Ο Δημήτρης Παπαδημούλης αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι: «Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η κάθε πλευρά να εισφέρει στο τραπέζι θετικές προτάσεις»
“Δεν θα έρθει σήμερα οριστική λύση. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η κάθε πλευρά να εισφέρει στο τραπέζι θετικές προτάσεις για το πώς μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη, ισορροπημένη και αμοιβαία επωφελή λύση”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.
Όπως ανέφερε “αυτή η λύση συνίσταται σε ένα πακέτο μέτρων από την ελληνική πλευρά, που να εξασφαλίζει νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά και ταυτόχρονα αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος, τη διοίκηση και τη φορολογία, που έτσι κι αλλιώς τις χρειάζεται η χώρα, για να μειώσει τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά και να κάνει ισχυρότερη την οικονομία της, έναντι μιας απομείωσης του χρέους και μιας χρηματοδότησης της χώρας για τα επόμενα 2-3 χρόνια, έως ότου να μπορεί να βγει να δανειστεί στις αγορές. Κι επειδή αυτή η λύση απαιτεί κάποιο χρόνο για να είναι σωστή, μέχρι τότε χρειάζεται ένα δάνειο-γέφυρα, που να επιτρέψει οι συζητήσεις για την επεξεργασία της λύσης να γίνουν σε συνθήκες σχετικής σταθεροποίησης και ομαλότητας. Γιατί αν αφήσουμε τα πράγματα να τρέχουν προς τον γκρεμό, δεν θα βρούμε τη λύση”.
“Μπορεί να δοθεί λύση, αρκεί να υπάρξει μια αμοιβαία διάθεση ρεαλισμού και υποχώρησης”, είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης και πρόσθεσε ότι στο τραπέζι υπάρχουν ήδη κατατεθειμένες προτάσεις και από την ελληνική πλευρά και από την πλευρά των δανειστών, στη νεότερη και ανεπίσημη εκδοχή τους. Ανέφερε επίσης ότι “έχουμε και ένα νέο στοιχείο που έχει πέσει στο μεταξύ στο τραπέζι, μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος. Την έκθεση-πρόταση του ΔΝΤ, που αφορά στην απομείωση του χρέους. Όλα αυτά μαζί μπορούν να δώσουν λύση, αρκεί να υπάρξει μια αμοιβαία διάθεση ρεαλισμού και υποχώρησης”. Ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι οι εταίροι πρέπει αντί να αθροίσουν τις ανελαστικότητές τους, να αθροίσουν έναν ρεαλισμό και μια ευελιξία, “και η Ελλάδα να δεσμευτεί για τις αλλαγές, που ούτως ή άλλως έχουμε ανάγκη, για να κάνουμε τη διοίκησή μας καλύτερη, να φτιάξουμε ένα σύστημα που να μαζεύει φόρους ώστε να πληρώνουν και οι πλούσιοι, να περιοριστεί η γραφειοκρατία και η διαφθορά και να δώσουμε ώθηση στην πραγματική οικονομία, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να μειώσουμε την ανεργία”.
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, είπε ότι “ενίσχυσε τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης και του Τσίπρα γιατί ήταν πάρα πολύ ηχηρό και ισχυρό το “όχι”. Και αυτό τους ρεαλιστές της πλευράς των δανειστών, τους έπεισε πια ότι αν υπάρχει μια δυνατότητα να γίνει η συμφωνία είναι μόνο με τον Τσίπρα, ο οποίος είναι πολύ πιο ισχυρός. Κι επίσης έχει βοηθήσει το γεγονός ότι ο Τσίπρας έχει κάνει μια-δυο κινήσεις μετά το δημοψήφισμα, που δείχνουν ότι θέλει λύση και ευρύτερη συναίνεση. Μία από αυτές ήταν η σύσκεψη των αρχηγών και το κοινό ανακοινωθέν, που πιστεύω ότι βοηθάει πολύ”. Προειδοποίησε όμως στο σημείο αυτό πως “από την άλλη αυτό το δυνάμωμα του Τσίπρα και το ισχυρό “Όχι” έχει αυξήσει και τους οπαδούς τους Grexit που θέλουν να μας τιμωρήσουν και να μας διώξουν, ως ένας πρόσκαιρος και άμεσος θυμός. Αλλά αυτή η φωνή ευτυχώς παραμένει μειοψηφική, γιατί αυτοί που έχουν μυαλό στο κεφάλι τους και τα μετράνε καταλαβαίνουν ότι το Grexit είναι πολύ ακριβό και οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά όλη την Ευρωζώνη”.
Είπε ακόμη ότι η επιλογή Τσίπρα να συγκαλέσει, ως πανίσχυρος νικητής λίγες ώρες μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και να βγάλουν κοινό ανακοινωθέν δείχνει την επιλογή μιας στρατηγικής: Με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση μέσα στη χώρα, πάμε να βρούμε λύση μέσα στην Ευρωζώνη.
Ερωτηθείς για τα σενάρια περί παράλληλου νομίσματος και ηλεκτρονικής δραχμής, ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι είναι αντίθετα με την κυβερνητική θέση και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.