Πως περιγράφει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην Ιταλία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Ιωάννης Τζήρος, Επίτιμος Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μιλάνο και Λομβαρδία, σε ένα email που έχει στείλει σε ένα στενό του φίλο, στη Κύπρο.
«Όχι και Ηφαίστειο σβησμένο!
Απλώς λέμε στην Ιταλία “Vulcano a riposo” δηλαδή Ηφαίστειο σε ξεκούραση…
Αγαπητέ φίλε Αντρέα. Χρειαζόμαστε την ευεργετική και εύφορη λάβα σου , όταν έρθει εκείνη η ώρα. Τώρα όμως ο εχθρός είναι παντού και αόρατος και δέν πρέπει να κάνουμε λάθη. Όχι όμως ” να πετάμε το νερό μαζί με το μωρό”.
Τα αποφθέγματα των γιαγιάδων μας είναι χρήσιμα σε όλη την ζωή μας, για να αντιμετωπίζουμε διάφορες καταστάσεις.
Αφήνοντας την γιαγιά μας, άλλων εποχών, τότε οι άνθρωποι το πολύ να έφταναν τα 50-60 τους και συνήθως έφευγαν γιατί τους πονούσε η κοιλιά τους. Λάδι, ξύδι, αλάτι, ζηβανία…τριψίματα και βεντούζες,…. για τα υπόλοιπα ο καθένας ζούσε με νηστείες και προσευχές.
Τώρα μας λείπουν οι αναπνευστήρες, τα φάρμακα, τα εμβόλια, τα αντισηπτικά, οι εντατικές κλπ. Το χειρότερο είναι ότι ακούω πως θεωρούμαι ”προχωρημένης ηλικίας”!
Δηλαδή πατσόγερος??!!! Θα προτιμούσα “προχωρημένης γνώσης και σοφίας”.
Αυτός ο κοινωνικός ρατσισμός είναι απαράδεκτος. Μήπως οι νέοι ατίθασοι και ανόητοι και απειθάρχητοι, που δεν έλαβαν μέτρα και τώρα πρωταγωνιστούν στα κρούσματα, έχουν την προτεραιότητα στην περίθαλψη σε σχέση με τους ηλικιωμένους;;;
Οπωσδήποτε η απόδειξη σεβασμού προς τους νόμους είναι ότι εγώ έμεινα κλειστός στο σπίτι εδώ και 5 σχεδόν βδομάδες. Μια ή δυο φορές στο σουπερμάρκετ με μάσκα και γάντια, αγοράζω αυτό που χρειάζομαι για τρεις, τέσσερις μέρες, σκεπτόμενος και τους άλλους και όχι να αδειάζω ράφια και να γεμίζω τα καλάθια. Μαγειρεύω, καθαρίζω τα πάντα, διαβάζω, ασταμάτητα τηλέφωνα, μουσική στο πιάνο, και SMS, Email, WatsAPP, SKYPE, κλπ.
Στις αρχές η κατάσταση ήταν πολύ πιεστική διότι εκτός από συνεντεύξεις και δημοσιογραφικά ραντεβού, είχα να αντιμετωπίσω και πολλούς πατέρες, θείους και ιδίως μητέρες που ήθελαν τα παιδιά τους να γυρίσουν κάτω από την ποδιά τους.
Απίστευτες καταστάσεις με φοιτητές/τριες να επαναπατριστούν με παράλογες απαιτήσεις, ακόμη και όταν δεν υπήρχαν πτήσεις, ή αψηφώντας νόμους και διατάγματα. Το αποτέλεσμα ήταν να πάρουν μαζί τους και τον ιό στα σπίτια τους. Αυτό συνέβη στην Ιταλία και λιγότερο στην Κύπρο που εδώ είχαμε ευτυχώς λίγους φοιτητές.
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ που με θυμήθηκες και σου δίνω μερικές γενικές πληροφορίες.
Λοιπόν, στην Κύπρο και Μεγάλη Βρετανία, συμβαίνει τώρα, όπως είχαν αρχίσει τα κρούσματα στην Ιταλία, σε διαφορετικές περιστάσεις, αλλά τότε υπήρχε σχετικά περισσότερη άγνοια. Οι δυο περιοχές που υπήρξαν θύμα ήταν φυσικά η Λομβαρδία και το Βένετο. Από τον Δεκέμβρη ερχόντουσαν τα αεροπλάνα, περίπου 35 ημερησίως από Κίνα. Αυτό είναι κάτι διαχρονικό διότι είναι η περίοδος των εκθέσεων και ιδιαίτερα της μόδας. Κάποτε έφθαναν ημερησίως 7 τζάμπο από την Ιαπωνία, μόνο για τις εκπτώσεις στα διάσημα μαγαζιά.
Στην Κίνα το πρόβλημα άρχισε μήνες πριν, αλλά συνέπεσε και με την αρχή του Κινέζικου νέου χρόνου (Έτος του Ποντικού!!) και δεν είχε ανακοινωθεί έγκαιρα με ‘εύλογη’ δικαιολογία!
Έτσι η Λομβαρδία και το Βένετο, οι πιο βιομηχανικές περιοχές και η ίδια πόλις της Βενετίας, είχαν πλημμυρίσει από Κινέζους και άλλους τουρίστες για το καρναβάλι. Χιλιάδες βρισκόντουσαν στην Ιταλία χωρίς να υπάρχει ιδέα για το τι συνέβαινε!
Μετά την επίσημη ανακοίνωση από την Κίνα, αργά πλέον, άρχισε το κακό.
Η Ιταλική κυβέρνηση, για να μην δημιουργήσει συμπεριφορές ρατσισμού, ουδέποτε έδωσε ευθύνες στους Κινέζους τουρίστες ή στην Κινέζικη κυβέρνηση. Μεγάλη είναι και η Κινέζικη παροικία στο Μιλάνο, μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Αυτά αγαπητέ φίλε Αντρέα και θα τα πούμε ξανά και εύχομαι από κοντά σε καλύτερες συνθήκες.
Φιλικότατα
Ιωάννης ο Κύπριος