε και πρόσθεσε πως “δεν είναι υπερβολή να πω ότι αυτά αγγίζουν τα όρια του λαϊκισμού. Θα έπρεπε η Βουλή να είχε ψηφίσει», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως από τη σημερινή ημέρα «έχουμε να αντλήσουμε πάρα πολλά, έχουμε να παραδειγματιστούμε και να υλοποιήσουμε».