Σε Κύπρο, Ιταλία, Ρουμανία και Σλοβακία, η έρευνα «VICTIMS (Victimizing Children Through Injuring Mothers)», η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα DAPHNE III, έφερε στο φως τις τραγικές συνέπειες που έχει στα παιδιά η βία στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον. Και, κυρίως, ο αντίχτυπος της εικόνας της κακοποιημένης μητέρας, του σημαντικότερου ανθρώπου στη ζωή ενός παιδιού, ειδικά τα πρώτα χρόνια της ζωής και της πορείας του προς τη συναισθηματική ωρίμανση.
Τα παιδιά στην Κύπρο, κατέδειξε η έρευνα τείνουν να υιοθετούν επιθετική συμπεριφορά ακόμη και όταν δεν φαίνεται να τους απειλεί κάποιος κίνδυνος. Η βίαιη αυτή συμπεριφορά, βγαίνει πιο πολύ ως αντίδραση όταν τα ίδια εκτίθενται σε βία, ίσως σε έναν καβγά με συνομήλικό τους, ή όταν γίνονται μάρτυρες σκηνών βίας. Στην τελευταία περίπτωση, η σύνθεση της προσωπικότητά τους τα οδηγεί να κρατούν μία θέση παρατηρητή, χωρίς συμμετοχή υπέρ ή κατά του ανθρώπου που δέχεται τη βία. Είναι παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση και προτιμούν να παραμένουν στο περιθώριο. Απαξιώνουν τελείως το πρόσωπο της μητέρας τους και το ρόλο της και νιώθουν ότι δεν έχουν στήριγμα. Για τα παιδιά αυτά η μητέρα δεν αποτελεί πρότυπο. Τα περισσότερα όμως νιώθουν την ανάγκη να την προστατέψουν.
Οι Κύπριοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα, αξιολόγησαν τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε βία κατά της μητέρας τους με «χαμηλότερη σχολική επίδοση», τα παρουσίασαν ως λιγότερο δημοφιλή.
Στην Ιταλία, οι εκπαιδευτικοί αξιολόγησαν τα παιδιά που εκτίθενται σε βία κατά της μητέρας τους και ως λιγότερο ικανά σε επίπεδο αθλητικών δεξιοτήτων.
Στη Ρουμανία, τα παιδιά αξιολογήθηκαν με χαμηλότερη σχολική επίδοση, εντούτοις τα παρουσίασαν ως πιο δημοφιλή και με καλύτερο επίπεδο συμπεριφοράς σε σύγκριση με τα παιδιά που επιλέγηκαν τυχαία.
Τέλος, στη Σλοβακία, οι εκπαιδευτικοί τα παρουσίασαν ως λιγότερο καλούς μαθητές, λιγότερο δημοφιλή και λιγότερο ευπαρουσίαστα, ενώ τους έδωσαν χαμηλότερο σκορ σε επίπεδο αθλητικών δεξιοτήτων και συμπεριφοράς σε σύγκριση με τα παιδιά που επιλέγηκαν τυχαία.