Η κυβέρνηση δεν ακολούθησε την πολιτική αποκοπής των κοινωνικών παροχών, παρά τις πιέσεις στα δημόσια οικονομικά, υποστήριξε η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους.
Έχει δοθεί έμφαση, είπε, σε μέτρα και προγράμματα για την προστασία των ηλικιωμένων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για τα άτομα άνω των 65 ετών μειώθηκε από 46,4% το 2008 σε 36,9% το 2011.
Οι κοινωνικές παροχές, εξαιρουμένων των παροχών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αυξήθηκαν κατά 42% σε σχέση με το 2007, γεγονός που σημαίνει ότι «αυτή η αύξηση σε καμία περίπτωση δεν καταδεικνύει σπατάλη του δημοσίου χρήματος, όπως κατά καιρούς ισχυρίστηκαν κάποιοι».
Ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση διαδραμάτισε, πρόσθεσε η υπουργός, το Σχέδιο Παροχής Επιδόματος σε Συνταξιούχους με Χαμηλά Εισοδήματα που τέθηκε σε ισχύ από τον Δεκέμβριο του 2009 , με συνολική δαπάνη 308 εκατ. ευρώ, ενώ η παρούσα Κυβέρνηση καθιέρωσε την παραχώρηση πασχαλινού επιδόματος σε συνταξιούχους … «μέσα από αυτή την απόφαση 132,3 εκ. διατέθηκαν μέχρι σήμερα στους συνταξιούχους μας ως πασχαλινό επίδομα… και αυξήθηκε το κατά χάριν μηνιαίο τιμητικό χορήγημα σε βετεράνους αγωνιστές από 85 σε 120 ευρώ και υιοθετήθηκε το δικαίωμα μεταβίβασης του επιδόματος στο/στη σύζυγο μετά το θάνατο».
Για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων «παραχωρήθηκε για την περίοδο 2008-2012 αύξηση στο ποσό του δημοσίου βοηθήματος για βασικές ανάγκες κατά 19,3% και αυξήθηκε το ποσό που καταβάλλεται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας».