Αρχίσαμε από ότι φαίνετε να μπαίνουμε σε πολύ άσχημα υπόγεια πολιτικά παιχνίδια, κυρίως εντυπωσιασμού για εσωτερική κατανάλωση, και κυρίως για κεφαλαιοποίηση πολιτικών του μέλλοντος. Ακούσαμε σήμερα το πρωί τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Ν.Π. να επαναλαμβάνει για 5 φορές στο ραδιοσταθμό του ΡΙΚ, ότι ο ΠτΔ στις τοποθετήσεις του για το κοινόν ανακοινωθέν “έλεγε ψέματα”, ότι δεν υπάρχουν τα (3 singles) μια ιθαγένεια, μία Κυριαρχία, και μία προσωπικότητα, και μάλιστα κοροϊδεύει τον κόσμο με αυτά που λέει…
Σε άλλη ερώτηση από την δημοσιογράφο αν θα καλέσει τον ΠτΔ να παρουσιάσει με ερωτήσεις και απαντήσεις στα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ τις θέσεις του στο κυπριακό και το κοινό ανακοινωθέν απάντησε λακωνικά …”Δεν πρόκειται να γίνει αυτό”… φυσικά, το αξιοσημείωτο είναι ότι η απάντηση δόθηκε χωρίς την γνώμη των συλλογικών οργάνων…
Πιο κάτω είναι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006. Το πρώτο σημείο της συμφωνίας αναφέρετε σε δέσμευση του Τάσου Παπαδόπουλου για την επανένωση της Κύπρου ΜΕ ΒΑΣΗ ΜΙΑ ΔΙΖΩΝΙΚΗ, ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΔΔΟ) και πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Συμφωνία 8ης Ιουλίου 2006
Συμφωνία 8ης Ιουλίου 2006 μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Δέσμη Αρχών
1. Δέσμευση για την επανένωση της Κύπρου ΜΕ ΒΑΣΗ ΜΙΑ ΔΙΖΩΝΙΚΗ, ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ και πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
2. Αναγνώριση του γεγονότος ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και η παράτασή του θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους.
3. Δέσμευση στη θέση ότι μια συνολική διευθέτηση είναι επιθυμητή, καθώς και εφικτή, και δεν θα πρέπει να καθυστερήσει περαιτέρω.
4. Συμφωνία για άμεση έναρξη διαδικασίας, η οποία θα διαλαμβάνει δικοινοτική συζήτηση θεμάτων που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του λαού και, ταυτόχρονα, εκείνων που αφορούν ουσιαστικά θέματα, και τα δύο εκ των οποίων θα συμβάλουν σε μια συνολική διευθέτηση.
5. Δέσμευση να διασφαλιστεί ότι θα επικρατήσει ‘κατάλληλη ατμόσφαιρα’ για να είναι η διαδικασία αυτή επιτυχής. Συναφώς, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι ουσιαστικά, τόσο για βελτίωση της ατμόσφαιρας όσο και για βελτίωση της ζωής όλων των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων. Επίσης, σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να τεθεί τέρμα στο ούτω καλούμενο ‘παιχνίδι επίρριψης ευθυνών’.
Απόφαση των δύο ηγετών
Οι Τεχνικές Επιτροπές για θέματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του λαού θα αρχίσουν το έργο τους μέχρι το τέλος Ιουλίου, νοουμένου ότι, κατά τον ίδιο χρόνο, οι δύο ηγέτες θα έχουν, επίσης, ανταλλάξει κατάλογο θεμάτων ουσίας και νοουμένου ότι τo περιεχόμενό του θα εξεταστεί από δικοινοτικές ομάδες εργασίας αποτελούμενες από εμπειρογνώμονες και θα οριστικοποιηθούν από τους ηγέτες. Οι δύο ηγέτες θα συναντώνται περαιτέρω, από καιρού εις καιρό, όποτε κρίνεται χρήσιμο, για να δίνουν καθοδήγηση στις δικοινοτικές ομάδες εργασίας αποτελούμενες από εμπειρογνώμονες για να αξιολογούν την εργασία των Τεχνικών Επιτροπών.
Και εδω ,το ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΟΣ, μεταξύ Αναστασιάδη και Ερογλου:
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΟΣ
Οι δυο ηγέτες είχαν την πρώτη τους συνάντηση σήμερα υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα και οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στα ακόλουθα:
1. Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη και η παράτασή της θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι η επίλυση θα έχει θετική επίδραση σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ πρωτίστως θα επωφελούνται οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι, με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, καθώς και τις ξεχωριστές ταυτότητες και την ακεραιότητα αμφοτέρων, διασφαλίζοντας το κοινό τους μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2. Οι ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να επαναρχίσουν δομημένες διαπραγματεύσεις με τρόπο που προσβλέπει σε αποτελέσματα. Όλα τα άλυτα βασικά θέματα θα είναι στο τραπέζι και θα συζητηθούν αλληλένδετα. Οι ηγέτες θα έχουν ως στόχο να φτάσουν σε επίλυση το συντομότερο δυνατό και ακολούθως να πραγματοποιήσουν ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.
