Ο διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της Τράπεζας Κύπρου Μιχάλης Περσιάνης, μιλώντας σε σε διάσκεψη Τύπου, δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από την Τράπεζα Κύπρου να ετοιμάσει και να υποβάλει προς την ίδια μια λίστα μόνο με τα στοιχεία των βουλευτών – πελατών της Τράπεζας, σημειώνοντας ότι “αυτό μας ζητήθηκε και αυτό παραδώσαμε”.
Ο κ. Περσιάνης ανέφερε συγκεκριμένα ότι “μας ζητήθηκε μια λίστα που να αφορά στην πολιτική έκθεση των μελών της Βουλής. Η λίστα δεν περιλαμβάνει 56 ονόματα και ο λόγος είναι ότι δεν έχουμε 56 πελάτες που να είναι βουλευτές. Φαντάζομαι, υποθέτω, χωρίς όμως να γνωρίζω, πως αντίστοιχες λίστες υπάρχουν και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αυτό μας ζητήθηκε και αυτό παραδώσαμε”.
Όπως είπε, “η λίστα διαμορφώθηκε με βάση τις εποπτικές υποχρεώσεις της Τράπεζας και παραδόθηκε στις εποπτικές αρχές. Διαμορφώθηκε με βάση ορισμούς της πολιτικής έκθεσης ατόμων που απορρέουν από τη σχετική οδηγία των εποπτικών αρχών, της Κεντρικής Τράπεζας”και αφορούσε, όπως διευκρίνισε, “μόνα τα μέλη του Κοινοβουλίου”.
“Δεν ήταν δική μας απόφαση, σε καμία περίπτωση, ούτε η διαμόρφωση της λίστας, ούτε το περιεχόμενο της αλλά ούτε και το χρονικό σημείο που παραδόθηκε στις εποπτικές αρχές”, πρόσθεσε.
Είπε, επίσης, ότι “ίσως να είναι παραπλανητική η χρήση της φράσης `κόκκινα δάνεια`, δεν αναφερόμαστε σε ποσά που χρωστά ο κάθε ένας από τους πελάτες που παρουσιάζεται στη λίστα. Τα ποσά αφορούν αποκλειστικά στην πολιτική έκθεση και αυτό ενδεχομένως να εξηγεί γιατί πολλές φορές αισθάνονται πως οι ίδιοι δεν έχουν αναλάβει τέτοιες υποχρεώσεις, ενώ αυτές παρουσιάζονται στη λίστα”.
Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπήρξαν από κάποιους βουλευτές, όπως η κ. Χαραλαμπίδου, που θεώρησαν ότι άδικα συμπεριλήφθηκε το όνομα τους στη συγκεκριμένη λίστα, ο κ. Περσιάνης επανέλαβε ότι “ακολουθήσαμε τις οδηγίες που μας δόθηκαν από τις εποπτικές αρχές” και πως τα ποσά που αναφέρονται στη λίστα δεν αφορούν σε δάνεια και υποχρεώσεις των συγκεκριμένων πολιτικών.
Ερωτηθείς κατά πόσον είναι στη βάση αυτής της λίστας που ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν κατηγορούσε τα κόμματα σχετικά με την καθυστέρηση στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, ο κ. Περσιάνης είπε ότι “η λίστα αυτή δεν υπήρχε στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα” και πως το συγκεκριμένο μήνυμα “δεν αφορούσε σε καμία περίπτωση τη λίστα”.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι “μας προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία η ανασφάλεια και η αστάθεια που δημιουργείται σε θεσμικό πλαίσιο. Η Τράπεζα Κύπρου δεν έχει γνώμη ή άποψη σχετικά με το πώς θα πρέπει να εξομαλυνθεί αυτή η κατάσταση. Αισθανόμαστε όμως ότι το πιο σημαντικό για το καλό της οικονομίας είναι να λήξει το θέμα με τις διαφωνίες και τις συγκρούσεις”.
Ανέφερε επίσης ότι “η αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με το ΔΣ της ΚΤΚ και το κατά πόσον θα υποβάλει ή όχι μαζικά παραίτηση” θα πρέπει να τερματιστεί “με τον ένα τρόπο ή τον άλλο”.
Η οικονομία, είπε, εισέρχεται σε φάση “επιτάχυνσης της οικονομίας”, προσθέτοντας ότι “θα ήταν κρίμα μετά από τόσο κόπο να βρεθούμε ξανά στην επιβράδυνση αυτής της πορείας”.
“Είναι χαρακτηριστικό ότι τους πρώτους δύο μήνες του 2015 είδαμε σημαντικά ποσά της τάξης των 200 εκ. Ευρώ να έρχονται από ξένους πελάτες στη διεθνή τραπεζική της Τράπεζας. Είδαμε μια επιστροφή των παλαιών πελατών από το εξωτερικό που αποχώρησαν μετά το κούρεμα το 2013 να εμπιστεύονται ξανά την Τράπεζα και να επιστρέφουν, σε βαθμό μάλιστα που μιλάμε για αύξηση των καταθέσεων από ξένους πελάτες στη διεθνή τραπεζική της τάξης του 36%”, πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι “βλέπουμε με ένα τρόπο πολύ ορατό και πολύ έντονο την επιστροφή της εμπιστοσύνης, την επιστροφή των ξένων επενδυτών και των ξένων καταθετών και αυτή είναι μια στιγμή που θα ήταν πολύ επιζήμιο για την οικονομία να δούμε μια ανασφάλεια, μια αβεβαιότητα σε θεσμικό επίπεδο να αντιστρέφει αυτή την εικόνα”.
Επανέλαβε ότι “εμάς, ως Τράπεζα Κύπρου, δεν μπορεί να μας ενδιαφέρει το πώς θα λήξει το θέμα. Δεν μας αφορά και δεν δικαιούμαστε να έχουμε άποψη σχετικά με το ποιος φταίει. Αυτό που μας ενδιαφέρει ωστόσο είναι να προχωρήσουμε να δούμε επιστροφή της σταθερότητας και της βεβαιότητας σε εποπτικό, θεσμικό επίπεδο”.
Όπως αναφέρεται σε διευκρίνιση που μας στάληκε γραπτώς από την Τράπεζα, “η έκθεση/λίστα ζητήθηκε από την Κεντρική με αφορμή δημοσίευμα και το χρονικό σημείο ήταν εντελώς συμπτωματικό”.