3. Η επίλυση θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.
• Η ενωμένη Κύπρος, σαν μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, η οποία θα καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών υπό το χάρτη του ΟΗΕ και η οποία προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
• ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ, που θα ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία.
• Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι και πολίτες είτε του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κράτους είτε του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους.
• Αυτή η ιδιότητα θα είναι εσωτερική και θα συμπληρώνει και όχι να αντικαθιστά με οποιοδήποτε τρόπο την ενωμένη Κυπριακή ιθαγένεια.
• Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθώς και θέματα που είναι σαφώς συναφή με τις καθορισμένες αρμοδιότητές της θα προσδιορίζονται από το σύνταγμα.
• Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τα συνιστώντα κράτη. Τα συνιστώντα κράτη θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, μακριά από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
• Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα καταπατούν τις νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των συνιστώντων κρατών, και οι νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών δεν θα καταπατούν ομοσπονδιακούς νόμους που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
• Οποιαδήποτε διαμάχη σε σχέση με τα παραπάνω θα δικάζεται από το ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο. Καμιά από τις δυο πλευρές δεν θα μπορεί να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία στην άλλη.
4. Η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία θα προκύψει από την επίλυση μετά την έγκριση της επίλυσης σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.
• Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δυο συνιστώντα κράτη με ίσο καθεστώς.
• Η δικοινοτική, διζωνική φύση της ομοσπονδίας και οι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η Ε.Ε. θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλο το νησί.
• Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα αποτελεί τον ανώτατο νόμο του νησιού και θα δεσμεύει όλες τις εξουσίες της ομοσπονδίας και των συνιστώντων κρατών.
• Η ΕΝΩΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ Η ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ Η ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗΣ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ Η ΑΠΟΣΧΙΣΗ Η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ.
5. Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή πως τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα.
6. Οι διορισμένοι εκπρόσωποι έχουν πλήρη εξουσία να συζητούν οποιοδήποτε θέμα σε οποιαδήποτε στιγμή και πρέπει να απολαμβάνουν παράλληλη πρόσβαση σε όλους τους ενδιαφερόμενους στη διαδικασία, όταν χρειάζεται. Διατηρούν την απόλυτη εξουσία λήψης αποφάσεων.
• Μόνο μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν ελεύθερα οι ηγέτες μπορεί να τεθεί σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Οποιασδήποτε μορφής διαιτησία αποκλείεται.
7. Οι πλευρές θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα για να εξασφαλίσουν την επιτυχία των συνομιλιών. Δεσμεύονται να αποφύγουν την απόδοση ευθυνών ή οποιαδήποτε αρνητικά δημόσια σχόλια σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Επίσης δεσμεύονται στις προσπάθειες να εφαρμοστούν μέτρα δόμησης εμπιστοσύνης που θα παρέχουν μια δυναμική ώθηση στην προοπτική για μια ενωμένη Κύπρο.
8. Οι ηγέτες ανακοινώνουν επίσης… (Ότι επιπρόσθετο μπορεί να προκύψει)
Διαβάζοντας και τα δύο ανακοινωθέντα διαφαίνεται ότι η μεν 8η Ιουλίου περιέχει την ΔΔΟ όπως και το ίδιο το ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΟΣ, μεταξύ Αναστασιάδη και Ερογλου. Το προσχέδιο Αναστασιάδη Ερογλου έχει συγκεκριμενοποιήσει με ποιο λεπτομερή τρόπο όπως δηλαδή ένα M.O.U. (memorandum of understanding) τους τομείς που θα διέπουν την ΔΔΟ.
Ερωτηματικά:
1. Γιατί ο Νικόλας Παπαδόπουλος προσπαθεί διακαώς να δεμονοποιηση μια συμφωνία που ούτος η άλλος δεν είναι η τελική λύση αλλά ένα προσχέδιο όπως η 8η Ιουλίου;
2. Η διαφορά αυτού του πλαισίου από την 8η Ιουλίου είναι ότι έχουν συμπεριληφθεί ακριβός αυτά που λέει ότι είναι ψέματα… Δηλαδή τα 3 (singles)
3. Γιατί ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ αρνείται να καλέσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μπροστά στα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ;
4. Τι τον φοβίζει, και γιατί είναι τόσο πανικοβλημένος, αφού τίποτε δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα και προταθούν σε δημοψηφίσματα ;
Όλα τα ποιο πάνω κατά την γνώμη μου δείχνουν ότι κάποιοι εδω στην Κύπρο κάνουν το παν για να μην λυθεί το Κυπριακό, αλλά η μόνη σίγουρη μετεξέλιξη μας αύριο είναι ότι η Κύπρος θα είναι η επόμενη Κωνσταντινούπολη. Μήπως σε κάποιους συμφέρει η υφιστάμενη κατάσταση..;;
Λευκωσία 13/2/2014
Πασχάλης Θεοφάνους (MSc RE)